Chleb bez drożdży jest o wiele lepszy niż zwykły. Potrzeba tylko 4 składników, prawdziwe niebo w gębie
Chleb to produkt, bez którego większość z nas nie może obyć się w swojej codziennej diecie. Pieczywo idealnie pasuje na śniadanie, kolacje, albo jako przystawka przed obiadem. Najlepiej smakuje oczywiście ten, w domowej wersji. Znamy przepis, dzięki któremu z 4 składników wyczarujesz aromatyczny, chrupiący chleb bez drożdży.
W ostatnim czasie drożdże są produktem deficytowym. Znalezienie ich w supermarkecie czy osiedlowym sklepie graniczy z cudem. Podobno nie tylko w Polsce taka sytuacja się utrzymuje, ale również w innych krajach Europy. Jednak aby wykonać ten przepis, na szczęście ich nie potrzebujesz.
Jak zrobić chleb bez drożdży?
Aby zrobić chleb bez drożdży, potrzebujesz jedynie 4 łatwo dostępnych składników.
Składniki:
- 500 gram mąki żytniej lub pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 szklanki wody
- 7 łyżek zakwasu
Wszystkie z powyżej wymienionych składników znajdziesz w każdym sklepie, oprócz jednego, który będziesz musiała zrobić sama. A mianowicie chodzi o domowy zakwas. Aby zrobić odpowiedni zakwas, będziesz potrzebowała kilku dni.
Przepis na zakwas:
Składniki:
- mąka żytnia
- woda
- Odmierz pół szklanki mąki i pół szklanki przegotowanej wody.
- Przygotuj litrowy słoik, wcześniej wyparzony wrzątkiem.
- W słoiku wymieszaj mąkę z wodą. Słoik przykryj gazą i odstaw w ciepłe i suche miejsce. Gazę można zabezpieczyć gumką, żeby nie zsunęła się ze słoika.
Przez kolejne dwa dni powtarzaj tę samą czynność, dodając po pół szklanki mąki i tyle samo wody do przygotowanego wcześniej słoika. Po trzech dnia zakwas będzie gotowy.
- Udostępniłeś swoje zdjęcie z dzieciństwa? Ekspert ostrzega, popełniłeś poważny błąd
- Zakażony koronawirusem mężczyzna zdradził pierwsze objawy i rozwój choroby. Bardzo ważne słowa, trzeba wiedzieć
- Pogotowie u Edzi z ”Królowych życia”. Co dzieje się z przyjaciółką Dagmary?
Przepis na chleb bez drożdży
- Wymieszaj mąkę, zakwas oraz sól w misce.
- Przełóż ciasto do foremki.
- Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na kilka godzin.
- Po około 3-4 godzinach sprawdź, czy ciasto zwiększyło swoją objętość, jeżeli nie, możesz poczekać jeszcze kolejną godzinę.
- Kiedy chleb będzie wyrośnięty, piecz go przez godzinę w piekarniku, w 210 stopniach.
Dodatkowe informacje:
- Aby chleb był bardziej pożywny, możesz dodać do niego: ziarna, sezam, siemię lniane lub czarnuszkę.
- Ziarna można dodać zarówno do samego ciasta, jak i tylko na wierzch.
- Jeżeli chcesz, aby twój chleb wyglądał jak z prawdziwej piekarni, przed pieczeniem posmaruj jego wierzch rozkłóconym jajkiem. Ten zabieg sprawi, że skórka będzie chrupiąca, a cały chleb będzie się błyszczał.
Przepis na chleb jest prosty i na pewno każdy sobie z nim poradzi, nawet początkujący kucharz.
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Znamy przepis na pyszny chleb bez drożdży.
Potrzebujesz zaledwie 4 składników, aby upiec chrupiący bochenek w swoim domu.
Chleb bez drożdży jest prosty i każdy poradzi sobie z tym banalnym przepisem.
ZOBACZ TEŻ:
- Transport chorych seniorów obrzucony kamieniami. Przerażające doniesienia z objętej epidemią Hiszpanii
- Nagranie nieba nad Europą sprzed roku i teraz jest niesamowite. Gigantyczna różnica
- Polska gwiazda jest w ciąży, pokazała zdjęcie. Znamy płeć dziecka i termin porodu
- Fryzjer zrobiła jej metamorfozę. Spojrzała na swoje włosy i wiedziała, że już nigdy nie popełni tego błędu
- Chińczycy wydali oświadczenie ws. hantawirusa wykrytego u zmarłego mężczyzny. Ich lekarze nie mają wątpliwości
- Partner Magdy Gessler jest lekarzem. Przekazała przykre wieści o jego pracy, jest jej smutno
Źródło: ofeminin.pl, mojewypieki.com