Znany polski botanik chwycił za pęczek pospolitego zioła i zalał wodą. Działanie napoju nie mieści się w głowie
Łukasz Łuczaj jest znanym polskim botanikiem, oraz doktorem habilitowanym nauk biologicznych. Naukowiec prowadzi na platformie YouTube bardzo popularny kanał “Łukasz Łuczaj - Rośliny Jadalne i Dziki Ogród”, na którym opowiada o dziko rosnących roślinach i grzybach. Tym razem zdradził swoim widzom właściwości przytulii czepnej.
Kim jest Łukasz Łuczaj?
Jak już wyżej wspomnieliśmy, Łukasz Łuczaj jest znanym botanikiem, który z pasją opowiada na swoim kanale o najróżniejszych roślinach i grzybach Polski. Jest kierownikiem Zakładu Botaniki Uniwersytetu Rzeszowskiego, działaczem na rzecz ochrony przyrody, popularyzatorem nauki oraz autorem publikacji na temat dzikich roślin jadalnych.
Ogrodnicy ostrzegają, tych roślin nie wolno sadzić obok pomidorów. Można stracić cały plonŁukasz Łuczaj o przytulii czepnej
Podczas spaceru po lesie Łukasz Łuczaj znalazł na swojej drodze bardzo pospolitą roślinę, przytulię czepną. Nazwa może pochodzić od jej właściwości przylegania do ubrań dzięki małym haczykom umieszczonych na liściach. Łuczaj określa ją mianem dzikiego warzywa, z którego najczęściej przygotowuje się napary, odwary, ekstrakty oraz poddaje suszeniu i zmieleniu, w celu przygotowania produktów do suplementacji.
W smaku jest wyraźnie gorzka, dlatego najlepiej zbierać ją wiosną, gdy pędy i liście przytulii są jeszcze młode. Wtedy goryczka jest minimalna. Łuczaj zdradza, że w Wielkiej Brytanii robi się z niej oczyszczający wiosenny tonik. Niżej zdradzamy, jakie ma właściwości i jak go wykonać.
Oczyszczający napój Łukasza Łuczaja z przytulii czepnej
Po zebraniu kępki przytulii Łukasz od razu zabrał się za sporządzenie prozdrowotnego toniku. Według jego słów, regularne picie go przez 9 tygodni pozwala doskonale oczyścić i odmłodzić organizm.
Na początku należy zebrać dużą garść pędów przytuli i opłukać je w czystej i zimnej wodzie. Następnie sieka się ja na mniejsze kawałki i rozwałkowuje wałkiem do ciasta, aby wycisnąć z niej jak najwięcej soków. Po wszystkim pulpę wrzuca się do naczynia i zalewa około 2 litrami zimnej wody. Na koniec odstawia się naczynie w ciemne i chłodne miejsce na kilka godzin. Po tym czasie i odcedzeniu płynu można go pić.
Jak pić napój z przytulii czepnej?
Napój ma bardzo wyrazisty smak, przez co wypicie go w dużej ilości może być skomplikowane. Na filmie Łuczaja widać, jak nalał sobie po procesie ekstrakcji soku jedną szklankę toniku. Można więc wysnuć wniosek, że jedna szklanka płynu dziennie powinna dać oczekiwany efekt.
Przytulia czepna ma właściwości oczyszczające, moczopędne, rozluźniające mięśnie, łagodzące stany zapalne w organizmie, a także wzmacniające układ odpornościowy. Niżej zamieszczamy nagranie Łukasza Łuczaja, na którym pokazuje jak robi swój napój: