Dziadek poradził mu podlewać pomidory miksturą z 3 składników. Obfitość plonów przeszła jego najśmielsze oczekiwania
Z pomidorów można zrobić w kuchni najróżniejsze pyszności, jednak sklepowe okazy nie są tak smaczne i słodkie, ja te uprawiane samodzielnie. Dlatego w poniższym artykule zdradzamy patent pewnego mężczyzny, któremu dziadek poradził podlewać krzaczki pomidorów miksturą z 3 składników. Plony pomidorów co roku przechodzą najśmielsze oczekiwania.
Największe zbiory pomidorów
Aby pomidory rosły soczyste, duże i pełne smaku, potrzebują przede wszystkim niezwykle żyznej gleby. Nie każdy w ogrodzie może się taką pochwalić, dlatego niekiedy trzeba wziąć sprawy w swoje ręce i samodzielnie ją użyźnić. Do tego celu idealnie sprawdza się patent dziadka.
Na jego krzaczkach co roku gałązki dosłownie uginają się pod ciężarem owoców, które są znacznie lepsze od tych sklepowych. Poniższa domowa mikstura z 3 składników jest jego sekretem.
Rozgnieć, wymieszaj z olejem i wlej do kopca kreta. Od razu ucieknie ze swoich norDomowa mikstura do pomidorów z 3 składników
Dużą zaletą tego specyfiku jest fakt, że wszystkie składniki do niego potrzebne, większość z nas ma na co dzień w domu. Dzięki temu nie trzeba wychodzić specjalnie do sklepu i można zabrać się za jego przygotowanie praktycznie natychmiast.
Do jego przyrządzenia potrzeba dużego słoja (najlepszy jest pięciolitrowy), 500 gramów najzwyklejszego cukru oraz 100 gramów świeżych drożdży. Zanim połączysz wszystkie składniki oderwij malutki fragment drożdży i wymieszaj je w odrobinie wody z 1 łyżeczką cukru. Tak upewnisz się, że drożdże są żywe. Jeśli po kilku minutach zaczną pracować i pienić się, są dobre.
Jak przygotować miksturę do podlewania pomidorów?
Do dużego słoika wlewa się 2,5 litra czystej, przegotowanej i całkowicie ostudzonej wody, rozpuszcza w nich drożdże i dodaje cukier. Następnie należy całość dobrze wymieszać, aż kryształki cukru rozpuszczą się. Teraz trzeba odstawić słój w ciemne miejsce na kilka dni i poczekać, aż mikstura przestanie fermentować. Możesz przyspieszyć ten proces mieszając zawartość raz dziennie.
Po zakończonej fermentacji miksturę rozcieńcza się w 10 litrach czystej, przegotowanej i ostudzonej wody. Tak sporządzonym specyfikiem podlewa się rośliny pomidora. Na jeden krzaczek wystarczy około 1 litra nawozu. Nawożenie powtarza się trzykrotnie przez cały sezon.
Podparcie pomidorów będzie konieczne
Gdy rośliny zaczną owocować, szybko zauważysz, że konieczne jest ich podparcie. Domowy nawóz dziadka działa bowiem tak dobrze, że krzaki dosłownie obsypują się owocami i uginają się pod ich ciężarem.
Aby jeszcze bardziej zwiększyć wydajność, pamiętaj, aby rośliny były na dobrze nasłonecznionym stanowisku, które jest zasłonięte przed wiatrem. Im więcej słońca, tym pomidory będą smaczniejsze.