Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Porady domowe > Wegański schabowy. Idealny sposób na obiad
Barbara Ruppel
Barbara Ruppel 26.09.2018 14:03

Wegański schabowy. Idealny sposób na obiad

wegański schabowy
Fot.instagram.com @lifemanagerka

Wegański schabowy może skutecznie zastąpić tradycyjny kotlet, który gości na polskich stołach podczas każdego niedzielnego obiadu. Kiedy przechodzimy na weganizm, wcale nie musimy rezygnować ze smaków, które towarzyszyły nam od dzieciństwa.

Czy jesteście weganami, czy nie, warto spróbować kotlet schabowy w wersji bezmięsnej. Dzięki kilku specjalnym dodatkom nie odróżnicie go od tradycyjnej wersji dla mięsożerców.

Składniki na wegański schabowy?

Kotlet schabowy najczęściej jadamy w towarzystwie ziemniaków, mizerii lub zasmażanych buraczków. W wersji wegańskiej nic się nie zmienia — oprócz kotleta. Zastanawiacie się na pewno, co sprawia, że wegański schabowy smakuje dokładnie jak jego mięsna wersja. Sekret tkwi w odpowiednich składnikach, a w szczególności w…czarnej soli, czyli kala namak. Czarna sól o charakterystycznym ciemnym kolorze i jajecznym smaku jest w kuchni wegańskiej zamiennikiem jajek. Można jej śmiało użyć do tofucznicy (jajecznicy z tofu), wegańskiego majonezu czy wegańskiej sałatki jarzynowej. Nasz wegański schabowy z racji braku jajek, podrasujemy czarną solą.

Do przygotowania wegańskiego schabowego będziemy potrzebować 4 dużych lub ok. 10 małych kotletów sojowych. Przyda się również 1.5 kg bulionu warzywnego (można użyć warzywnych kostek bulionowych, jeśli nie mamy czasu zrobić wywaru), 1 kg ziemniaków i koperek.

Wegański schabowy musi mieć odpowiednio przyrządzoną panierkę. Wegańska panierka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Przygotujcie 10 łyżek mąki pszennej, pół łyżeczki curry, łyżeczkę czosnku granulowanego, 1 łyżeczkę czarnej soli, pół szklanki wody, olej do smażenia (rzepakowy albo kokosowy), bułkę tartą.

Jak zrobić wegański schabowy?

By wegański schabowy wyszedł bezbłędnie zagotuj bulion warzywny i wrzuć do niego kotlety — gotuj zgodnie z opisem na opakowaniu. Następnie odcedź kotlety i zawiń w papierowe ręczniki, by odsączyć je z nadmiaru bulionu. Odstaw je do czasu aż wystygną. W międzyczasie obierz i ugotuj ziemniaki. Pokrój drobno koperek, przyda się do późniejszego oprószenia nim ziemniaków.

W czasie, gdy kotlety będą stygnąć, a ziemniaki się gotować, czas na panierkę. Dzięki niej twój wegański kotlet będzie smakował obłędnie. W misce zmieszaj mąkę pszenną z wodą i wszystkimi przyprawami. Masa powinna przypominać w konsystencji gęste ciasto naleśnikowe. Do osobnej miseczki wsyp bułkę tartą. Panieruj kotlety tak jak tradycyjne schabowe — najpierw w mieszance mąki, wody i przypraw, a potem w bułce tartej.

Smaż z obu stron, na średnim ogniu, stopniowo zwiększając jego moc — kotlety mają mieć złocisty kolor. Przygotuj duży talerz i wyłóż go ręcznikiem papierowym. Połóż na nim kotlety i postaraj się odsączyć jak największą ilość oleju, która pozostała na kotlecie. Udekoruj ziemniaki koperkiem, możesz przygotować buraczki lub mizerię, albo inną sałatkę czy surówkę. SMACZNEGO!

Jeśli wasza rodzina jest zupełnie mięsożerna, polecamy przygotować bezmięsne kotlety i poczęstować nimi swoich bliskich i znajomych. Jesteśmy przekonani, że wegański schabowy jest w stanie podbić serca nie tylko wegan, ale i mięsożerców.

Wegański schabowy jest zdrowszy niż tradycyjny schabowy?

Nie od dziś wiadomo, że nadmiar mięsa w diecie szkodzi. Zwłaszcza czerwone i bardzo tłuste mięso jest najbardziej niebezpieczne. Kotlety schabowe, jak każde mięso jedzone w nadmiarze mogą niekorzystnie odbić się na naszym zdrowiu. Warto pamiętać, że wieprzowina (a więc i schab) jest jednym z najbardziej tłustych mięs — w 100g aż 33g to tłuszcze nasycone. Dla porównania w 100g mięsa kurczaka tylko 3g to tłuszcze nasycone. Schab ma również bardzo mało białka, tylko 12g.

Dietetycy ostrzegają, że spożywanie tłustego mięsa, a takim jest właśnie wieprzowina, może powodować zakwaszenie organizmu i poważnego obciążenia nerek i wątroby. Warto uważać, na czym lubimy smażyć kotlety — lepiej wybierać zdrowe i pełnowartościowe oleje jak kokosowy lub rzepakowy.

Wegański schabowy to dobra i zdrowsza alternatywa dla obciążającego organizm tradycyjnego, mięsnego kotleta schabowego. Wypróbujcie przepis na wegański schabowy i dajcie nam znać, co myślicie.

ZOBACZ ZDJĘCIA:

wegański schabowy
wegański schabowy

ZOBACZ TEŻ:

  1. Najmodniejsze fryzury. Na co powinnaś postawić?
  2. Czy nowa kolekcja Moschino jest plagiatem? Edda Gimnes pozywa włoską markę
  3. Hydrolat – czyli must have w łazience każdej kobiety

źródło: party.pl, wp.pl, agamasmaka.pl