Zapomnij o teście smaku. Wytrawni grzybiarze sprawdzają grzyby w inny sposób
Zbliża się jesień, a wraz z nią sezon na grzybobranie. Wszyscy miłośnicy tej aktywności już zacierają ręce, a tymczasem my przedstawimy Wam patent na to, jak sprawdzić, czy grzyb nadaje się do jedzenia nawet w środku lasu.
Pamiętajcie, że z każdym sezonem wrasta ilość osób, która zatruwa się grzybami. Nie wynika to z pogorszenia jakości grzybów, a z braku wiedzy o ich pochodzeniu, sposobie obróbki, czy charakterystyce. Dlatego też koniecznie poznajcie sposoby, jak sprawdzić, czy grzyb jest jadalny i chrońcie swoje zdrowie.
Jak sprawdzić, czy grzyb jest jadalny w środku lasu?
Mimo upływu lat ilość miłośników grzybobrania nie maleje. Umiarkowana aktywność fizyczna, przebywanie na świeżym powietrzu i kontakt z naturą to czynniki, które docenia każde pokolenie, niezależnie od wieku.
Wyprawa na grzyby oczywiście dostarcza nam też cennego surowca, który jest bogaty w mnogość składników odżywczych i przy tym jest niskokaloryczny. Aby jednak wyprawa na grzyby mogła być zaliczona do udanych, dobrze byłoby zebra co najmniej jeden spory koszyk grzybów.
Często jednak zdarza się, że młodzi grzybiarze zbierają pełne kosze, z których do wykorzystania nadaje się maksymalnie 1/3. Z czego to wynika? Otóż wiele okazów jest robaczywych albo niejadalnych. Zobaczcie, jak sprawdzić, czy grzyb jest jadalny i unikajcie takich wpadek.
Jak sprawdzić, czy grzyb jest jadalny podczas zbierania?
Początkowo warto chodzić do lasu z atlasem grzybów i weryfikować, czy grzyb, na którego patrzymy, faktycznie przypomina na przykład maślaka. Jeśli jednak znamy się na grzybach nieco lepiej, a mimo to nie mamy pewności, czy dany grzyb jest jadalny, wystarczy zastosować pewien patent.
Jak sprawdzić, czy grzyb jest jadalny w środku lasu? Wystarczy przed zerwaniem postukać jego kapelusz. Pusty dźwięk będzie oznaczał, że grzyb jest zdrowy i wolny od szkodników. Zniekształcenia dźwięku będą zwiastować, że grzyb może być zainfekowany.
Jak sprawdzić, czy grzyb jest jadalny? Nigdy tego nie rób
Istnieją zwolennicy innego podejścia. Według nich sposobem na to, jak sprawdzić, czy grzyb jest jadalny, jest jego oblizanie, czy nawet ugryzienie. Ponoć gorzki smak oznacza, że grzyb jest trujący. Jest to jednak fatalny sposób. Nawet niewielkie spożycie trującego grzyba może być groźne dla zdrowia.
Pamiętajmy, że las nie jest miejscem sterylnym. Polizanie brudnego grzyba naraża nas na zakażenie się licznymi bakteriami. Zamiast tego, lepiej skorzystać z bardziej bezpiecznych sposobów na to, jak sprawdzić, czy grzyb jest jadalny.