Cięcie malin – jak prawidłowo to zrobić?
Cięcie malin ze względu na rodzaj
Maliny należą do krzewów owocowych, dlatego wymagają zastosowania konkretnych czynności pielęgnacyjnych. Dobór odpowiedniej techniki cięcia malin zależy od jej odmiany. Wyróżnia się maliny owocujące tylko raz, oraz te powtarzające proces owocowania. Odmianę, która owocuje tylko raz, należy przycinać koło sierpnia, bezpośrednio po zebraniu owoców. Polega to na wycięciu pędów u nasady, które są już po procesie owocowania.
Jeśli charakteryzuje je suchość, można je ułamać bez zastosowania odpowiedniego narzędzia do cięcia. W przypadku odmian, które powtarzają owocowanie, należy przyciąć je w okresie października, dopiero po drugim zbiorze. Wycina się pędy, które podczas pierwszego owocowania w lipcu wydawały maliny. Następnie należy podciąć wierzchołki pędów, które wydawały owoce w trakcie drugiego owocowania. Pędy ucina się bądź odłamuje tuż przy ziemi.
Cięcie malin letnich w okresie jesiennym
Maliny letnie można poddać procesowi obcinania kilka tygodni po zebraniu owoców. Suchość pędów sugeruje konieczność podcięcia. Jeśli nie zostaną podcięte od razu, można ten zabieg wykonać także późną jesienią. Powinno się to odbywać w umiarkowanie ciepłe dni. Pędy malin, które już owocowały, należy usunąć za pomocą sekatora bądź odłamać.
Należy także pozbyć się nadmiaru młodych pędów. Najlepiej, aby jeden krzew zawierał od 4 do 6 najsilniejszych pędów. Cięcie malin rozpoczyna się od usunięcia bocznych odrostów korzeniowych oraz słabych pędów, które wyglądają na osłabione lub zakażone. Odrosty korzeniowe należy odciąć sekatorem, bądź wyciągnąć ręcznie od rośliny matecznej. Pędy, które są zbyt wybujałe, można skrócić w celu pobudzenia ich krzewienia oraz plonowania. Po podrośnięciu pędów zaleca się przymocowanie ich do drutów.
Cięcie malin jesiennych w okresie jesiennym
Metoda cięcia malin jesiennych różni się od techniki cięcia malin letnich, ponieważ odmiana jesienna owocuje na pędach jednorocznych. Po owocowaniu następuje wycięcie pędów przy ziemi – jest to najczęściej stosowana metoda. Można również zastosować dwa rodzaje cięcia owocujących pędów. W pierwszej kolejności, w okresie jesiennym, przycina się pędy jednoroczne poniżej miejsca, w którym owocowały. Całościowe usunięcie odbywa się dopiero po kolejnym zbiorze. W przypadku malin jesiennych można ten zabieg zastosować również wiosną.
Jesienne sadzenie malin a cięcie malin
Sadzenie malin często odbywa się porą jesienną. Po wsadzeniu sadzonek do gruntu należy je przyciąć. Cięcie malin polega na skróceniu pędów kilka centymetrów nad ziemią. Zastosowany proces przyczynia się do rozwoju silnych oraz nowych pędów i owoców, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób grzybowych.