Szuflada w piekarniku - wielu nie zna jej zastosowania
To niesamowite, ile codziennych zastosowań naszych sprzętów jeszcze nie znamy. Używamy ich każdego dnia, a jak się okazuje, często nie zastanawiamy się, czy robimy to dobrze.
Również w kuchni znajduje się jeden tajemniczy schowek, którego używamy niezgodnie z przeznaczeniem. Możesz się nieźle zdziwić...
Szuflada w piekarniku - do czego jej używamy?
Każdy dobrze zna szufladę w piekarniku. Zwykle używamy jej jako schowka na patelnie, garnki, blachy do pieczenia i inne kuchenne akcesoria. Niewielu jednak wie, że taka funkcja, chociaż bardzo praktyczna, nie do końca jest prawidłowa.
Otóż okazuje się, że ta szuflada rzeczywiście służy do przechowywania, jednak nie przyborów do gotowania, a... potraw dopiero co wyjętych z piekarnika!
Chodzi o to, aby utrzymać jedzenie w cieple po wyjęciu go z pieczenia. Pozwoli nam to zachować jego świeżość i prawidłową konsystencję.
Szuflada w piekarniku - kiedy się przydaje?
Ten schowek genialnie sprawdza się, gdy na przykład czekasz na gości z jedzeniem - czy to ze względu na organizowaną przez Ciebie imprezę, czy też świąteczny obiad.
Jak wiadomo, często zdarza nam się piec dwie rzeczy naraz, dlatego warto jedną z potraw umieścić w praktycznej szufladzie, podczas gdy druga na spokojnie pichci się w piecu.
To samo może dotyczyć jedzenia, które gotowaliście na kuchence, np. ziemniaków. W końcu nie chcemy, aby wystygły - można je oczywiście podgrzać, ale smak nie będzie już taki sam. Dlatego najlepiej zadbać o to, aby nie straciły ciepła.
Jeśli więc do tej pory korzystałeś z tego sprytnego schowka jako kolejnej szuflady na kuchenne akcesoria, warto zmienić przyzwyczajenia! Oszczędzisz czas, nerwy i zadbasz o podniebienia swoich gości.
Artykuły polecane przez redakcję Domek i Ogródek: