Rośnie w Twoim ogrodzie? Wykorzystaj jej niezwykłe właściwości
W naszym ogrodzie na co dzień możemy znaleźć naprawdę wiele interesujących ziół, które pozornie wyglądają jak chwasty. Miechunka peruwiańska to idealny przykład tego, jak można nie zauważyć w ogrodzie niezwykle zdrowego owocu.
Miechunka peruwiańska to odmiana rodzynek brazylijskich. Owoce te przypominają niedojrzałe czereśnie. Gatunek ten jednak uprawiany jest od tysięcy lat w Ameryce Południowej. Jeśli jesteście ciekawi, czy miechunka peruwiańska może rosnąć również w Polsce, koniecznie zapoznajcie się z naszym artykułem.
Miechunka peruwiańska i jej historia
Jak wspomnieliśmy, miechunka peruwiańska uprawiana jest od tysięcy lat w Ameryce Południowej. Należy ona do rodziny roślin psiankowatych. W Polsce występuje ona pod nazwą handlową physalis i jest często wykorzystywana w gastronomii do ozdabiania ciast i tortów.
Wiele osób w restauracjach traktuje miechunkę peruwiańską jako ozdobę i w ogóle jej nie je. Popełnia duży błąd. Jest to owoc jadalny, przypominający kolorem owoce wiśni o złocistopomarańczowej skórce.
Miechunka peruwiańska ma kwaskowaty smak oraz delikatnie wyczuwaną nutę goryczki. Z tego względu stosowana jest, jako forma przełamania smaków do słodkich potraw. Czy jednak miechunka peruwiańska może być uprawiana w Polsce?
Miechunka peruwiańska i jej uprawa
Okazuje się, że tak. Miechunka peruwiańska zbierana jest od lipca do sierpnia, chociaż w zasadzie można zbierać ją do pierwszych przymrozków. Owoce miechunki peruwiańskiej można zbierać co 7 do 10 dni w trakcie sezonu.
Roślinę tę można uprawiać z rozsady. Jest to roślina jednoroczna, a sposób jej uprawy jest zbliżony do uprawy pomidora. Nasiona należy wysiać do pojemników z torfem w połowie marca, a następnie okryć pojemniki folią perforowaną.
Miechunka peruwiańska będzie kiełkować w temperaturze 20-22 stopni Celsjusza już po 2-3 tygodniach od posadzenia. Warto utrzymywać wówczas wilgotne podłoże. Należy pamiętać, że roślina ta potrzebuje słonecznego stanowiska oraz znacznej ilości wody. Można spokojnie uprawiać ją na ziemi uniwersalnej.
Miechunka peruwiańska i jej właściwości
Miechunka peruwiańska ma wiele prozdrowotnych właściwości na organizm. Ma właściwości moczopędne i przeciwzapalne. Wykorzystywana jest w celu leczenia malarii, astmy, czy zapalenia skóry.
Miechunka peruwiańska posiada bogate zasoby witaminy C oraz witamin z grupy B. Owoce miechunki peruwiańskiej są także doskonałym źródłem fosforu i wapnia.
Owoce te możecie spożywać zarówno na surowo, jak i po przetworzeniu. Poeksperymentujcie z nimi i włączcie je w swój codzienny jadłospis.