Idealny schabowy. Przepis na podwójną radość z jedzenia
Kotlet schabowy to kulinarna klasyka. Idealnie wysmażony, chrupki na wierzchu i soczysty w środku sprawia, że nasze kubki smakowe dosłownie szaleją. Bez niego nie jesteśmy w stanie wyobrazić sobie niedzielnego obiadu. W towarzystwie ziemniaków i mizerii bryluje na polskich stołach. Jak zrobić kotlety schabowe? Ten przepis to prawdziwy hit.
Schabowe to jedno z ulubionych dań Polaków. Ile rodzin, tyle sposób i pomysłów na ich przygotowanie. Zapiekane z serem, pieczarkami, a może klasycznie i bez dodatków? Wybór należy tylko i wyłącznie do ciebie. Przepis, który jakiś czas temu pojawił się w sieci, skradł serca milionów Internautów. Nic dziwnego. W końcu jego autorką jest sama… Magda Gessler! W takim wydaniu kotlet schabowy zawładnie twoim podniebieniem, a twoja rodzina nie zechce jeść już nic innego.
Kotlet schabowy to klasyka kulinarnego gatunku
Kotlet schabowy w polskich domach gości od lat. Przepisy na jego poprawne przygotowanie przekazywane są z pokolenia na pokolenia. Nie ulega wątpliwości, że każda perfekcyjna gospodyni przyrządzanie tej wykwintnej potrawy opanowane ma do perfekcji. Co powiesz na małą rewolucję w kuchni? Ta pod okiem Magdy Gessler nie ma możliwości zakończyć się niepowodzeniem.
Jakiś czas temu w sieci pojawił się przepis na kotlety schabowe przygotowany przez polską restauratorkę. Pochodzi on z książki Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler, a smak… skradnie nie tylko twoje serce, ale również kubki smakowe.
Kotlety schabowe Magdy Gessler
Zastanawiasz się jak zrobić kotlety schabowe? Przepis, który zaproponowała Magda Gessler, nie ma sobie równych. Gwarantujemy, że po spróbowaniu nie będziesz chciała przyrządzać ich w żaden inny sposób. Podwójna radość z jedzenia jest w zasięgu ręki.
Składniki:
- 400 g schabu karkowego,
- 400 g schabu środkowego,
- 2–3 łyżki mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 6–8 łyżek bułki tartej,
- 2 cebule,
- 4 łyżki smalcu,
- sól,
- pieprz,
Przygotowanie:
- Mięso pokrój na plastry, rozbij tłuczkiem na cienkie płaty.
- Dopraw solą i pieprzem i odstaw na pół godziny.
- Cebulę obierz i zetrzyj na tarce.
- Płat schabu środkowego posmaruj warstwą startej cebuli, na niej połóż plaster schabu karkowego. Przyciśnij je do siebie.
- Przygotuj trzy talerze: na pierwszy wysyp mąkę, na drugi wbij jajka, roztrzep je widelcem i dopraw solą oraz pieprzem, na trzeci talerz wysyp bułkę tartą.
- Złożone kotlety obtocz w mące, zamocz w jajku i panieruj w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej smalec, kotlety smaż z obu stron na złocisty kolor.
Tak przygotowane kotlety podawaj prosto z patelni. Gwarantujemy, że dzięki smalcowi i cebuli będą idealne w smaku!
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Kotlet schabowy to klasyka w polskiej kuchni.
Przepis restauratorki kradnie serce.
Nie sposób przejść obok niego obojętnie.
ZOBACZ TEŻ:
- Przewlekłe zapalenie trzustki. Objawy i sposoby leczenia
- W panice robili wszystko, by chronić się przed koronawirusem. Film z samolotu odbiera mowę
- Dagmara Kaźmierska o swoim ślubie. Nie uwierzycie, w czym stanie przed ołtarzem
- Małgorzata Rozenek w ogniu krytyki. Chodzi o jej wygląd, przesadziła?
- Zaniedbane małżeństwo poddało się metamorfozie. Szczęka opada, wyglądają jak inne osoby
- Nie w Lidlu i nie w Biedronce. Dziś wygrał 1 sklep, ma najtańsze pączki w Polsce