Ta wspaniała roślina wykorzystywana jest w domach Polaków od setek lat. Co się z niej robi?
Wiele osób nie wie, jakie właściwości ma ta roślina. Traktowana jest jak chwast i niechciana w naszych ogrodach. Nie każdy wie, że ma niezwykłe właściwości i warto mieć ją w kuchennej szafce.
Od wieków była wykorzystywana w medycynie. Działa przeciwbólowo, jednak to nie wszystko. Czy wiesz, jak wykorzystać babkę lancetowatą?
Niezwykłe właściwości babki lancetowatej
Czasem nazywana jest języczkami polnymi lub babką wąskolistną, a to wszystko właśnie przez kształt jej liści. Są podłużne i smukłe. Możemy znaleźć je na polanach i pastwiskach. Babka lancetowata rośnie dziko w Polsce.
Przez setki lat była wykorzystywana w medycynie. Jej niezwykłe właściwości znano już w starożytności. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Jest bogata w witaminę C i K, karoten oraz kwasy, które mają działanie antybakteryjne i przeciwzapalne.
Współcześnie babka lancetowata nie jest specjalnie doceniana. Wiele osób zapomniało o jej niezwykłych właściwościach. Jednak warto sięgnąć po nią, kiedy tylko pojawi się na łąkach. Jak wykorzystać tę roślinę bogatą w składniki odżywcze?
Babka lancetowata pomoże na kaszel
Zimą częściej chorujemy. Nasz odporność jest obniżona, dlatego warto sięgnąć po wsparcie. Możemy w tym celu skorzystać ze zdrowotnych właściwości roślin. Z babki lancetowatej warto przygotować syrop na kaszel.
Do przygotowania syropu będziemy potrzebować pół szklanki liści babki lancetowatej, 200 gramów miodu i 500 gramów cukru oraz wodę. Liście zgniatamy w moździerzu i wrzucamy do garnka. Zalewamy je wodą i podgrzewamy. Następnie dodajemy cukier oraz miód.
Mikstura zacznie gęstnieć. Kiedy będzie przypominała konsystencje syropu, przelewamy ją do słoiczka i zakręcamy. Syrop na kaszel gotowy. W razie przeziębienia syrop z babki lancetowatej nas uratuje. Wystarcza 2 łyżeczki przed posiłkiem. Co jeszcze możemy zrobić z rośliny?
Lecznicza maść z babki lancetowatej
Babka lancetowata pomoże też na problemy skórne, wesprze przy bólu stawów ścięgien, a nawet zwalczy egzemę. Możemy przygotować z niej maść na te dolegliwości. Będziemy potrzebować pół szklanki liści i 100 gramów masła.
Liście drobno siekamy, a masło rozpuszczamy w garnuszku. Podgrzewamy przez chwilę, a następnie odstawiamy na cały dzień. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie ciemnych słoiczków. Musimy je wyparzyć.
Maść po jednym dniu ponownie podgrzewamy, a następnie przecedzamy do słoiczków przez gazę. Nasza maść jest gotowa. Możemy stosować ją na bóle stawów oraz ścięgien.
Zobacz także:
- Nie musisz wychodzić z domu, by znaleźć idealny prezent. Zrobiliśmy to za ciebie
- Jak natychmiast pozbyć się plamy po czerwonym barszczu? Masz te produkty w kuchni
- Tym preparatem wyczyścisz silikon w łazience. Zrobisz go z 3 produktów