Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Porady domowe > Jajka zajęły znaczną część twojej lodówki? Mamy genialny przepis na ich wykorzystanie, nie pożałujesz
Aleksandra Kwaterkiewicz
Aleksandra Kwaterkiewicz 14.04.2020 12:58

Jajka zajęły znaczną część twojej lodówki? Mamy genialny przepis na ich wykorzystanie, nie pożałujesz

sałatka
fot.unsplash.com/ Sharon McCutcheon

Jajka, które zostały w naszej lodówce po świętach, można wykorzystać za pomocą prostego, ale genialnego przepisu. Tak podane znikną z talerzy, a lodówka zyska trochę przestrzeni.

Jajka to podstawa świąt Wielkanocnych. Niemal każda potrawa na świątecznym stole wiąże się z ich użyciem. Święta mijają w ciągu dwóch dni, a pozostałe po nich jaja zajmują większą część lodówki. W jaki sposób je wykorzystać? Znamy świetny przepis, który sprawi, że jajka szybko zaczną znikać.

Jajka – pyszny i prosty przepis

Jajka to nieodłączny element sałatki jarzynowej, która jest królową polskich stołów podczas każdych świąt. Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego kultowa sałatka tak wspaniale smakuje? Warzywa po prostu doskonale współgrają z jajkami. To połączenie powinniśmy powielać w naszej kuchni. Genialny przepis, który pokocha twoja rodzina, też opiera się na smaku wspaniałego warzywa.

Składniki na jajka z brokułem i boczkiem:

  • 8 jajek
  • 35 dag brokułów
  • 50 g wędzonego boczku
  • 150 ml śmietany 22 proc.
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki bulionu warzywnego
  • 3-4 łyżki musztardy
  • pieprz biały
  • szczypta cukru, sól
  1. W najbliższych dniach ministerstwo zdrowia poda nowe wytyczne. Wszyscy będą musieli się dostosować
  2. Akcja służb w warszawskiej siedzibie partii przy Nowogrodzkiej. W akcji pirotechnicy, wiadomo, co się stało
  3. Czy mogę planować wakacje na lipiec i sierpień? Przewodnicząca Komisji Europejskiej udzieliła odpowiedzi

Jak przygotować brokułowe jajka?

  • Przygotowanie jajek faszerowanych brokułem i boczkiem nie zajmie nam dużo czasu. Zacznijmy więc od ugotowania jaj na twardo w wodzie z solą, co powinno zająć około 10 minut. Ten sposób gwarantuje, że żółtko nie będzie nieestetycznie szare. Ostudzone jajka obierz i przekrój na pół.
  • Brokuła podziel na różyczki i wrzuć do gotującej się, lekko osolonej wody. Należy je blanszować około 5 minut i odcedzić. Koniecznie pozostaw 300 ml wody, w której warzywa się gotowały. Pamiętaj o przelaniu ich wodą, żeby nie straciły zielonego koloru.
  • Do rondelka wrzuć boczek i smaż, aż puści tłuszcz. Wyjmij mięso na talerz. Do tego samego rondelka dodaj masło, kiedy się rozpuści, dodaj mąkę i stwórz w ten sposób zasmażkę.
  • Cały czas mieszając, dodaj bulion, śmietanę i wodę z brokułów. Wody należy dodać tyle, żeby sos pozostał aksamitnie kremowy.
  • Sos doprowadź do wrzenia, dodaj musztardę, sól i pieprz oraz cukier.

Na półmisek wylej sos, tak, by wypełniło się nim 3/4 jego objętości. Ułóż połówki jajek i różyczki. Wierch udekoruj pozostałym sosem i posyp boczkiem.

ZOBACZ ZDJĘCIA:

jajka

Jajka po świętach zajmują nam pół lodówki. Należy więc je szybko wykorzystać. Niekoniecznie jajecznica jest dobrym rozwiązaniem. Spróbujmy przygotować ten nabiał w zupełnie inny sposób.

jajka

Boczek nada daniu wspaniałego smaku.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Ogromna awantura o syrenę alarmową. Mieszkańcy atakują strażaków, ratownicy mają dość
  2. Drugi raz ogłaszają stan wyjątkowy. Koronawirus powrócił, druga fala, przykra wiadomość z zagranicy
  3. Czego nie wolno robić na balkonie? Polacy zapominają, że wiele rzeczy jest zakazanych
  4. Rząd będzie chciał zmniejszyć obostrzenia kwarantanny? Jeżeli tak, naukowcy przedstawili 3 warunki
  5. Mąż Katarzyny Zielińskiej nie miał litości. Poczekał aż aktorka zaśnie
  6. Wiadomości TVP przedstawiły rachunek Jarosława Kaczyńskiego. Zdumiewająca sytuacja w programie

źródło: gazetakrakowska.pl