Cięcie winorośli – kiedy i jak przycinać?
Kiedy rozpocząć cięcie winorośli?
Cięcie winorośli jest jednym z najważniejszych zadań przy uprawie. Należy pamiętać o regularnym wykonywaniu tej czynność, ponieważ jest ona niezbędna do prawidłowego wzrostu i rozwoju rośliny. Jeżeli nie będziemy tego robić regularnie, to nasze krzewy będą zbyt gęste, a owoce będą drobne, kwaśne i mniej obfite. Nie można również zbyt często wykonywać cięcia, gdyż wtedy roślina może całkowicie przestać owocować. Zazwyczaj winorośl powinna być przycinana dwa razy w ciągu roku, w okresie wiosennym (koniec lutego lub początek marca), oraz w okresie zimowym (listopad i grudzień).
Nie należy wykonywać tej czynności, kiedy temperatura jest poniżej zera, ponieważ możemy wtedy uszkodzić pędy roślin. W przypadku cięcia na wiosnę nie należy robić tego zbyt późno, czyli w okresie „płaczu łozy” (okres, w którym roślina zaczyna wypuszczać soki). Miejsca cięcia są wtedy wyjątkowo delikatne i zwiększa się ryzyko zakażenia przez choroby winorośli.
Formujące cięcie winorośli
Ten rodzaj cięcia służy przede wszystkim nadaniu odpowiedniej formy. Wykonuje się je przez pierwsze lata uprawy, na młodych krzewach. Nowo zasadzone krzewy skraca się na dwa pąki i pozostawia jedynie dwa pędy. Jeżeli wiosną pojawi się ich więcej, to zostawiamy tylko 2-3 najsilniejsze, a resztę usuwamy. W ten sposób otrzymamy formę danego krzewu.
Podstawowe cięcie winorośli
To cięcie winorośli ma na celu utrzymanie właściwej formy rośliny oraz pobudzenie jej do obfitszego owocowania. Skracamy łozy i usuwamy pędy, które są przemarznięte. Ten typ cięcia można wykonać na dwa różne sposoby. Jeżeli łozy są młode, i nie są zdrewniałe, można je przyciąć na wiosnę, kiedy temperatury są już dodatnie. Czynność tą należy wykonać najpóźniej do połowy marca. Drugi sposób dotyczy krzewów, których łozy są dłuższe i mocniejsze. Wtedy cięcie zaczynamy jesienią, przycinając krzew i usuwając grubsze pędy, a wiosną przycinamy już tylko same łozy.
Odmładzające cięcie winorośli
Ten typ cięcia poprawia przede wszystkim stan zdrowotny i kondycję krzewu. Na początku usuwamy wszystkie zbędne oraz uszkodzone pędy i skracamy te, które są za długie. Nie wycinamy łozy, tylko skracamy ją na dwa pąki. W następnym roku wyrosną w tym miejscu nowe pędy, jeden zostawiamy na owocowanie, zaś drugi będzie pełnił funkcję zastępczą. Stworzy to nowe ogniwo, natomiast starszą część, ze starym ogniwem, można usunąć. Raz na kilka lat możemy wymienić całe ramię winorośli. Łozę, która wyrasta z pnia, zostawiamy i formujemy na niej nowe ogniwa owocujące, natomiast starą część całkowicie usuwamy. Dzięki odmładzaniu krzewy zachowują dobrą formę i kondycję przez wiele lat.