Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Porady domowe > Zamknął się na kilka dni w kuchni i stworzył najlepsze na świecie naleśniki. Ich sekret Cię zdziwi, nikt tak nie robi
Karolina Kawecka
Karolina Kawecka 08.04.2020 15:04

Zamknął się na kilka dni w kuchni i stworzył najlepsze na świecie naleśniki. Ich sekret Cię zdziwi, nikt tak nie robi

naleśniki
fot. unsplash.com Jonas Jacobsson

Wydawać by się mogło, że naleśniki potrafi zrobić każdy, jednak tylko prawdziwy smakosz zwraca uwagę na pewne niuanse. Liczy się konsystencja ciasta, chrupkość, a co najważniejsze proporcje składników. Kucharz z kukbuk.pl spędził kilka dni poszukując idealnych proporcji składników. Przekonaj się, do jakich doszedł wniosków i w czym tkwi sekret!

Naleśniki to uwielbiane przez wszystkich danie. Ten kucharz spędził kilka dni nad opracowaniem idealnego przepisu! Przekonaj się, co robisz dobrze, a co powinnaś poprawić i oczaruj najbliższych wyjątkowym smakiem.

Podstawą są perfekcyjne proporcje

Aby przekonać się, w jakich proporcjach należy przygotowywać ciasto naleśnikowe, Tomek Zielke, autor tego kulinarnego doświadczenia, przygotował 5 rodzajów tradycyjnej receptury zmieniając jedynie ilość poszczególnych składników. W tradycyjnym przepisie na naleśniki używamy:

  • mąki pszennej
  • jajek
  • mleka lub wody
  • masła
  • szczypty soli.

Kucharz doszedł do ciekawych wniosków. Zauważył pewne prawidłowości, na które laicy nie zwracają najmniejszej uwagi. Tomek stwierdził, że naleśniki robione z dodatkiem mleka są twardsze od tych robionych z wodą. Zakłada, że wpływ mają na to białka zawarte w mleku. Dodatkowo laktoza karmelizuje się w procesie smażenia, co sprawia, że placki szybciej brązowieją.

  1. Byłeś szczepiony w dzieciństwie? Jest szansa, że to cię uratuje przed koronawirusem
  2. Ekspert zdradził, co nas czeka po Wielkanocy. Na te słowa czekali wszyscy Polacy
  3. Czy koronawirusa ma się do końca życia? Są najnowsze wyniki badań na pacjentach z Azji

Co wpływa na teksturę i smak naleśników?

Na teksturę największy wpływ mają dwa czynniki: liczba użytych jajek i ilość użytej mąki w stosunku do płynów. W kwestii jajek główne znaczenie ma białko – naleśniki są tym twardsze, im więcej białka zawiera ciasto.

Smak naszych placków jest uzależniony od masła. Im go więcej, tym będą smaczniejsze. Smak podkreśla też sól. Należy ją dodawać, nawet gdy przyrządzamy naleśniki na słodko. W przypadku wytrawnych możemy zwiększyć jej ilość.

Najlepsze przepisy

Tomek Zielke po swoim kulinarnym eksperymencie wytypował trzy najlepsze przepisy na naleśniki. Placki mają się dobrze smażyć, być delikatne i przede wszystkim smaczne!

Przepis na naleśniki nr 1:

  • jajko „zerówka” 2 sztuki
  • mleko 210 ml
  • mąka 95 g
  • masło 40 g
  • szczypta soli

Przepis nr 2:

  • jajko „zerówka” 2 sztuki
  • mleko 300 ml
  • mąka 125 g
  • masło 30 g
  • szczypta soli

Przepis nr 3:

  • jajko „zerówka” 1 sztuka
  • żółtko 1 sztuka
  • mleko 350 ml
  • mąka 100 g
  • masło 50 g
  • szczypta soli

Koniecznie sprawdź, która receptura jest Twoim zdaniem najsmaczniejsza!

ZOBACZ ZDJĘCIA:

Naleśniki

Odpowiednia patelnia też jest ważna.

naleśniki

Naleśniki powinny mieć odpowiednią teksturę.

naleśniki

Nie zapomnij o swoich ulubionych dodatkach.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Rekord zgonów z powodu koronawirusa. Ministerstwo Zdrowia podało najnowsze dane
  2. Kraj w Europie wprowadza ostre zakazy na Wielkanoc. Wchodzą w życie już w środę
  3. Królowe Życia. Jedna z bohaterek wytatuowała sobie całą twarz. Jak wam się podoba?
  4. Położna zaniemówiła, gdy zobaczyła noworodka. Wszystko przez znamię, które na czole ma chłopiec
  5. Nie żyje wybitna Polka. Świat muzyki w głębokiej żałobie
  6. Jak w minutę zrobić maseczkę bez szycia? Potrzeba jedynie trzech rzeczy, które każdy ma w domu

źródło: kukbuk.pl