Koszyk wielkanocny
pixabay.com/(CC0 Domena publiczna)/Emilia_Baczynska
Weronika Dadok - 24 Marca 2021

Produkty, których nie może zabraknąć w koszyku wielkanocnym

Wielkanoc nadchodzi do nas wielkimi krokami. Każdy wie, co się z tym wiąże. Sobotnie święcenie jajek jest dla wielu z nas bardzo ważną tradycją. Czy wiemy jednak, co dokładnie ma się znaleźć w świątecznym koszyku oraz jak duże ma to znaczenie?

Wielkanoc się zbliża, a tym samym czas na posadzenie klasycznej rośliny w tym okresie - czyli rzeżuchy. Punktem kulminacyjnym tego Święta jest także poświęcenie wielkanocnego koszyczka.

To jedna z najbardziej popularnych tradycji, zaraz po niedzielnym śniadaniu obfitującym w wiele potraw. Co powinno się znaleźć w święconce? Podpowiadamy, że niektóre produktów goszczą na stołach w Polsce już od wielu lat.

Tego nie może zabraknąć w koszyku wielkanocnym. Poznaj znaczenie produktów

Polskie tradycje należą raczej do tych restrykcyjnych. Czasem pozwalamy sobie na odrobinę innowacji, jednak ze świadomością, że podstawa powinna być zachowana.

W wielkanocnym koszyku nie może zabraknąć oczywiście jajek. Symbolizują one życie i są nieodłączną częścią Wielkanocy. Na drugim miejscu w wadze symboliki jest baranek, który niesie za sobą symbolikę przezwyciężenia śmierci. To właśnie najważniejsze elementy święconki.

Dwór Beaty Chmielowskiej-OlechDwór Beaty Chmielowskiej-OlechCzytaj dalej

Inne bardzo ważne produkty, które powinny w niej zagościć to: sól, która jest symbolem oczyszczenia i prawdy. Chrzan odnoszący się do ludzkiej siły. Wędlina niesie za sobą dostatek i płodność. Chleb - pomyślność i dobrobyt. Ciasto - nowe umiejętności. Bukszpan symbolizuje nadzieję na zmartwychwstanie i życie wieczne. Rzeżucha to ważny symbol życia.

Koszyczek należy wyścielić białą serwetką, na którą następnie kładziemy pokarmy i przykrywamy kolejną serwetką, dla zachowania czystości.

Następnego dnia podczas śniadania wielkanocnego wszystkie pokarmy ze święconki wykładamy na stół i je spożywamy, celebrując wyjątkowy czas z rodziną.

Potrawy goszczące na stołach podczas Wielkanocy

Śniadanie rozpoczynamy od podzielenia się symbolicznie jajkiem, które zostało poświęcone. Powinny być one także głównym elementem przygotowanych posiłków. Można je, a nawet należy przyrządzić na wiele sposobów, aby każdy znalazł dla siebie coś dobrego.

Tradycyjnie szykujemy również biały barszcz lub zupę chrzanową, a dla osłodzenia dnia, duże drożdżowe lub pisakowe babki wielkanocne i mazurki.

Źródło: kobieta.gazeta.pl

Artykuły polecane przez redakcję Domek i Ogródek:

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj domekiogrodek.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News