Cięcie malin – jak prawidłowo to zrobić?
pixabay.com
Marta Idzikowska - 8 Kwietnia 2021

Cięcie malin – jak prawidłowo to zrobić?

Maliny zawierają wiele witamin, które są niezbędne dla naszych organizmów. Jednak należy pamiętać, że krzewy malin wymagają odpowiedniej pielęgnacji. Cięcie malin należy do zabiegów pielęgnacyjnych, które stanowią obowiązkową czynność każdej osoby uprawiającej te owoce. Dowiedz się jak prawidłowo wykonać tę czynność oraz kiedy należy to zrobić.

Cięcie malin ze względu na rodzaj

Maliny należą do krzewów owocowych, dlatego wymagają zastosowania konkretnych czynności pielęgnacyjnych. Dobór odpowiedniej techniki cięcia malin zależy od jej odmiany. Wyróżnia się maliny owocujące tylko raz, oraz te powtarzające proces owocowania. Odmianę, która owocuje tylko raz, należy przycinać koło sierpnia, bezpośrednio po zebraniu owoców. Polega to na wycięciu pędów u nasady, które są już po procesie owocowania.

Jeśli charakteryzuje je suchość, można je ułamać bez zastosowania odpowiedniego narzędzia do cięcia. W przypadku odmian, które powtarzają owocowanie, należy przyciąć je w okresie października, dopiero po drugim zbiorze. Wycina się pędy, które podczas pierwszego owocowania w lipcu wydawały maliny. Następnie należy podciąć wierzchołki pędów, które wydawały owoce w trakcie drugiego owocowania. Pędy ucina się bądź odłamuje tuż przy ziemi.

Cięcie malin letnich w okresie jesiennym

Maliny letnie można poddać procesowi obcinania kilka tygodni po zebraniu owoców. Suchość pędów sugeruje konieczność podcięcia. Jeśli nie zostaną podcięte od razu, można ten zabieg wykonać także późną jesienią. Powinno się to odbywać w umiarkowanie ciepłe dni. Pędy malin, które już owocowały, należy usunąć za pomocą sekatora bądź odłamać.

Należy także pozbyć się nadmiaru młodych pędów. Najlepiej, aby jeden krzew zawierał od 4 do 6 najsilniejszych pędów. Cięcie malin rozpoczyna się od usunięcia bocznych odrostów korzeniowych oraz słabych pędów, które wyglądają na osłabione lub zakażone. Odrosty korzeniowe należy odciąć sekatorem, bądź wyciągnąć ręcznie od rośliny matecznej. Pędy, które są zbyt wybujałe, można skrócić w celu pobudzenia ich krzewienia oraz plonowania. Po podrośnięciu pędów zaleca się przymocowanie ich do drutów.

Cięcie malin jesiennych w okresie jesiennym

Metoda cięcia malin jesiennych różni się od techniki cięcia malin letnich, ponieważ odmiana jesienna owocuje na pędach jednorocznych. Po owocowaniu następuje wycięcie pędów przy ziemi – jest to najczęściej stosowana metoda. Można również zastosować dwa rodzaje cięcia owocujących pędów. W pierwszej kolejności, w okresie jesiennym, przycina się pędy jednoroczne poniżej miejsca, w którym owocowały. Całościowe usunięcie odbywa się dopiero po kolejnym zbiorze. W przypadku malin jesiennych można ten zabieg zastosować również wiosną.

Jesienne sadzenie malin a cięcie malin

Sadzenie malin często odbywa się porą jesienną. Po wsadzeniu sadzonek do gruntu należy je przyciąć. Cięcie malin polega na skróceniu pędów kilka centymetrów nad ziemią. Zastosowany proces przyczynia się do rozwoju silnych oraz nowych pędów i owoców, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób grzybowych.

Najlepsza pora na cięcie malin

Specjaliści wskazują jesień jako najlepszą porę do cięcia malin. Jesiennie cięcie wpływa na prawidłowy rozwój pędów oraz usunięcie tych, które przyczyniają się do zbędnego zabierania światła, wody oraz składników pokarmowych.

W przypadku braku zastosowania procesu podcięcia w jesieni należy poczekać do wiosny w celu wykonania tego zabiegu. Ważny jest także odpowiedni sprzęt. Najlepszym rozwiązaniem będzie użycie sekatora. Wyróżnia się sekator nożycowy przeznaczony do żywych pędów oraz sekator kowadełkowy, najczęściej używany do przycinania suchych pędów.

Cięcie malin jako zabieg pielęgnacyjny

Aby nie doszło do zbyt dużego zagęszczenia krzewów, należy wykonać zabieg podcinania. Najlepszą metodą jest coroczne usuwanie fragmentów pędów jednorocznych. Należy pozostawić od 5 do 7 pędów, wybierając te najzdrowsze i najsilniejsze. Ich skrócenie powinno wynosić około ¼ długości. Zastosowanie tego procesu pozytywnie wpływa na wzrost oraz pomyślność owocowania.

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj domekiogrodek.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News