Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Porady domowe > Francuska zupa cebulowa – przedstawiamy nasz ulubiony przepis!
Dominika Bryś
Dominika Bryś 03.04.2021 21:20

Francuska zupa cebulowa – przedstawiamy nasz ulubiony przepis!

francuska zupa cebulowa
fot. dana devolk, www.unsplash.com

4 łyżki oliwy extra virgine

Dzieje się to dopiero po długim czasie gotowania (pomoże dodatek odrobiny cukru). Im bardziej będzie karmelizowana, tym głębszy kolor cebuli i tym więcej smaku z niej uzyskasz.

2 łyżki masła

Dobra francuska zupa cebulowa składa się z dwóch podstawowych składników.

6 dużych czerwonych lub żółtych cebuli, obranych i pokrojonych w piórka

Pierwszy to baza. Twoja zupa będzie tak dobra, jak bulion, którego używasz. Ta zupa tradycyjnie jest przygotowywana na bulionie wołowym. Jeśli gotujesz dużo wołowiny, zachowaj skrawki i zamroź je na później.

Francuska zupa cebulowa – składniki

1 łyżeczka cukru

Drugim najważniejszym elementem jest odpowiednia karmelizacja cebuli. Karmelizacja ilości cebuli potrzebnej w tym przepisie zajmie co najmniej 40 minut. Karmelizacja to proces chemiczny, który zachodzi, gdy cukry w cebuli osiągają określoną temperaturę.

Delektuj się z tą wspaniałą francuską zupą cebulową! Z bulionem wołowym, wolno gotowaną, karmelizowaną cebulą, francuskim pieczywem i serem Gruyere. Francuska zupa cebulowa – przedstawiamy nasz ulubiony przepis!

Sól

2 ząbki czosnku, posiekane

8 filiżanek wywaru wołowego, rosołu drobiowego lub połączenia tych dwóch (tradycyjnie zupa przyrządzana jest na bulionie wołowym)

1/2 szklanki wytrawnego wermutu lub białego wytrawnego wina

2 liście laurowe

1 łyżka (luzem) świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego tymianku (więcej do smaku)

1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

2 łyżki brandy (opcjonalnie)

8 kromek chleba francuskiego lub bagietki o grubości 1 cala

1 1/2 szklanki startego szwajcarskiego gruyere

Parmezan

Francuska zupa cebulowa – jak ją wykonać?

Cebulę skarmelizowuj. W garnku o grubym dnie od 5 do 6 litrów podgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek na średnim ogniu. Dodaj cebulę i wymieszaj z oliwą z oliwek.

Gotuj cebulę, często mieszając, aż zmięknie – około 15 do 20 minut. Zwiększ temperaturę do średnio wysokiej. Dodaj pozostałą łyżkę oliwy z oliwek, masło i gotuj, często mieszając, aż cebula zacznie się rumienić (jeszcze około 15 minut).

Następnie, posyp cebulę cukrem (aby pomóc w karmelizacji) i 1 łyżeczką soli i kontynuuj gotowanie, aż cebula będzie dobrze zarumieniona- około 10 do 15 minut. Dodaj sprasowany czosnek i gotuj jeszcze przez minutę.

Dodaj wermut/ wino do garnka i zeskrob zarumienione kawałki z dna i boków garnka. Dodaj bulion, liście laurowe i tymianek. Doprowadź do wrzenia, przykryj garnek i zmniejsz ogień, aby utrzymać niski poziom gotowania. Gotuj około 30 minut.

Dopraw do smaku solą i dodaj świeżo zmielony czarny pieprz. Odrzuć liście laurowe. Opcjonalnie możesz dodać brandy.

Podczas gdy zupa się gotuje, wyłóż blachę papierem do pieczenia lub folią i rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Posmaruj lekko obie strony francuskiego chleba lub kromki z bagietki oliwą z oliwek. Piecz je aż się zarumienią.

Następnie, odwróć tosty i posyp startym serem Gruyere i parmezanem. Wróć do piekarnika, gdy zbliża się pora podania i piecz, aż ser będzie roztopiony i lekko zarumieniony.

Francuska zupa cebulowa – propozycja podania

Aby podać, wlej zupę z chochli do miski i przenieś po jednym toście na wierzch.

Tagi: