Trik z użyciem gąbki kuchennej
Gąbka kuchenna to jeden z najpopularniejszych produktów w niemal każdej kuchni. Kojarzy się głównie ze zmywaniem naczyń -chociaż coraz rzadziej, gdy prym wiodą zmywarki. Co ciekawe, zastosowań gąbki jest o wiele więcej niż tylko te związane ze zmywaniem i czyszczeniem. Czy kiedykolwiek spodziewaliście się, że gąbka może wpływać na przedłużenie świeżości warzyw i owoców?
Gąbka kuchenna -sposób na świeże warzywa i owoce
Warzywa i owoce to jedne z najzdrowszych produktów spożywczych. Coraz częściej dietetycy alarmują, że to właśnie one powinny stanowić podstawę naszej diety. Problem jednak pojawia się wtedy, gdy, szczególnie w sezonie letnim, mamy problem z ich przechowywaniem. Wydawać by się mogło, że genialnym sposobem na utrzymanie ich świeżości jest trzymanie w lodówce. Jest w tym wiele prawdy, ale chyba każdy z nas kiedyś się przekonał, że lodówka nie daje całkowitej gwarancji sukcesu. Bywa i tak, że tylko przyśpiesza psucie się owoców.
W tym problemie z pomocą przychodzi nam gąbka kuchenna. Oto niezawodny trik, który sprawi, że Wasze owoce i warzywa zachowają świeżość na dłużej i wreszcie robienie zakupów na zapas, zwłaszcza latem, będzie miało sens! Jak radzi portal Mamadu.pl, dwie do trzech gąbek kuchennych należy umieścić w dolnych szufladach lodówki.
Gąbka świetnie pochłania wilgoć, dzięki czemu w lodówce nie będzie gromadziła się woda, a owoce i warzywa na dłużej zachowają świeżość.
Jak przechowywać warzywa i owoce?
Jak wiadomo, nie wszystkie produkty nadają się do przechowywania w lodówce. Jeśli chodzi o warzywa -do tych, które możemy umieszczać w lodówce, należą m.in.: papryka, por, cukinia, seler, brukselka, szparagi, rzodkiewki, sałata, szczypiorek, cebulka dymka, kukurydza, kalafior, marchew, brokuły.
A co z owocami? Tutaj mamy odrobinę mniejsze pole manewru: jabłka, śliwki, winogrona, wiśnie, czereśnie, borówki, jagody, jeżyny, maliny, truskawki.
Pamiętajmy, że zarówno wśród warzyw, jak i owoców, są te, których pod żadnym pozorem nie wolno nam wkładać do lodówki. O jakich warzywach mówimy? Przede wszystkim o: ziemniakach, pomidorach, ogórkach i cebuli. Wśród owoców, z kolei, dominują w tej grupie głównie cytrusy i inne owoce egzotyczne: banany, figi, gruszki, mango, papaja, ananas, arbuz, melon, nektarynki, brzoskwinie, morele, kiwi, awokado.
Warto jest także pamiętać, by warzywa i owoce przechowywać osobno. Szczególnie zielone warzywa, takie jak sałata, czy ogórki, w obecności tych, które wydzielają etylen, np. jabłek, gruszek, pomidorów, narażone są na żółknięcie.
-Wyłóż miejsce, w którym przechowujesz warzywa i owoce papierowymi ręcznikami, które wchłoną nadmiar wilgoci i spowodują, że zachowają świeżość na dłużej -radzi kcalmar.com.
Najlepiej jednak jeśli zastosujecie trik z gąbką kuchenną. Wtedy problem z wilgocią w lodówce wreszcie się skończy. Źródło: Mamadu.pl, Kcalmar.com