Tak zrobisz najlepsze na świecie ciasto do pizzy. Zajmie Ci tylko 30 min, poczujesz się jak we włoskiej restauracji
Ciasto do pizzy, które przypomni ci podróże do Włoch, z łatwością przygotujesz we własnym domu. Czy jest to możliwe, żeby pizza była tak samo chrupiąca i cienka? Naturalnie. Poznaj przepis, który zakłada, że pizzę przygotujesz w 30 minut.
Ciasto do pizzy, które przygotujesz w jedyne 30 minut, może okazać się najlepszym, jakie do tej pory jadłaś. Spróbuj, a od razu przeniesiesz się do włoskiej restauracji. Okazuje się, że cienkie i chrupkie ciasto możesz z łatwością przygotować we własnym domu. Wystarczy tylko poznać odpowiedni przepis, my Ci w tym pomożemy!
Ciasto do pizzy – najlepszy przepis
Przepis na ciasto do pizzy jest bardzo prosty w przygotowaniu, a Ty możesz być pewna, że zaraz zjesz danie niczym z włoskiej restauracji. Pizzę we Włoszech piecze się w kilka minut, ale znane są sposoby mówiące, iż masa na pizzę musi pobyć w cieple co najmniej dobę. Zapewniamy, że nie jest to konieczne.
Składniki na ciasto do pizzy:
- 250 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłej, przegotowanej wody
- dwie łyżki oliwy z oliwek
- 3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć świeżych
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- Nie żyje aktor kultowego „Misia”. Smutne informacje przekazał Związek Artystów Scen Polskich
- Rząd oficjalnie potwierdził. Wiadomo, co z egzaminami i zamkniętymi szkołami
- Odejście z ”M jak miłość”. Widzowie TVP będą zdruzgotani, uwielbiana postać wyjedzie
Jak przygotować idealne ciasto do pizzy?
- Zacznij od naszykowania dużej misy. Wsyp do niej mąkę i drożdże i dobrze wymieszaj.
- Dodaj olej, cukier i sól i znów dobrze wymieszaj.
- Stopniowo dolewaj wodę – najlepiej po jednej łyżce, jednocześnie wyrabiaj masę drugą dłonią.
- Zostaw wyrobioną masę w misce, przykryj najlepiej bawełnianą ściereczką i odstaw na 30 minut do ciepłego miejsca.
- Kiedy ciasto pięknie nam wyrasta, przygotuj składniki, które chcesz położyć na pizzę, warzywa, ser i ewentualnie szynkę, salami lub inne mięso.
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
- Rozgnieć masę i wzorem włoskich szefów kuchni porozciągaj je.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia i przełóż na nią pizzę.
- Wysmaruj placek sosem pomidorowym, pamiętaj, by przygotować go z dużą ilością suszonych ziół.
- Ułóż przygotowane wcześniej dodatki.
- Piecz pizzę przez 8-13 minut. Spód powinien był mocno złoty.
Smacznego!
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Najwspanialsze w pizzy jest to, że każdy z domowników może przygotować swój kawałek z takimi składnikami, jakie mu się żywnie podobają.
Przygotowanie tej pizzy zajmie Ci 30 minut. Dzięki niej poczujesz się jakbyś była we włoskiej restauracji!
ZOBACZ TEŻ:
- Od jutra zmiany w robieniu zakupów. Co musisz o nich wiedzieć?
- WP: Wielkie zmiany w Polsce po majówce. Podano szczegóły dotyczące obostrzeń
- Natalia Szroeder przekazała tragiczne informacje. Nie żyje jeden z najbliższych członków jej rodziny
- Warzywa na patelnię skrywały przykrą niespodziankę. Klient jest wściekły, producent musi się tłumaczyć
- Dorota Szelągowska podejrzewa, że miała koronawirusa. Przyznała, kiedy mogła się zarazić
- Niewyobrażalna tragedia dwojga dzieci na południu Polski. Mieszkali całkiem sami podczas epidemii
źródło: o2.pl