Imbir – uprawa, pielęgnacja i zastosowanie
Cechy charakterystyczne imbiru
Imbir pochodzi z Azji, jest rośliną zielną, a jego łodyga osiąga około 90 cm długości. Najważniejszą część stanowi rozgałęziony korzeń o bulwiastym uformowaniu. Zawiera on wiele witamin, składników odżywczych, olejków eterycznych, a także minerałów. Wydziela świeży, cytrynowy zapach, natomiast jego smak charakteryzuje się ostrością oraz pikantnością.
Uprawa imbiru
Uprawę imbiru należy zacząć od kupna świeżego kłącza, które można znaleźć w każdym sklepie ogrodniczym. Powinno być ono zdrowe, niezbyt miękkie, o wysokości około 7-10 cm. Imbir najlepiej się rozwija w lekkim oraz przepuszczalnym podłożu. Można zastosować mieszankę torfu bądź gliny oraz ziemi liściowej używając proporcji 2:1.
Do posadzenia należy wybrać szeroką donicę, bądź balkonową skrzynię. Przed zasadzeniem należy go rozdzielić na mniejsze fragmenty, następnie całą noc moczyć w wodzie, po zamoczeniu pozostawić do wyschnięcia. Do donicy bądź skrzyni należy wsypać 2/3 ziemi, po czym ułożyć na środku małe sadzonki. Zawiązki nowych pędów powinny być ułożone w górę.
Po wsadzeniu kłączy należy je podlać, a następnie przysypać warstwą ziemi o grubości około 2 cm. Doniczka lub skrzynka z zasadzoną rośliną powinna znajdować się w ciepłym miejscu. Należy unikać bezpośredniego nasłonecznienia. Temperatura nie powinna być niższa niż 20 stopni C, ponieważ niska temperatura skutkuje zahamowaniem jego wzrostu.
undefinedPielęgnacja imbiru
Po posadzeniu należy poddać go obserwacji, sprawdzać codziennie stan gleby oraz delikatnie podlewać. Posadzone sadzonki można przykryć folią aż do momentu pojawienia się młodych pędów. Następnie należy folię usunąć. W cieplejsze dni donicę bądź skrzynkę można wystawić na zewnątrz, pamiętając o regularnym podlewaniu. W okresie zimowym imbir powinien się znajdować w ciepłym pomieszczeniu, w którym temperatura nie jest niższa niż 10 stopni C. W tym okresie nie należy podlewać rośliny.
undefinedZastosowanie imbiru
Jest to roślina, która dzięki swoim właściwościom, posiada szereg zastosowań. Przede wszystkim stanowi surowiec leczniczy, który zawiera m.in. żelazo, wapń, fosfor, cynk, witaminę B2 oraz B6, a także niacynę. Jego spożycie pomaga przy leczeniu przeziębień oraz infekcji wirusowych, ułatwia trawienie, łagodzi mdłości oraz bóle miesiączkowe, ma działanie przeciwobrzękowe, leczy intensywne bóle głowy, pomaga w ochronie jamy ustnej, wpływa na polepszenie koncentracji, a także polepsza krążenie krwi. Imbir jest ostrą przyprawą, dlatego nie zaleca się go osobom z przewlekłymi chorobami układu pokarmowego.
Posiada również zastosowanie w gastronomii. Służy jako przyprawa do potraw, a także jako element przypraw korzennych, który dodaje się do sałatek oraz ciast. Oprócz świeżego imbiru można go także kupić w postaci proszku, uzyskanego z wysuszonego korzenia. Znajduje również zastosowanie w kosmetyce. Stanowi składnik balsamów o charakterze modelującym oraz wyszczuplającym sylwetkę. Wspomaga odchudzanie, ponieważ jako przyprawa wpływa na pobudzenie krążenia, a także przyspiesza spalanie tłuszczu. Stosowany miejscowo przyczynia się także do zmniejszenia cellulitu.