Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Porady domowe > Marzy ci się idealny rosół? Zwróć uwagę na 5 najważniejszych kwestii, a wyjdzie przepyszny jak nigdy
Paulina Rakowska
Paulina Rakowska 18.04.2020 16:06

Marzy ci się idealny rosół? Zwróć uwagę na 5 najważniejszych kwestii, a wyjdzie przepyszny jak nigdy

rosół
fot. youtube.com Tomek Lach

Rosół jest dobry na wiele okazji, ale sztuka zrobienia zupy jak u mamy czy babci wcale nie jest taka oczywista. Marzysz, aby w końcu zrobić idealny rosół? Oto 5 wskazówek, które sprawiają, że wszyscy będą się zajadać jak nigdy.

Nie tylko od święta, lecz także na rozgrzanie, problemy żołądkowe czy kaca – rosół jest dobry na wszystko. Sztuka ugotowania idealnej, smacznej zupy nie jest jednak taka prosta i oczywista. W czym tkwi sekret rosołu jak u mamy?

Sekretny rosół jak u mamy

Najciemniej pod latarnią i pewnie dla niektórych okaże się to niezwykle banalne, ale sęk w tym, aby nieco bardziej się postarać i przede wszystkim nie dodawać do wywaru sztucznego bulionu. Aby aromat był ten sam, a nawet lepszy, poniżej przedstawiamy 5 najważniejszych kwestii podczas gotowania rosołu!

Pośpiech nie równa się dobrej kuchni, zatem:

  • po pierwsze, mięso i warzywa musimy włożyć do zimnej wody, choć niestety wiąże się to z wydłużonym czasem gotowania;
  • po drugie, całość gotujemy nawet do kilku (3-4) godzin na wolnym ogniu.
  1. Mandat za wizytę u fryzjera? Włosy mężczyzny od razu przykuły uwagę policjantów
  2. Złodzieje okradli kobietę. Gdy wróciła do domu i zobaczyła, co zabrali, zamarła, musiała szybko działać
  3. Majówka 2020. Rząd złagodził obostrzenia, ale czy można wyjechać na długi weekend?

Przepis na rosół jak u mamy

O co jeszcze należy zadbać przy gotowaniu idealnego rosołu?

  • Należy również zwrócić uwagę na ilość i jakość naszych składników. W związku z tym najlepszym mięsem będzie to z kością, bo to właśnie w szpiku znajduje się cały aromat.
  • Ponadto, trzeba pamiętać, aby mięsa i warzyw było odpowiednio dużo, tzn. ok. 1 kg mięsa na 4 l wody.
  • Ostatnia wskazówka może się wydać dziwna, ale całość lepiej posolić dopiero pod koniec gotowania.

Z tymi wskazówkami twój rosół na pewno okaże się hitem. Smacznego!

ZOBACZ ZDJĘCIA:

rosół

Pyszny rosół „jak u mamy” wcale nie jest tak prosty do zrobienia.

rosół

Ważna jest odpowiednia ilość mięsa i warzyw.

rosół

Rosół jest dobry na każdą okazję.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Został ranny, pomoc ruszyła natychmiast. Kilka dni później ZOO podało smutną wiadomość
  2. Największa tragedia w historii państwa. Zginęło co najmniej 16 osób za granicą
  3. Piątek drugim najgorszym dniem epidemii koronawirusa w Polsce. Wirusolog twierdzi, że zna powód porażających danych
  4. Katarzyna Cichopek zarobiła z mężem na kwarantannie. Wymyśliła, jak to zrobić w czasie pandemii
  5. Kamera uchwyciła niewiarygodne zdarzenie w sklepie. Nagranie wywołuje ciarki, trudno uwierzyć własnym oczom
  6. Poszli pod dom Kaczyńskiego i dokonali zdumiewającego odkrycia. Interweniujący policjanci nie wiedzieli, jak się zachować

źródło: ofeminin.pl