Quiz
Życie w PRL
O tych kuchennych sprzętach krążą legendy. Jeśli jesteś smakoszem, zdobędziesz 10/10
Fot. ARKADIUSZ ZIOLEK/East News
10 pytań
Rozpocznij Quiz
↓
Kuchnia nie ma przed Tobą tajemnic? Dobrze orientujesz się nie tylko w produktach i smakach, ale także w sprzętach i technikach, z których kiedyś korzystało się do gotowania? A może wciąż używasz w kuchni urządzeń rodem z PRL?
W tamtych czasach ułatwiano sobie gotowanie na różne sposoby. Czy zgadniesz, jakich sprzętów używano wtedy do przyrządzania potraw i przetworów?
Brakująca odpowiedź
1/10
Zacznijmy od kultowego urządzenia z PRL-u. W prodiżu można było:
piec
wędzić
gotować na parze
Brakująca odpowiedź
2/10
Kolejny relikt minionych czasów, z którego wciąż korzystają nasze babcie. To:
Fot. domekiogrodek.pl/Paulina Korzec
menażka
makutra
Brakująca odpowiedź
3/10
W PRL-u na potęgę robiono przetwory. Służył do tego m.in. ten sprzęt. To:
Fot. Facebook/Żyliśmy w PRL
sokowirówka
wyciskarka
Brakująca odpowiedź
4/10
Owoce przetwarzano także w innym urządzeniu, wykorzystującym energię cieplną. Chodzi o:
Fot. Facebook/Kocham Piękną Polskę
sokownik
suszarka
Brakująca odpowiedź
5/10
Zanim z owoców można było zrobić sok, trzeba było pozbyć się pestek. Do tego korzystano z:
Fot. domekiogrodek.pl/Paulina Korzec
pestkownicy
drylownicy
Brakująca odpowiedź
6/10
Skoro jesteśmy przy przygotowywaniu owoców i warzyw, to skórki z nich pozbywano się za pomocą:
obieraczki
szpatułki
Brakująca odpowiedź
7/10
W tym oryginalnym garnku gotowano:
Fot. smakosze.pl
zupę
mleko
kisiel
Brakująca odpowiedź
8/10
Drewniana firlejka, zwana też mątewką, służyła do:
tarcia
nakłuwania
mieszania
Brakująca odpowiedź
9/10
W tym urządzeniu:
Fot. domekiogrodek.pl/Paulina Korzec
przygotowywano koktajle
mielono kawę
blendowano owoce
Brakująca odpowiedź
10/10
Przygotowywano w nim bitą śmietanę. To:
Fot. Facebook/Żyliśmy w PRL
syfon
mikser
malakser
Twój wynik: