Chleb z garnka jest mięciutki w środku i ma chrupiącą skórkę. Udaje się zawsze, a nie wymaga wiele pracy, mamy przepis
Chleb to świetny dodatek do wielu dań. Świeżo wypieczony z odrobiną masła to przekąska, która przywodzi na myśl wiejskie krajobrazy i czas spędzony u babci. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie jest takie skomplikowane. Znamy rewelacyjny przepis na chleb z garnka, który uda się bez problemu nawet początkującym kucharzom.
W internecie znajdziemy wiele przepisów na chleb. Między innymi w wersji bez drożdży, na zakwasie, pszenny czy razowy. Jednak my podzielimy się dziś wyjątkową recepturą na chleb z garnka, który zachwyci wszystkich smakoszy świeżego pieczywa.
Jak wykonać chleb z garnka?
Aby zrobić chleb z garnka, potrzebujesz kilku składników i odrobinę wolnego czasu, którego teraz zapewne ci nie brakuje.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych
- 2,5 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
- 1 łyżka cukru
- 2,5 łyżki oleju, najlepiej rzepakowego
- 2,5 łyżeczki soli
Wykonanie:
- Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Pamiętaj, aby woda nie była zbyt gorąca. To może zabić dobroczynne bakterie, które są w drożdżach i ciasto wcale nam nie wyrośnie.
- Dodajemy resztę składników, rozpoczynając od oleju, a następnie pozostałe suche produkty.
- Wszystko dokładnie mieszamy.
- Następnie owijamy folią i pozostawiamy na noc w lodówce.
- Następnego dnia wyjmujemy ciasto na chleb i posypując wcześniej blat mąką, wyrabiamy jednolite ciasto.
- Kiedy wszystkie składniki się połączą, a chleb będzie miał jednolitą zwartą konsystencję, odkładamy je ponownie, tym razem w ciepłe miejsce.
- W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni i umieszczamy w nim garnek, w którym będziemy piec chleb. Najlepiej wykorzystać żeliwny garnek. Świetnie sprawdzi się też naczynie żaroodporne.
- Po kilku minutach wkładamy do garnka chlebek i przykrywamy pokrywką. Umieszczamy w piekarniku.
- Po 30 minutach ściągamy pokrywkę i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, pieczemy jeszcze przez około 15-20 minut.
Gotowe!
- Tragiczna wiadomość we Wszystkich Świętych. Dziś rano zmarł jeden z najwybitniejszych Polaków
- Lekarze biją na alarm. Jest rzecz, która lepiej chroni przed koronawirusem od maseczek
- Jackowski miał porażającą wizję, wszystko ma rozegrać się już dziś. Pozostało tylko czekać, Polacy będą zrozpaczeni
Jak urozmaicić smak chleba?
Powyższy przepis można jeszcze urozmaicić, dodając dodatkowe składniki takie jak:
- ziarna słonecznika
- siemię lniane
- sezam
- czarnuszka
- mak
- pestki dyni
- orzechy drobno posiekane
Nasiona można dodać już podczas wyrabiania ciasta, albo posypać na wierzchu, zanim umieścimy chleb w piekarniku. W takiej wersji pieczywo będzie bardziej sycące i dzięki temu nie zgłodniejemy zbyt szybko.
Smacznego!
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Przepis na chleb z garnka, to idealna opcja dla początkujących kucharzy.
Chleb udaje się za każdym razem, nie ma tutaj mowy o nieprzewidzianym scenariuszu.
Wypróbuj przepis już dziś i zaskocz swoich bliskich, świeżym chrupiącym bochenkiem.
ZOBACZ TEŻ:
- 104-latka chciała odwiedzić rodzinę, ale podroż autem byłaby zbyt mecząca. Nie zgadniecie, na jaki pomysł wpadła seniorka
- Alicja Bachleda-Curuś pokazała syna, w tle fenomenalny krajobraz. Uwagę zwraca jednak inna rzecz
- Magda Gessler cała na czarno, w rękach trzyma zdjęcie. Nikt nie miał pojęcia, co właśnie przeżywa
- Kary za wejście na cmentarz są ogromne. W jedną chwilę można sprowadzić na siebie potężne nieszczęście
- Tragiczna wiadomość we Wszystkich Świętych. Dziś rano zmarł jeden z najwybitniejszych Polaków
- TVP Info własnie poinformowało dziennikarza, że zrywa z nim współpracę. „Moje artykuły nagle przestały kogokolwiek interesować”
- Zajrzała do lodówki i wymyśliła jak ulepszyć placki ziemniaczane. Spróbowała i oniemiała, zdradziła przepis
Źródło: gotowanie.onet.pl