Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Porady domowe > Dlaczego nie należy trzymać jedzenia na balkonie? Prawda odbiera apetyt
Aneta Wyszyńska
Aneta Wyszyńska 12.02.2023 18:47

Dlaczego nie należy trzymać jedzenia na balkonie? Prawda odbiera apetyt

Balkon zimą
/canva/gabor dienes

Zimna to okres, w którym wielu z nas wykorzystuje balkon jako miejsce do przechowywania żywności. Bez zastanowienia się, zwłaszcza gdy nie mamy miejsca w lodówce, wynosimy jedzenie. Tylko, czy aby na pewno jest to dobry pomysł, z jakiego powinniśmy korzystać?

Dlaczego nie warto wystawiać jedzenia na balkon podczas zimy?

Mało kto zdaje sobie sprawę, że takie wystawianie żywności na balkon nie jest dobrym pomysłem. Dlaczego? Poniżej przedstawiamy powody, dla których nie warto przechowywać jedzenia na balkonie:

  • wahania temperatur - żywność powinno przechowywać się w stałych temperaturach. Wynosząc ją na balkon, nie jesteśmy w stanie przewidzieć, czy następnego dnia ta nie wzrośnie. Dotyczy to przede wszystkim żywności, na którą pada spora ilość promieni Słońca za dnia. Potrawy mogą się szybko popsuć, a jeśli w porę tego nie dojrzymy, możemy doprowadzić do zatrucia pokarmowego.

  • nieproszeni degustatorzy żywności- chodzi przede wszystkim o ptaki, które jeśli nie zabezpieczmy dobrze jedzenia, bardzo szybko na tym skorzystają. Dodatkowo możemy zarazić się od ptaków takimi chorobami jak: salmonella, papuzicą czy pomorem drobiu, a nawet E. Coli. Jeśli mieszkamy na parterze, dodatkowo narażeni jesteśmy na wizyty dzikich szczurów, myszy, a nawet kotów.

Jak zabezpieczyć żywność wystawianą na balkonie?

Jeśli już naprawdę trzeba będzie przechowywać jedzeni na balkonie, warto ją należycie zabezpieczyć. Szczelnie zamknięta i zabezpieczona żywność nie będzie kusić nieproszonych kości. Natomiast, jeśli zapowiadane są słoneczne dni, warto ustawić ją tak, aby nie miała dostępu do Słońca.

Na co zwrócić uwagę wystawiając jedzenie na balkon:

  • Przede wszystkim, dokładnie sprawdźcie szczelność pojemników, gdyż w lodówce nie mają styczności ze śniegiem i deszczem. Czasami pojawiają się silne wiatry, więc warto obciążyć pojemniki z żywnością, aby nic im się nie stało i nie zostały przypadkiem porwane, czy nie przewróciły się, robiąc przy tym niemały bałagan,

  • Jeśli wiemy, że nastąpi wahanie temperatur, to poza wymienionym wcześniej sposobem ze stawianiem w cieniu, warto sprawdzać nasze jedzenie. Unikniemy jego popsucia. Najbardziej narażone są na taki sytuacje m.in. zupy zabielane śmietaną,

  • Nie przechowuj w ten sposób zamrożonych wędlin i surowego mięsa,

  • W przypadku owoców i warzyw temperatura nie może spaść poniżej zera,

  • Pieczywo czy niektóre kremy bez ciasta zniosą niskie temperatury, ale muszą zostać szybko skonsumowane.

Mimo sposobów na przechowywanie żywności na balkonie lepiej tego nie robić. Wystarczy chwila nieuwagi, aby żywność przestała być zdatna do jedzenia. Zdecydowanie bezpieczniej będzie, z głową zagospodarować miejsce w lodówce. Oszczędzimy nie tylko czas, ale i usuniemy ewentualną możliwość uszczerbku na zdrowiu.

Artykuły polecane przez redakcję Domek i ogródek:

Tagi:
Powiązane
Prodiż
O tych kuchennych sprzętach krążą legendy. Jeśli jesteś smakoszem, zdobędziesz 10/10