Dlaczego iglaki brązowieją – przyczyny zmiany zabarwienia
Dlaczego iglaki brązowieją – podstawowe przyczyny
Gdy zauważymy zmianę zabarwienia uprawianych przez nas roślin, zadajemy sobie pytanie – dlaczego iglaki brązowieją? Istnieje wiele przyczyn, które wpływają na niewłaściwe funkcjonowanie naszej roślinności. Do przyczyn brązowienia zalicza się m.in.:
- oddziaływanie niskich temperatur,
- nadmierna susza,
- deficyt składników pokarmowych,
- niewłaściwy dobór podłoża,
- nieprawidłowe nawożenie,
- atak szkodników oraz choroby.
Dlaczego iglaki brązowieją – oddziaływanie niskich temperatur
Do przyczyn brązowienia roślin należy oddziaływanie niskich temperatur. Zanim posadzimy iglaki, musimy zapoznać się z ich wymaganiami, przede wszystkim należy sprawdzić, jak reagują na chłód oraz występowanie mrozu. Ważna jest prawidłowa ochrona roślin przed niskimi temperaturami. Do okrycia możemy użyć np. włókninę. Jeśli nie zapewnimy odpowiedniego zabezpieczenia iglakom w okresie zimowym, może dojść do ich brązowienia, a nawet całkowitego uschnięcia. Najbardziej narażone na zmianę koloru są m.in. cedry, sośnice oraz sekwoje. Aby zapobiec brązowieniu roślin, zaleca się ich zasilenie przy użyciu nawozu jesiennego.
Dlaczego iglaki brązowieją – nadmierna susza
Nadmierna susza również powoduje brązowienie roślin. W przypadku młodych okazów ryzyko brązowienia jest większe, ponieważ posiadają one dość mały system korzeniowy. Ważne jest, aby od razu po posadzeniu regularnie nawadniać młode rośliny. Suchy oraz upalny okres letni nie sprzyja roślinom, które preferują wilgotne podłoże. Do takich roślin zalicza się m.in.: jodła, cypryśnik błotny, choina kanadyjska oraz cyprysik japoński.
Intensywne dostarczanie potrzebnej ilości wody pomaga zwalczać brązowienie iglaków. Susza może stanowić zagrożenie także w okresie zimowym. W przypadku wystąpienia niskich temperatur, następnie szybkiego nadejścia odwilży bądź gorącej wiosny, może dojść do niemożności pobierania wody wśród roślin. Powodem jest zmarznięta ziemia, przez co uniemożliwia budzącym się roślinom prawidłowe pobieranie wody i powoduje ich brązowienie, a nawet całkowite obumarcie. Aby zapobiec temu zjawisku, zaleca się zasilenie roślin nawozem jesiennym z zawartością fosforu, potasu oraz mikroelementów.
Dlaczego iglaki brązowieją – deficyt składników pokarmowych
Dlaczego iglaki brązowieją? Kolejny powód stanowi deficyt składników pokarmowych. Brązowienie może wystąpić, gdy nasze rośliny nie posiadają odpowiedniej ilości minerałów, szczególnie w przypadku braku magnezu. Jego brak często prowadzi nawet do całkowitego obumarcia naszej roślinności. Najczęściej z tym zjawiskiem mamy do czynienia w okresie letnim, podczas występowania nadmiernej suszy. Aby zapobiec brązowieniu iglaków, możemy zastosować specjalistyczne preparaty przeciwko brązowieniu igieł. Takie nawozy zawierają wiele cennych mikroelementów m.in.: magnez, żelazo, cynk, miedź oraz bor, dzięki czemu wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszych rośli, a także wzbogacają je w potrzebne składniki pokarmowe. Nawozy możemy znaleźć w sklepach ogrodniczych. Przy ich stosowaniu należy postępować zgodnie z instrukcjami zawartymi na opakowaniu produktu.