Domowe sposoby na pozbycie się kamienia z czajnika
Chyba każdy zna to uczucie, gdy chcąc napić się herbaty lub kawy, trafiamy w naszym kubku na kawałki kamienia. Zdecydowanie psuje to przyjemność z delektowania się ulubionym napojem. Możemy jednak pozbyć się tego problemu za pomocą kilku rzeczy, które znajdują się w każdej kuchni.
Jak powstaje kamień w czajniku?
Osad na dnie czajnika to efekt działania twardej wody z kranu, której używamy do jego wypełnienia. Na twardość ma wpływ zawartość związków magnezu i wapnia, które podczas gotowania wody zmieniają się w węglany. Te z kolei przybierają postać białego osadu, który osadza się na ściankach naczynia.
Sposoby na skuteczne usunięcie kamienia
Soda oczyszczona
Użycie sody jest bardzo prostym i szybkim sposobem na pozbycie się osadu z czajnika. Wystarczy wsypać do niego dwie łyżki tego zbawiennego proszku i odstawić na 20 minut, a nasz przyrząd będzie jak nowy!
Wadą tej metody może być jednak intensywny i dla wielu osób nieprzyjemny zapach, dlatego pamiętaj o dokładnym umyciu urządzenia po usunięciu kamienia – najlepiej kilkakrotnie.
Coca-cola
Ten słodzony, gazowany napój może nie jest najlepszy dla naszego zdrowia, ale za to znakomicie nadaje się do usuwania zanieczyszczeń. Wlej do czajnika ok. 300 mililitrów coca-coli, a następnie doprowadź do jej zagotowania. Pozostaw płyn w środku jeszcze około 20 – 30 minut, następnie wylej i wypłucz wnętrze urządzenia bieżącą wodą.
Ocet
Ocet spirytusowy świetnie nadaje się do czyszczenia różnego rodzaju powierzchni i nie inaczej sprawa ma się z likwidacją kamienia.
Wystarczy szklanka tego roztworu, którą zagotowujemy w czajniku. Po tej czynności pozostawiamy ocet na co najmniej godzinę, a następnie wypłukujemy go. Podobnie jak w przypadku sody oczyszczonej, zapach tego płynu może być drażniący i nieprzyjemny dla naszego nosa, dlatego po przeprowadzeniu czyszczenia z osadu możemy kilka razy zagotować w czajniku wrzątek – to pozwoli na pozbycie się uciążliwej woni.
Obierki z ziemniaków
To mało znana metoda w obecnych czasach, jednak nasze babcie stosowały ją często i chętnie! Sposób jest banalnie prosty, a do tego ekologiczny – szczególnie gdy obierasz ziemniaki na obiad. Pozostałe po tej czynności obierki wrzuć do czajnika, zalej wodą, a następnie doprowadź do wrzenia. W razie potrzeby powtórz gotowanie wody kilka razy, wymieniając łupiny na nowe.
Sok wyciśnięty z cytryny lub kwasek cytrynowy
Kolejną metodą "jedzeniową" jest zastosowanie soku ze świeżych cytryn. Wlej do czajnika około 200 – 300 mililitrów tego płynu i pozostaw na minimum godzinę. Następnie wylej sok i przepłucz naczynie gorącą wodą.
Możesz zastosować również kwasek cytrynowy w formie proszku. Ten sposób zajmuje nieco więcej czasu, ale jest równie skuteczny. Wsyp całe opakowanie kwasku do czajnika i wlej do niego gorącą wodę. Całość musi pozostać w środku nieco dłużej – najlepiej około 2, 3 godziny. Potem wystarczy wylać powstałą miksturę i przepłukać czajnik.
źródło: homebook.pl