Naleśniki bezglutenowe podbiły serca milionów, nawet wśród nieuczulonych. Ich smak jest dużo lepszy niż tradycyjnych
Naleśniki bezglutenowe mogą sprawiać wrażenie, że są o wiele mniej smaczne niż tradycyjne. Nic bardziej mylnego, ta wersja tradycyjnego dania podbija serca milionów. Zdradzamy genialny przepis.
Naleśniki bezglutenowe to świetny pomysł na posiłek, przekonali się do nich nie tylko ci, którzy z różnych powodów nie mogą jeść glutenu. Jest to danie, które zasmakuje absolutnie wszystkim. Oprócz tego, że nie zawierają glutenu, są po prostu pyszne i zdrowe. Wiele osób uważa, że są nawet smaczniejsze od tradycyjnych.
Naleśniki bezglutenowe lepsze niż tradycyjne?
Oczywiście, że tak. Choć wielu adeptów kuchni tradycyjnej, będzie miało wątpliwości, szybko przekonają się, że są one zbędne. Ciasto do bezglutenowych naleśników praktycznie niczym nie różni się od tych, przygotowanych w tradycyjny sposób. Jeśli nie wierzysz, koniecznie spróbuj. Brak glutenu gwarantuje celne zastąpienie mąki pszennej mąką gryczaną.
Mąka gryczana ma wspaniały smak. Należy zaznaczyć, że niewiele ma wspólnego z kojarzącą nam się mimowolnie kaszą gryczaną. Przygotowane według dobrego przepisu naleśniki podbiją podniebienie twoje i twojej rodziny.
Składniki:
- 2 jajka zerówki
- 250 g mąki gryczanej
- 100 ml mleka (dowolnego, może być roślinne)
- 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
- 200 ml wody (najlepiej gazowanej)
- Szczypta soli
- Odrobina masła do smażenia.
- Rodzice: ważny komunikat. Zwracajcie uwagę na stopy dzieci, to może być objaw koronawirusa
- Z ostatniej chwili: Polsat właśnie podał nieoficjalną datę otwarcia galerii handlowych. Termin zaskoczy wielu
- Najnowsze odkrycie lekarzy. Koronawirus we łzach? Jak można się nim zarazić?
Jak przygotować naleśniki bezglutenowe
Przygotowanie naleśników bezglutenowych zacznijmy od naszykowania dużego naczynia i miski służącej do ubicia jajek.
- Do naczynia wsyp mąkę, sól i zrób na środku wgłębienie.
- W osobnej misce rozbij jajka i ubij je z oliwą i mlekiem.
- Do mąki dodaj jajka, cały czas mieszając.
- Ciasto powinno być jednolitą masą. Dodaj do niego wodę gazowaną, dolewając ją pomalutku i cały czas mieszając.
- Teraz odstaw ciasto na co najmniej godzinę, żeby składniki się ze sobą połączyły. Jeśli po tym czasie ciasto wyda Ci się za gęste, możesz je rozrzedzić wodą lub mlekiem, ale wtedy musisz zadbać o to, by dobrze się połączyły.
- Na patelni rozpuść masło i smaż obustronnie na złoty kolor.
Naleśniki gryczane możesz podawać na słodko lub ostro. Wspaniale smak ciasta łączy się z jajkiem, możesz dodać pokrojone suszone pomidory, szpinak, a na środku rozbić jajko, nie zdejmując z ognia patelni, poczekaj, aż się zetnie. Możliwości jest co niemiara. A więc, do dzieła!
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Naleśniki gryczane są bazą do przeróżnych smaków. Słodko lub ostro, jak tylko lubimy.
Kolor naleśników gryczanych będzie ciemnobrązowy. Taki rodzaj ciasta często spotkamy w kuchni francuskiej.
Na usmażonej stronie naleśnika rozbij jajko. Jajo będzie się ścinać podczas smażenia drugiej strony dania. Będzie to iście francuska wersja.
Smacznego!
ZOBACZ TEŻ:
- Jechałeś tymi autobusami? Jesteś poszukiwany przez sanepid, musisz się koniecznie zgłosić
- Gowin przedstawił swój plan. Zakłada wprowadzenie stanu klęski żywiołowej, ale na krótko
- Agnieszka: ”Mam kochanka od dwóch lat. Ciągle innego. W sumie było ich sześciu, może siedmiu”
- Ślub Edwarda Miszczaka i Anny Cieślak. Tabloid ujawnił szczegóły
- Wszyscy szukają chłopca na zdjęciu. Tylko jeden szczegół zdradza poprawną odpowiedź zagadki
- Ważne informacje dla uczniów i rodziców. Minister planuje podjęcie kluczowej decyzji
źródło: onet.pl