Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Porady domowe > Niewiarygodne, jakie znaczenie ma każda ze stron folii aluminiowej. Niewiedza może mieć katastrofalne skutki
Angelika Bielska
Angelika Bielska 25.06.2020 11:48

Niewiarygodne, jakie znaczenie ma każda ze stron folii aluminiowej. Niewiedza może mieć katastrofalne skutki

folia aluminiowa
fot. screen YouTubeKuchniaLidla.pl

Folia aluminiowa towarzyszy nam na co dzień. To kuchenny atrybut, który ułatwia życie każdemu z nas. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak właściwie się nią posługiwać, oraz jak duże znaczenie ma każda z jej stron. Niewłaściwe jej użytkowanie może doprowadzić do katastrofy.

Strony folii aluminiowej na pozór niczym się nie różnią, jednak gdyby się im przyjrzeć, różnica jest zauważalna. Jedna ze stron jest błyszcząca, druga z kolei matowa. Co więcej – jest tak nie bez przyczyny. Duże znaczenie ma to, jak użytkujemy folię.

Folia aluminiowa pomocna w kuchni

Folia aluminiowa może się okazać niezbędna w codziennym życiu. Niby to tylko folia, jednak życie bez niej byłoby trudniejsze. Przydaje się nam podczas wycieczek, gdy trzeba jakoś zapakować przygotowane kanapki, owoce i inne rarytasy. Niezbędna jest także podczas pieczenia.

Folia ma dwie różne strony – błyszczącą i matową – nie bez powodu – każda z nich ma inne zastosowanie. Powinniście to wiedzieć, ponieważ zlekceważenie tego faktu, może być fatalne w skutkach.

  1. TVP podjęło ostateczną decyzję. Nagle przerwano uwielbiane show, już go więcej nie zobaczymy
  2. Zdumiewające zastosowanie ogórka. Nie uwierzysz, co nim zastąpisz
  3. Dramat turystów ze Śląska. Niewyobrażalne, z czym spotykają się podczas urlopu, przez koronawirusa nie dają im żyć

Folia alumionowa – zastosowanie

Strona matowa – ta strona nie przepuszcza powietrza i światła, w związku z czym idealnie sprawdzi się do wspomnianych wcześniej kanapek, i innej, świeżej żywności. Matowa strona jest w stanie zatrzymać świeżość, aromat i smak. Uwaga – nie zrobi tego druga, błyszcząca strona. Pakując nasze kanapki stroną błyszczącą, musimy się liczyć z tym, że szybciej staną się suche, stracą swój smak i właściwości.

Strona błyszcząca – ta strona z kolei zatrzymuje ciepło i gwarantuje wyższą temperaturę. W związku, z czym właśnie tą stroną powinniśmy owijać pieczone potrawy. Upieką się one znacznie szybciej, niż owinięte odwrotną stroną. Matowa strona może sprawić, że nasze danie będzie surowe w środku. Zalecamy ostrożność!

ZOBACZ ZDJĘCIA:

folia aluminiowa

Właściwe użytkowanie folii aluminiowej to podstawa. KuchniaLidla.pl przygotowała na ten temat mały instruktaż.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Nikt nie może być pozbawiony życia bez decyzji odpowiednich władz”. Niepokojące słowa Jarosława Kaczyńskiego na konwencji
  2. Papież Franciszek zwrócił się do Polaków. Niespodziewane słowa Głowy Kościoła
  3. ”Więzień miłości”: wieczorem na oczach widzów TVP rozegrały się dramatyczne sceny. Zehra podjęła ostateczną decyzję
  4. Niezwykle smutne doniesienia. Córka Marty Kaczyńskiej musiała zrezygnować z jednej, ważnej rzeczy
  5. Rewelacyjna oferta na Allegro. Zaoszczędzimy setki złotych, ale trzeba się pospieszyć
  6. Nieludzkie, porwał 2 nastolatków i zmusił ich do przerażających czynów. Szczegóły przyprawiają o ciarki

Źródło: kobiece inspiracje.pl

Powiązane
Prodiż
O tych kuchennych sprzętach krążą legendy. Jeśli jesteś smakoszem, zdobędziesz 10/10