Cięcie winorośli – kiedy i jak przycinać?
pixabay.com/JillWellington (CC0 Domena publiczna)
Marta Idzikowska - 4 Maja 2021

Cięcie winorośli – kiedy i jak przycinać?

W ostatnich latach bardzo popularna stała się hodowla winorośli. Aby uprawa winogron była jak najlepsza, i jak najbardziej obfita w owoce, bardzo ważnej jest regularne i prawidłowe cięcie winorośli. Dowiedz się kiedy i jak dokładnie wykonać tę czynność.

Kiedy rozpocząć cięcie winorośli?

Cięcie winorośli jest jednym z najważniejszych zadań przy uprawie. Należy pamiętać o regularnym wykonywaniu tej czynność, ponieważ jest ona niezbędna do prawidłowego wzrostu i rozwoju rośliny. Jeżeli nie będziemy tego robić regularnie, to nasze krzewy będą zbyt gęste, a owoce będą drobne, kwaśne i mniej obfite. Nie można również zbyt często wykonywać cięcia, gdyż wtedy roślina może całkowicie przestać owocować. Zazwyczaj winorośl powinna być przycinana dwa razy w ciągu roku, w okresie wiosennym (koniec lutego lub początek marca), oraz w okresie zimowym (listopad i grudzień).

Nie należy wykonywać tej czynności, kiedy temperatura jest poniżej zera, ponieważ możemy wtedy uszkodzić pędy roślin. W przypadku cięcia na wiosnę nie należy robić tego zbyt późno, czyli w okresie „płaczu łozy” (okres, w którym roślina zaczyna wypuszczać soki). Miejsca cięcia są wtedy wyjątkowo delikatne i zwiększa się ryzyko zakażenia przez choroby winorośli.

Formujące cięcie winorośli

Ten rodzaj cięcia służy przede wszystkim nadaniu odpowiedniej formy. Wykonuje się je przez pierwsze lata uprawy, na młodych krzewach. Nowo zasadzone krzewy skraca się na dwa pąki i pozostawia jedynie dwa pędy. Jeżeli wiosną pojawi się ich więcej, to zostawiamy tylko 2-3 najsilniejsze, a resztę usuwamy. W ten sposób otrzymamy formę danego krzewu.

Podstawowe cięcie winorośli

To cięcie winorośli ma na celu utrzymanie właściwej formy rośliny oraz pobudzenie jej do obfitszego owocowania. Skracamy łozy i usuwamy pędy, które są przemarznięte. Ten typ cięcia można wykonać na dwa różne sposoby. Jeżeli łozy są młode, i nie są zdrewniałe, można je przyciąć na wiosnę, kiedy temperatury są już dodatnie. Czynność tą należy wykonać najpóźniej do połowy marca. Drugi sposób dotyczy krzewów, których łozy są dłuższe i mocniejsze. Wtedy cięcie zaczynamy jesienią, przycinając krzew i usuwając grubsze pędy, a wiosną przycinamy już tylko same łozy.

Odmładzające cięcie winorośli

Ten typ cięcia poprawia przede wszystkim stan zdrowotny i kondycję krzewu. Na początku usuwamy wszystkie zbędne oraz uszkodzone pędy i skracamy te, które są za długie. Nie wycinamy łozy, tylko skracamy ją na dwa pąki. W następnym roku wyrosną w tym miejscu nowe pędy, jeden zostawiamy na owocowanie, zaś drugi będzie pełnił funkcję zastępczą. Stworzy to nowe ogniwo, natomiast starszą część, ze starym ogniwem, można usunąć. Raz na kilka lat możemy wymienić całe ramię winorośli. Łozę, która wyrasta z pnia, zostawiamy i formujemy na niej nowe ogniwa owocujące, natomiast starą część całkowicie usuwamy. Dzięki odmładzaniu krzewy zachowują dobrą formę i kondycję przez wiele lat.

Sanitarne cięcie winorośli

Wykonujemy je w drugiej połowie maja (czyli po okresie „płaczu łozy”). Krzaki nie są jeszcze całkowicie zagęszczone, ale wypuszczają już nowe pędy wraz z kwiatami. Ten typ cięcia winorośli wykonujemy, aby sprawdzić, czy roślina ma jakieś uszkodzenia. Dokładnie sprawdzamy winorośl, a chore lub uszkodzone fragmenty wycinamy.

Cięcie winorośli – przerzedzanie latorośli i kwiatostanów

Ten rodzaj cięcia powinien być wykonany późną wiosną, najlepiej w drugiej połowie maja lub na początku czerwca. Możemy wtedy usunąć wszystkie niepotrzebne latorośle, czyli te, na których nie ma kwiatów. Jeżeli jednak będą nam potrzebne w następnym roku, jako pędy zastępcze, to zostawiamy je na krzaku. Najlepiej pozostawić tylko te latorośle, które są płodne oraz te, które pełnią funkcję zastępczych. Resztę należy usunąć. Dzięki temu zabiegowi poprawia się nasłonecznienie pozostałych pędów, dzięki czemu roślina lepiej się rozwija. Powinniśmy też usunąć zbyt gęste kwiatostany, ponieważ ich owoce będą dużo mniejsze i gorsze w smaku.

Letnie cięcie winorośli

To cięcie winorośli wykonujemy w okresie od czerwca do września. W tym czasie przycinamy krzewy kilka razy. Przede wszystkim należy skrócić pędy boczne tuż za drugim liściem, a całą winorośl skrócić do wysokości około 1,5-1,7 metra. Usuwamy również zbędne pędy wyrastające na pniu i na ramionach oraz pasierby (są to pędy, które wyrastają z kątów liści). Prawidłowo wykonane cięcie poprawia kondycję rośliny, zwiększa jej wytrzymałość podczas okresu zimowego oraz poprawia nasłonecznienie owoców.

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj domekiogrodek.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News