kiełki
stocksnap.io/Krzysztof Puszczyński
Marta Idzikowska - 15 Stycznia 2021

Jak najlepiej uprawiać kiełki? Trzeba pamiętać o kilku rzeczach

Kiełki w ostatnich latach zyskują na popularności, co możemy zobaczyć po półkach sklepowych, gdzie ich wybór jest bardzo duży. Najlepiej jest jednak wyhodować je samemu! W tym artykule przedstawimy zasady i metody, dzięki którym będą rosły jak na drożdżach.

Kiełki to pyszna i zdrowa przekąska, która w ciągu ostatnich lat została bardzo doceniona. Znakomicie nadają się do kanapek, sałatek i innych dań. Są źródłem soli mineralnych, witamin i błonnika.

W Polsce od lat wysiewamy popularną rzeżuchę, ale nie zapominajmy, że istnieją też inne kiełki! Możemy je z powodzeniem wysiewać w domu, jeśli będziemy pamiętali o zasadach, które znajdują się w tym artykule.

Kiełki - jakie nasiona wybrać?

Nie każde nasiona, jakie znajdziemy w sklepach ogrodniczych, nadają się do wysiewania kiełków. Muszą być one specjalnie przygotowane właśnie do tego celu. Niektóre nasiona mogą być szkodliwe dla naszego organizmu ze względu na chemiczne substancje, które się w nich znajdują.

Dodatkowo musimy pamiętać, że nie wszystkie kiełki warzyw nadadzą się do zjedzenia. Kupując nasiona, wybierajmy tylko opakowania oznaczone jako „nasiona na kiełki”. Możemy je dostać w sklepach ogrodniczych, supermarketach czy internecie.

Jakie domy wybierali Polacy w 2020 roku? Pandemia uświadomiła wielu z nas, zaskakujące wnioskiJakie domy wybierali Polacy w 2020 roku? Pandemia uświadomiła wielu z nas, zaskakujące wnioskiCzytaj dalej

Kiełki - o tym koniecznie musisz wiedzieć

Gdy wybieramy dla naszych kiełków stanowisko, pamiętajmy, aby było to lekko osłonięte, ale widne miejsce. Unikajmy bardzo intensywnego, ostrego światła słonecznego, gdyż może to powodować ich pleśnienie i zaparzenie.

Część kiełków, zanim je wysiejemy, należy wymoczyć. Pamiętajmy, aby nie podlewać ich zimną wodą - powinna być letnia i przegotowana. Po podlaniu pozbądźmy się nadmiaru wody.

Kiełki - metody wysiewania

Nasiona kiełków możemy wysiać na przykład w słoiku. Umieśćmy je w naczyniu tak, aby nie przekraczały 1/4 jego wysokości. Zalejmy nasionka ciepłą wodą (powinna być przegotowana) i zostawmy na kilka godzin. Na słoik nakładamy gazę albo podziurawioną pokrywkę. Aby woda łatwo wyciekła, odwróćmy naczynie do góry dnem. Powtarzajmy namaczanie 2-3 razy w ciągu dnia.

Możemy też wysiać kiełki w specjalnie do tego przeznaczonych lnianych workach. Po namoczeniu i wypłukaniu wkładamy nasiona do woreczka. Codzienna rutyna polega na dwukrotnym moczeniu sakiewki w letniej, przegotowanej wodzie (powinno to trwać około 2 minut). Gdy woda już wycieknie, stawiamy materiał z nasionami w ciepłym miejscu. Ta metoda dobrze sprawdzi się w przypadku kiełków fasoli i soczewicy, bo nie potrzebują one światła do kiełkowania.

Możemy też wybrać zastosowanie specjalnego systemu tac, czyli kiełkownicy. Dzięki temu, że ma ona kilka powierzchni, możemy wysiewać naraz wiele rodzajów kiełków. Na rynku dostępne są szklane, ceramiczne i plastikowe urządzenia. Gdy umieścimy naczynia na tacach, przepłukujemy je kilka razy dziennie. Plusem kiełkownicy jest to, że wszystkie kiełki mają zapewniony taki sam dostęp do światła.

Źródło: zielonyogrodek.pl

Artykuły polecane przez redakcję Domek i Ogródek:

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj domekiogrodek.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News