93% z nas nie ma pojęcia o różnicach w kolorach i smakach cebul. Używamy ich źle
Cebula biała, żółta, szalotka a może słodka? Czym tak naprawdę się od siebie różnią? Okazuje się, że 93% z nas źle używa ich w swojej kuchni. Która z nich najlepiej sprawdzi się do przygotowywanej przez nas potrawy?
Cebula to jedno z najpopularniejszych i najczęściej wykorzystywanych warzyw w każdej kuchni. Nie bez powodu występuje ona w wielu odmianach. Każda z nich ma swoje wady, zalety i wyjątkowe walory smakowe, a co za tym idzie, zastosowania w poszczególnych daniach.
Żółta cebula
Żółta cebula to ta najczęściej spotykana. Okazuje się, że ma również najszersze zastosowanie. Możemy dodawać ją do zup, sałatek, dań z grilla, patelni czy piekarnika. Pasuje do wszystkiego i zawsze nada naszym potrawom niepowtarzalny smak. W dodatku jest tania i dostępna w każdym sklepie.
Czerwona cebula
Czerwona cebula spożywana na surowo ma silny ostry smak. Należy pamiętać, że nie nadaje się ona do smażenia czy długiego gotowania, za to idealnie sprawdzi się w sałatkach i dań z grilla. To też najlepsza cebula do jedzenia na surowo.
- Małżeństwo rozstało się po niemal 20 latach. Po rozwodzie kobieta dostała list, który wywołał ciarki
- Witold Pyrkosz poznał swoją żonę gdy miała zaledwie 17 lat. Jej losy po jego śmierci są smutne
- Przepis na ciasto, które z łatwością wykona każdy. Sekret tkwi w jednym składniku
Słodka cebula
Słodka cebula charakteryzuje się łagodnym smakiem i może być użyta do większości dań. Najlepiej sprawdzi się przy potrawach, których nie chcemy zbytnio zaostrzyć, a dodać im subtelnego słodkawo-pikantnego posmaku.
Biała cebula
Biała cebula ma bardzo ostry aromat, niestety posiada cienką skórkę i mocno podrażnia oczy podczas krojenia. To podstawowy składnik kuchni meksykańskiej, więc idealnie pasuje do salsy, tacos czy guacamole. Będzie również znakomitym składnikiem na pizzy, ale prawda jest taka, że białą cebulę możemy dodać do wszystkiego, do czego nam się podoba.
Szalotka
Szalotka jest łagodna i ma lekki, czosnkowy posmak. Jej jedyną wadą może być dość wysoka cena. Szalotka pasuje do bardziej wyszukanych i wykwintnych potraw, a także jest doskonałym dodatkiem do pieczeni z czerwonego mięsa lub indyka. Najlepiej sprawdzi się, jeżeli poszatkujemy ją na cienkie plasterki.
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Kolor cebuli ma znaczenie.
Do sałatek najlepsza będzie ta czerwona.
Jeżeli chcemy podać pyszne szaszłyki, wybierzmy tą klasyczną, żółtą.
ZOBACZ TEŻ:
- Produkty o działaniu pobudzającym. Stanowią ciekawą alternatywę dla kawy
- Turyści jadący do Zakopanego będą wściekli. Ogromne problemy aż przez 3 lata
- Żona Borysa Szyca szczerze o swojej chorobie. Ze względu na ciążę rzadko porusza temat
- 13-letni chłopiec odebrał sobie życie. Postrzelił się w głowę, zostawił list
- Kinga Rusin apeluje do samego Prezydenta. Chodzi o skandaliczny materiał TVP
- Bajecznie prosty sposób na gotowanie ziemniaków 4 razy szybciej. Ugotujesz nawet w 5 minut
źródło: webniusy.com