DomekIOgrodek.pl
Cięcie borówki amerykańskiej

pixabay/Nowaja

Jak i kiedy wykonać cięcie borówki amerykańskiej?

1 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Weronika Dadok

Udostępnij:

Borówka amerykańska, zwana wysoką, jest rośliną często uprawianą w Polsce. Jej owoce są
bardzo smaczne i mają wiele składników odżywczych. Aby prawidłowo się rozwijała i rosła
potrzebne są odpowiednie zabiegi pielęgnacyjne. Dowiedz się jak poprawnie wykonać cięcie borówki amerykańskiej
.


Cięcie borówki amerykańskiej – informacje ogólne


Jak większość drzewek owocowych, borówka również wymaga regularnego przycinania. Jest
to bardzo ważny zabieg pielęgnacyjny przy jej uprawie. Pomaga utrzymać roślinę w
odpowiedniej kondycji, wpływa na bardziej obfite kwitnienie i wzmaga owocowanie. Jeżeli
krzaczki są zbyt gęste, to owoców jest zdecydowanie mniej. Cięcie najlepiej wykonać
końcem zimy (zanim rozpocznie się okres wegetacji) lub na początku wiosny (po
przymrozkach). Nie należy wykonywać cięcia w okresie późnej wiosny oraz jesieni, gdyż
może to negatywnie wpłynąć na prawidłowy rozwój krzewu.


Cięcie borówki amerykańskiej po posadzeniu


To cięcie wykonujemy wiosną, tuż po sadzeniu krzaczków. Na krzewach jednorocznych i
dwuletnich przycinamy główne pędy do długości 2-3 pąka. Następnie usuwamy osłabione i
cienkie gałęzie. Zabieg ten poprawi ukorzenienie roślin. Na starszych, trzyletnich krzewach,
lekko podcinamy tylko końcówki głównych pędów. Wszystkie młode pędy oraz przyrosty,
które zagęszczają przyziemną część, usuwamy. Osobniki, które wykształciły tylko jeden,
najsilniejszy pęd dość mocno przycinamy, aby pobudzić krzewienie rośliny. Jeżeli borówki są
młode, należy zapobiec ich owocowaniu, gdyż powoduje to skarlenie rośliny. Co roku, na
wiosnę skracamy pędy i pozbywamy się wszystkich pąków kwiatowych. Przy uprawie
borówki należy uzbroić się w cierpliwość, ponieważ pierwsze owoce możemy zebrać dopiero
w piątym roku po jej posadzeniu.


Prześwietlające cięcie borówki amerykańskiej


Ten typ cięcia borówki amerykańskiej wykonujemy w 4-5 roku uprawy. Zaczynamy od
wycięcia najstarszych pędów tuż nad ziemią, lub tuż nad młodymi i silnymi pędami. Dzięki
temu przerzedzi się korona krzaczka. W miarę upływu lat usuwamy wszystkie stare i
uszkodzone pędy, oraz te zwisające tuż nad ziemią. Jeden krzaczek powinien mieć mniej
więcej 6-8 zdrowych gałęzi szkieletowych. Podczas cięcia prześwietlającego zostawiamy
około 2-3 starszych pędów oraz kilka dwuletnich i jednorocznych. Wszystkie młode odrosty,
które wchodzą do wnętrza korony należy usunąć. Jeżeli borówka jest zbyt gęsta, jej
wilgotność jest wyższa, co może prowadzić do pojawienia się chorób grzybowych. Ten rodzaj
cięcia wykonujemy regularnie, ponieważ wpływa na intensywniejsze i szybsze owocowanie.


Odmładzające cięcie borówki amerykańskiej


Brak systematycznego przycinania krzaków negatywnie wpływa na rozwój rośliny. Smak
owoców może się pogorszyć, a owocowanie jest dużo mniej obfite lub całkowicie zanika.
Wtedy możemy wykonać zabieg cięcia odmładzającego. Zaczynamy od dość mocnego
skrócenia wszystkich pędów, do około 30 cm nad ziemią. Następnie całkowicie usuwamy
wszystkie osłabione, cienkie i uszkodzone pędy. Krzaczki zaczną lepiej owocować dopiero po
dwóch latach od wykonania tego zabiegu, ponieważ silnie skrócone pędy nie wydadzą od
razu młodych pąków kwiatowych. Jeżeli rośliny są mocno zaniedbane, to ich odmładzanie
może trwać do trzech lat. Ta metoda pomaga również odmłodzić starsze, kilkunastoletnie
krzewy, które nie są zaniedbane, lecz z upływem lat straciły na efektywności. Dzięki temu ich
owocowanie stanie się bardziej obfite, a jakość plonów znacznie się poprawi.


Sanitarne cięcie borówki amerykańskiej


Ten rodzaj cięcia borówki amerykańskie najlepiej wykonywać regularnie, każdego roku, w
okresie wczesnej wiosny. Zaczynamy od dokładnego sprawdzenia krzewów i usuwamy
wszystkie przemarznięte, suche i połamane pędy. Wycinamy je u samej nasady, a powstałe
rany możemy zabezpieczyć odpowiednim preparatem (balsamem lub maścią ogrodniczą). To
cięcie wykonujemy, aby poprawić ogólny wygląd krzaczków przed sezonem oraz utrzymać
ich jak najlepszy rozwój i wzrost. Jeżeli zabiegi cięcia będziemy wykonywać regularnie, to
każdego roku będziemy się cieszyć obfitością własnych owoców.

Podobne artykuły

Ogród

Palma kokosowa – uprawa i pielęgnacja niezwykłego drzewka

Czytaj więcej >

Ogród

Mandewilla - jak uprawiać i pielęgnować?

Czytaj więcej >
Basen w ogrodzie

Ogród

Budowa basenu w ogrodzie

Czytaj więcej >
bażyna

Ogród

Bażyna – charakterystyka, zasady uprawy oraz zastosowanie rośliny

Czytaj więcej >
ałcza

Ogród

Ałycza – uprawa, pielęgnacja i odmiany

Czytaj więcej >
Jeż w ogrodzie

Ogród

Jeż w ogrodzie

Czytaj więcej >