DomekIOgrodek.pl
Dlaczego iglaki brązowieją – przyczyny zmiany zabarwienia

pixabay.com/_Alicja_(CC0 Domena publiczna)

Dlaczego iglaki brązowieją – przyczyny zmiany zabarwienia

4 Maja 2021

Autor tekstu:

Marta Idzikowska

Udostępnij:

Dlaczego iglaki brązowieją? Często zadajemy sobie to pytanie, gdy zauważymy niepokojące objawy chorób u naszej roślinności. Poznaj podstawowe przyczyny brązowienia roślin oraz dowiedz się, jak należy z tym walczyć.

Dlaczego iglaki brązowieją – podstawowe przyczyny

Gdy zauważymy zmianę zabarwienia uprawianych przez nas roślin, zadajemy sobie pytanie – dlaczego iglaki brązowieją? Istnieje wiele przyczyn, które wpływają na niewłaściwe funkcjonowanie naszej roślinności. Do przyczyn brązowienia zalicza się m.in.:

- oddziaływanie niskich temperatur,

- nadmierna susza,

- deficyt składników pokarmowych,

- niewłaściwy dobór podłoża,

- nieprawidłowe nawożenie,

- atak szkodników oraz choroby.

Dlaczego iglaki brązowieją – oddziaływanie niskich temperatur

Do przyczyn brązowienia roślin należy oddziaływanie niskich temperatur. Zanim posadzimy iglaki, musimy zapoznać się z ich wymaganiami, przede wszystkim należy sprawdzić, jak reagują na chłód oraz występowanie mrozu. Ważna jest prawidłowa ochrona roślin przed niskimi temperaturami. Do okrycia możemy użyć np. włókninę. Jeśli nie zapewnimy odpowiedniego zabezpieczenia iglakom w okresie zimowym, może dojść do ich brązowienia, a nawet całkowitego uschnięcia. Najbardziej narażone na zmianę koloru są m.in. cedry, sośnice oraz sekwoje. Aby zapobiec brązowieniu roślin, zaleca się ich zasilenie przy użyciu nawozu jesiennego.

Dlaczego iglaki brązowieją – nadmierna susza

Nadmierna susza również powoduje brązowienie roślin. W przypadku młodych okazów ryzyko brązowienia jest większe, ponieważ posiadają one dość mały system korzeniowy. Ważne jest, aby od razu po posadzeniu regularnie nawadniać młode rośliny. Suchy oraz upalny okres letni nie sprzyja roślinom, które preferują wilgotne podłoże. Do takich roślin zalicza się m.in.: jodła, cypryśnik błotny, choina kanadyjska oraz cyprysik japoński.

Intensywne dostarczanie potrzebnej ilości wody pomaga zwalczać brązowienie iglaków. Susza może stanowić zagrożenie także w okresie zimowym. W przypadku wystąpienia niskich temperatur, następnie szybkiego nadejścia odwilży bądź gorącej wiosny, może dojść do niemożności pobierania wody wśród roślin. Powodem jest zmarznięta ziemia, przez co uniemożliwia budzącym się roślinom prawidłowe pobieranie wody i powoduje ich brązowienie, a nawet całkowite obumarcie. Aby zapobiec temu zjawisku, zaleca się zasilenie roślin nawozem jesiennym z zawartością fosforu, potasu oraz mikroelementów.

Dlaczego iglaki brązowieją – deficyt składników pokarmowych

Dlaczego iglaki brązowieją? Kolejny powód stanowi deficyt składników pokarmowych. Brązowienie może wystąpić, gdy nasze rośliny nie posiadają odpowiedniej ilości minerałów, szczególnie w przypadku braku magnezu. Jego brak często prowadzi nawet do całkowitego obumarcia naszej roślinności. Najczęściej z tym zjawiskiem mamy do czynienia w okresie letnim, podczas występowania nadmiernej suszy. Aby zapobiec brązowieniu iglaków, możemy zastosować specjalistyczne preparaty przeciwko brązowieniu igieł. Takie nawozy zawierają wiele cennych mikroelementów m.in.: magnez, żelazo, cynk, miedź oraz bor, dzięki czemu wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszych rośli, a także wzbogacają je w potrzebne składniki pokarmowe. Nawozy możemy znaleźć w sklepach ogrodniczych. Przy ich stosowaniu należy postępować zgodnie z instrukcjami zawartymi na opakowaniu produktu.

Dlaczego iglaki brązowieją – niewłaściwy dobór podłoża

Niewłaściwy dobór podłoża również wpływa na brązowienie iglaków. Aby temu zapobiec, przed posadzeniem naszych roślin należy dokładnie zapoznać się z wymaganiami glebowymi uprawianej przez nas roślinności. Przede wszystkim należy wziąć pod uwagę preferowane stanowisko, typ gleby, odczyn pH, żyzność, mrozoodporność oraz dostęp do światła. Jeśli nasze rośliny posadzimy na nieodpowiednim stanowisku, sami możemy się przyczynić do wystąpienia brązowienia. Iglaki powinny być uprawiane zgodnie ze swoimi wymaganiami glebowymi, aby prawidłowo się rozwijały i zachwycały swoim zdrowym wyglądem.

Dlaczego iglaki brązowieją – nieprawidłowe nawożenie

Nieprawidłowe nawożenie też powoduje brązowienie roślin. Nadmierne, a także zbyt późne nawożenie wpływa na nieprawidłowy rozwój iglaków. Przy procesie nawożenia należy przestrzegać określonych dawek podanych na opakowaniu, a także zalecanych okresów przeprowadzenia tej czynności, aby nie doprowadzić do wystąpienia przebarwień u naszych iglaków.

Dlaczego iglaki brązowieją – atak szkodników oraz choroby

Atak szkodników, a także różnorakie choroby, przyczyniają się do brązowienia iglaków. Rośliny mogą być narażone na atak szkodników takich jak: przędziorki, mszyce czy ochojniki. Częstą przyczyną brązowienia roślinności jest choroba grzybowa. W przypadku pojawienia się choroby bądź ataku szkodników należy zastosować odpowiedni preparat, który pomoże przywrócić roślinom ich naturalny wygląd.

Podobne artykuły

Ogród

Monstera – popularna ozdoba mieszkania

Czytaj więcej >

Ogród

Owoce pigwy – jak wyhodować?

Czytaj więcej >

Ogród

Smagliczki. Uprawa, pielęgnacja i odmiany

Czytaj więcej >

Ogród

Mszyce na kwiatach balkonowych. Zapobieganie i zwalczanie

Czytaj więcej >

Ogród

Frizea – ananasowata roślina doniczkowa

Czytaj więcej >

Ogród

Krzewy na skarpy. Jakie sprawdzą się najlepiej?

Czytaj więcej >