Darmowy i ekologiczny oprysk do drzew owocowych na wiosnę. Po mszycach, mączniaku i zgniliźnie nie będzie śladu
Ekologiczny oprysk jest jednym z najlepszych i najskuteczniejszych sposobów na ochronę roślin przed szkodnikami, a także chorobami, które skutecznie eliminują owoce naszej pracy. Jeśli chcesz, aby Twoje owocowe drzewa wytrwały do lata i wypuściły mnóstwo smacznych owoców, warto wykonać go już na wiosnę. Niżej zdradzamy jeden z idealnych oprysków, który nic nie kosztuje.
Kiedy pryskać drzewa owocowe?
Zdecydowanie najlepsze warunki pogodowe na oprysk charakteryzują się pochmurnym niebem, brakiem wiatru i deszczu, a także stabilną temperaturą powyżej 6 stopni Celsjusza. Dzięki temu substancją, którą pryskasz drzewa, będzie się na nich dobrze trzymać, a także nie uszkodzi ich powierzchni.
Zanim zabierzesz się za pryskanie, dokładnie obejrzyj swoje drzewa. W taki sposób rozpoznasz jakie szkodniki lub choroby im dolegają i dobrze dobierzesz oprysk, który się z nimi najlepiej upora.
Znany polski botanik chwycił za pęczek pospolitego zioła i zalał wodą. Działanie napoju nie mieści się w głowieDarmowy oprysk do drzew owocowych
W przypadku zupełnie darmowego oprysku ogrodnicy stosują mikstury wykonane z wody deszczowej i roślin polnych czy ogrodowych, rosnących najczęściej dziko lub w przydomowym ogrodzie. Dzięki temu nie trzeba inwestować żadnych pieniędzy w przygotowanie oprysku, potrzeba jedynie nieco wysiłku i czasu.
Najczęściej stosuje się pokrzywy, skrzyp polny, czosnek, cebulę oraz wrotycz. Każda z nich sprawdza się do innego rodzaju problemu, trapiącego nasze drzewa. Wrotycz, chociażby pomaga w przypadku mszyc, gąsienic bielinka i owocówek, a pokrzywa eliminuje mączniaka, zgniliznę oraz parcha.
Jak przygotować darmowy oprysk do drzew owocowych?
Najczęściej wykorzystuje się świeże rośliny, jeśli jednak pod ręką masz suszone, także zadziałają. Świeży materiał miesza się z wodą w proporcjach 1 kg rośliny na 10 litrów. Suszone dodaje się w mniejszej ilości, około 300 g na 10 litrów wody.
Po wymieszaniu roślin z wodą odstawia się je na około 72 godziny do fermentacji. Najlepiej ustawić pojemnik z mieszanką w nasłonecznionym miejscu, co przyspieszy cały proces.
Większość oprysków można stosować od razu, bez żadnego rozcieńczania. Inaczej jest w przypadku oprysku z wrotyczu - ten należy wymieszać w proporcji 1:2 z czystą wodą, aby zmniejszyć jego koncentrację.