Dynie ozdobne – zasady uprawy oraz rodzaje
Dynie ozdobne – charakterystyka warzywa
Dynie wywodzą się z rejonów Ameryki Środkowej. Wyróżniają się różnorodnością barw oraz kształtów. Mogą przybierać wygląd m.in.: kapeluszy, jabłek czy gruszek. Charakteryzują się skórką o pomarańczowej, żółtej, zielonej, kremowej bądź czerwonej barwie. Często posiadają także różne wzorki. Skórka często posiada wgłębienia bądź bruzdy, może być także gładka.
Dynie ozdobne – jak poprawnie uprawiać warzywo?
Dynia ozdobna należy do roślin ciepłolubnych. Preferuje słoneczne, ciepłe, przewiewne, a także osłonięte przed silnym wiatrem miejsca. Najlepiej odnajduje się w próchniczym, żyznym oraz przepuszczalnym podłożu. Niektóre gatunki tej rośliny posiadają płożący pokrój, dlatego wymagają dość dużo przestrzeni. Dynię uprawiamy z rozsady bądź z siewu nasion. W pierwszym przypadku nasiona wysiewamy do odpowiedniego pojemnika w okresie kwietnia, następnie końcem maja wysiewamy warzywo w stałe miejsce. Jeśli chodzi o uprawę z siewu nasion, wsadzenie rośliny do gruntu następuje w drugiej połowie maja. Istnieją odmiany dyni, które możemy także uprawiać w donicach. Takim warzywom należy zapewnić właściwe warunki do prawidłowego rozwoju.
Dynie ozdobne – zabiegi pielęgnacyjne
Warzywo potrzebuje regularnego nawadniania, szczególnie w okresie nadmiernej suszy. Brak odpowiedniej ilości wody powoduje więdnięcie oraz zasuszenie liści, a także może prowadzić do całkowitego obumarcia rośliny. W ramach pielęgnacji możemy zastosować proces nawożenia, zwłaszcza jeśli chodzi o uprawę doniczkową. Prawidłowe zasilanie dyni pozytywnie wpływa na jej prawidłowe funkcjonowanie. Warzywo należy chronić przed niskimi temperaturami, a także przed atakiem różnych chorób oraz szkodników. W przypadku wystąpienia jakiejkolwiek choroby należy zastosować odpowiedni preparat, który możemy zakupić w każdym sklepie ogrodniczym.
Dynie ozdobne – kiedy zbieramy owoce?
Po okresie około trzech miesięcy możemy przystąpić do zbioru pierwszych owoców dyni ozdobnej. Należy dokładnie obserwować nasze warzywo, gdyż w niektórych przypadkach owoce mogą pojawić się wcześniej. Gdy zbierzemy roślinę, przecieramy ją wilgotną ściereczką, następnie osuszamy. Zaleca się trzymanie dyni w ciemnym, ciepłym, przewiewnym oraz suchym pomieszczeniu przez okres około 2-3 tygodni.