Cząber ogrodowy – charakterystyka, uprawa i pielęgnacja
pixabay.com/Hans (CC0 Domena publiczna)
Marta Idzikowska - 4 Maja 2021

Cząber ogrodowy – charakterystyka, uprawa i pielęgnacja

Cząber ogrodowy od lat jest chętnie uprawianą rośliną w naszych domach i ogrodach. Jest niezwykle aromatyczny i często wykorzystywany w kuchni jako przyprawa do wielu różnych dań. Poza tym ma też wiele pożytecznych właściwości, które dobrze wpływają na nasze zdrowie. Dowiedz się więcej o tej roślinie, jak ją uprawiać i pielęgnować.

Cząber ogrodowy – cechy charakterystyczne rośliny

Cząber ogrodowy to roślina jednoroczna pochodząca z rejonów Morza Śródziemnego, ale jest uprawiany też w innych rejonach świata. Dorasta do wysokości około 30-40 cm. Jego pęd główny jest silnie rozgałęziony i wyrastają z niego liczne pędy boczne, które są bardzo gęsto porośnięte listkami. Liście są wąskie, lancetowate i całobrzegie. W ich kątach wyrasta spora ilość krótkopędów. Kwiaty mają biały, różowy lub liliowy kolor, a okres kwitnienia trwa od lipca do sierpnia. Cząber możemy spożywać jako świeże zioło lub w formie suszonej.

Cząber ogrodowy – uprawa

Miejsce, w którym rośnie, powinno być ciepłe, nasłonecznione i osłonięte od wiatru. Podłoże najlepiej żyzne, próchnicze i przepuszczalne, oraz bogate w wapń. Roślinę możemy najpierw wysiać do doniczek, najlepiej wczesną wiosną, a następnie wyhodowane sadzonki przesadzić do gruntu, w okolicy maja i czerwca. Możemy też sadzić nasionka od razu bezpośrednio do gruntu. Zabieg ten wykonujemy zazwyczaj w kwietniu i przysypujemy je delikatnie niewielką warstwą ziemi, tak, żeby miały dostęp do światła. Roślinę możemy też uprawiać w doniczce. Zbiór cząbru odbywa się w czasie kwitnienia, czyli w lipcu. W tym okresie roślina zawiera najwięcej naturalnego olejku eterycznego. Możemy ściąć całą nadziemną część, lub tylko lekko odciąć same wierzchołki pędów.

Cząber ogrodowy – pielęgnacja

Roślina dość dobrze znosi suszę, dlatego nie należy jej zbyt często i zbyt intensywnie podlewać. Nawadniamy przede wszystkim podczas suchych okresów. Należy pamiętać o regularnym spulchnianiu podłoża oraz usuwaniu chwastów. Wpłynie to na lepszy rozwój rośliny. Nie lubi przesadzania i nie trzeba jej dodatkowo nawozić.

Cząber ogrodowy – właściwości i zastosowanie

Cząber ogrodowy jest ziołem leczniczym przede wszystkim dzięki temu, że zawiera cenny olejek eteryczny, w którego skład wchodzi m. in.: alfa- i beta-pinen, borneol, karwakrol, kariofylen, linalol, p-cymen oraz terpineol. Ponadto roślina zawiera witaminę C, flawonoidy, garbniki, żywice czy sole mineralne. Jest też bogaty w cynk, potas i żelazo. Wspomaga układ odpornościowy. Ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwbólowe, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwskurczowe, przeciwgrzybiczne, przeciwbiegunkowe oraz wspomaga trawienie. Wspomaga też apetyt oraz reguluje perystaltykę jelit.

Z zioła są zazwyczaj przygotowywane wyciągi oraz napary lecznicze. Z cząbru wytwarza się również olejek, który ma właściwości wzmacniające, antystresowe, antybakteryjne czy przeciwzapalne. Jest silnie aromatyczny i dzięki temu odstrasza różne owady. Ponadto cząber jest też często stosowany w kuchni, jako przyprawa do wielu potraw. Jego smak jest lekko ostry, dlatego zazwyczaj dodaje się go do potraw ciężkostrawnych. Świetnie pasuje do dań mięsnych, warzywnych, a także do ryb. Dodaje się go również do zup, sałatek sosów czy różnych marynat.

Cząber ogrodowy – inne odmiany rośliny

Poza cząbrem ogrodowym możemy wyróżnić jeszcze dwie popularne odmiany tej rośliny, takie jak:

Cząber górski – to roślina wieloletnia, która dorasta do wysokości około 30 cm i szerokości około 20 cm. Ma małe i białe kwiaty, o lekko różowym zabarwieniu. Na jednej roślinie mogą zakwitnąć kwiaty w różnych kolorach (białe, jasnoróżowe oraz purpurowe). Liście są długie i zaostrzone, w ciemnozielonym kolorze, i mają intensywny aromat. Ta odmiana ma trochę ostrzejszy smak, niż cząber ogrodowy.

Cząber Douglasa – roślina jest byliną zimozieloną. Osiąga wysokość około 10 cm i dość szeroko rozrasta się na boki. Ma płożący pokrój. Kwiaty są małe, rurkowate, w białym lub lawendowym kolorze. Liście są małe i owalne, o intensywnym miętowym aromacie.

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj domekiogrodek.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News