Najgorsze miejsce do trzymania jajek. Większość osób popełnia ten błąd
Wiele osób zastanawia się, gdzie przechowywać jajka, żeby zachowały świeżość i smak. Okazuje się, że najgorszym miejscem są drzwi lodówki. Jajka, aby nadawały się do jedzenia, nie mogą być narażone na skoki temperatury i muszą być przechowywane w chłodnym miejscu.
Jajka są bardzo uniwersalnym produktem, który wykorzystujemy do ciast, deserów i dań głównych. Jajka w sklepach przechowywane są na półkach. Musimy pamiętać jednak, że w marketach panuje o wiele niższa temperatura, niż w naszych domach. Gdzie przechowywać jajka?
Zapomnij o przechowywaniu jajek na drzwiach lodówki
W każdej lodówce na drzwiach znajdziemy półkę z formą na kilka kurzych jajek. To właśnie w tym miejscu najczęściej przechowujemy jajka. Badania dowodzą jednak, że to najgorsze miejsce do przechowywania delikatnych produktów spożywczych.
Jajka przechowywane na drzwiach lodówki narażone są na gwałtowne zmiany temperatur. Zmiany te spowodowane są wielokrotnym otwieraniem urządzenia, co negatywnie wpływa na jajka i zaczynają się szybko psuć.
Gdzie przechowywać jajka? Będą smaczne i świeże przez długi czas
Jajka przechowujemy w chłodniejszym miejscu. W lodówce trzymajmy je najlepiej na środkowej półce, gdzie temperatura wynosi około 5 stopni. Dla porównania na drzwiach temperatura jest wyższa o około 10 stopni C.
Jajka możemy przechowywać również w spiżarni, ewentualnie w szafce, w której nie ma dostępu do promieni słonecznych, a temperatura jest niższa niż w kuchni. Przechowywanie jajek na kuchennym blacie również przyczynia się do szybszego psucia.
Artykuły polecane przez redakcję Domek i ogródek:
Kiedy i jak najlepiej sadzić pomidory? Już teraz możesz zacząć przygotowania
Pod piekarnikiem nie ma zwykłej szuflady. Jej funkcja jest niezwykle istotna
Największy błąd podczas prania, który bardzo szybko niszczy ubrania. Popełniamy go cały czas