DomekIOgrodek.pl
Dynie ozdobne – zasady uprawy oraz rodzaje

pixabay.com/RitaE (CC0 Domena publiczna)

Dynie ozdobne – zasady uprawy oraz rodzaje

4 Maja 2021

Autor tekstu:

Marta Idzikowska

Udostępnij:

Dynie ozdobne ze względu na swoją atrakcyjną urodę oraz różnorodne kształty są coraz częściej uprawiane w naszych ogrodach. Posiadają także wiele ciekawych odmian. Poznaj tajniki prawidłowej uprawy tego oryginalnego warzywa.

Dynie ozdobne – charakterystyka warzywa

Dynie wywodzą się z rejonów Ameryki Środkowej. Wyróżniają się różnorodnością barw oraz kształtów. Mogą przybierać wygląd m.in.: kapeluszy, jabłek czy gruszek. Charakteryzują się skórką o pomarańczowej, żółtej, zielonej, kremowej bądź czerwonej barwie. Często posiadają także różne wzorki. Skórka często posiada wgłębienia bądź bruzdy, może być także gładka.

Dynie ozdobne – jak poprawnie uprawiać warzywo?

Dynia ozdobna należy do roślin ciepłolubnych. Preferuje słoneczne, ciepłe, przewiewne, a także osłonięte przed silnym wiatrem miejsca. Najlepiej odnajduje się w próchniczym, żyznym oraz przepuszczalnym podłożu. Niektóre gatunki tej rośliny posiadają płożący pokrój, dlatego wymagają dość dużo przestrzeni. Dynię uprawiamy z rozsady bądź z siewu nasion. W pierwszym przypadku nasiona wysiewamy do odpowiedniego pojemnika w okresie kwietnia, następnie końcem maja wysiewamy warzywo w stałe miejsce. Jeśli chodzi o uprawę z siewu nasion, wsadzenie rośliny do gruntu następuje w drugiej połowie maja. Istnieją odmiany dyni, które możemy także uprawiać w donicach. Takim warzywom należy zapewnić właściwe warunki do prawidłowego rozwoju.

Dynie ozdobne – zabiegi pielęgnacyjne

Warzywo potrzebuje regularnego nawadniania, szczególnie w okresie nadmiernej suszy. Brak odpowiedniej ilości wody powoduje więdnięcie oraz zasuszenie liści, a także może prowadzić do całkowitego obumarcia rośliny. W ramach pielęgnacji możemy zastosować proces nawożenia, zwłaszcza jeśli chodzi o uprawę doniczkową. Prawidłowe zasilanie dyni pozytywnie wpływa na jej prawidłowe funkcjonowanie. Warzywo należy chronić przed niskimi temperaturami, a także przed atakiem różnych chorób oraz szkodników. W przypadku wystąpienia jakiejkolwiek choroby należy zastosować odpowiedni preparat, który możemy zakupić w każdym sklepie ogrodniczym.

Dynie ozdobne – kiedy zbieramy owoce?

Po okresie około trzech miesięcy możemy przystąpić do zbioru pierwszych owoców dyni ozdobnej. Należy dokładnie obserwować nasze warzywo, gdyż w niektórych przypadkach owoce mogą pojawić się wcześniej. Gdy zbierzemy roślinę, przecieramy ją wilgotną ściereczką, następnie osuszamy. Zaleca się trzymanie dyni w ciemnym, ciepłym, przewiewnym oraz suchym pomieszczeniu przez okres około 2-3 tygodni.

Dynie ozdobne – najciekawsze odmiany warzywa

Dynie ozdobne posiadają kilka ciekawych odmian, do których zalicza się m.in.:

- „Autumn Wings” – kształtem przypomina niewielką wazę o wąskiej szyi bądź butelkę, posiada także wyrostki na zgrubiałej części, często używana przy tworzeniu różnych, jesiennych dekoracji,

- „Baby Boo” – wyróżnia się skórką o białej barwie, posiada lekko spłaszczone owoce, które posiadają subtelnie zaznaczone żebra, z czasem zmieniają kolor na kremowo żółty,

- „Mandarin” – cechuje się pomarańczową barwą, jest dość mała pod względem rozmiaru, często używana w kuchni, ponieważ posiada średnio twardą skórę,

- „Pear Bicolor” – kształtem przypomina gruszkę, jej skórka wyróżnia się dwoma kolorami – zielonym oraz żółtym, całość warzywa pokrywają smugi,

- „Sweet Dumpling” – ta odmiana odznacza się wyjątkowym smakiem, dlatego idealnie nadaje się do jedzenia, posiada skórkę o kremowej barwie pokrytej ciemnozielonymi pasami, po okresie zimowym zielona barwa pasków zmienia kolor na pomarańczowy,

- „Turecki Turban” – z wyglądu przypomina głowę owiniętą turbanem, jedna jej część posiada czerwone zabarwienie w różnokolorowe cętki bądź paski, natomiast druga wyróżnia się kremowobiałą barwą.

Dynie ozdobne – zastosowanie

Dynie ozdobne przede wszystkim są używane w celach dekoracyjnych. Warzywo jest często wykorzystywane jako element dekoracji wielu jesiennych ogrodów, tarasów bądź balkonów. Roślina może być także użyta jako ozdoba wewnętrzna, np. do dekoracji stołu w jadalni. Warzywo należy do roślin jadalnych, jednak nie wszystkie dynie posiadają przyjemny smak. Niektóre z nich odznaczają się twardą skórką, dlatego nie są wykorzystywane w kuchni. Do najczęściej używanych odmian dyni, które możemy spożywać, należą m.in.: „Baby Boo”, „Mandarin” oraz „Sweet Dumpling”.

Podobne artykuły

Ogród

Monstera – popularna ozdoba mieszkania

Czytaj więcej >

Ogród

Owoce pigwy – jak wyhodować?

Czytaj więcej >

Ogród

Smagliczki. Uprawa, pielęgnacja i odmiany

Czytaj więcej >

Ogród

Mszyce na kwiatach balkonowych. Zapobieganie i zwalczanie

Czytaj więcej >

Ogród

Frizea – ananasowata roślina doniczkowa

Czytaj więcej >

Ogród

Krzewy na skarpy. Jakie sprawdzą się najlepiej?

Czytaj więcej >