Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Kuchnia > Pod piekarnikiem nie ma zwykłej szuflady. Jej funkcja jest niezwykle istotna
Adam Moskal
Adam Moskal 16.01.2023 13:21

Pod piekarnikiem nie ma zwykłej szuflady. Jej funkcja jest niezwykle istotna

Szuflada pod piekarnikiem
Materiał YouTube na kanale WFM KUCHNIE

Szuflada pod piekarnikiem nie jest w dzisiejszych czasach zbyt często używana, a niektórzy całkowicie zapomnieli, do czego służy. Jeśli posiadasz taką w swoim piekarniku, nie ignoruj jej. Dzięki niej znacznie ułatwisz sobie pracę w kuchni i oszczędzisz sporo miejsca oraz czasu.

Piekarnik jest podstawowym wyposażeniem praktycznie każdej kuchni, a jego brak może przyczynić się do różnorakich problemów. Gdzie bowiem upiec w takim wypadku ciasto albo pieczeń? Jeśli więc jesteś szczęśliwym posiadaczem tego urządzenia i jest ono wyposażone w szufladę, masz ogromnego "farta".

Do czego służy szuflada w piekarniku?

Oryginalnie jej przeznaczenie jest bardzo proste. Jeśli piekarnik jest włączony, powietrze w szufladzie może osiągać temperaturę od 45 do nawet 70 stopni Celsjusza. Celem szuflady jest zachowanie ugotowanego jedzenie w optymalnej temperaturze.

Szuflada jest szczególnie przydatna podczas kolacji dla dużej ilości osób, kiedy w piekarniku cały czas coś się piecze. Do szuflady można wtedy bezpiecznie schować nawet kilka potraw i mieć pewność, że do podania do stołu będą idealnie ciepłe.

Piekarnik
Canva/pixelshot

Podgrzewanie talerzy i naczyń

Podawanie jedzenia na ciepłych talerzach i miskach jest niezwykle ważne, szczególnie wtedy, jeśli w domu chce się oddać jakość profesjonalnej restauracji. To właśnie w lokalach często podają jedzenie na gorących talerzach.

Jedzenie dzięki temu nie studzi się zbyt szybko i nie traci za dużo swojego smaku. Jeśli nie masz szuflady, możesz ocieplić naczynia gorącym strumieniem wody z kranu.

Artykuły polecane przez redakcję Domek i ogródek:

Powiązane
Prodiż
O tych kuchennych sprzętach krążą legendy. Jeśli jesteś smakoszem, zdobędziesz 10/10