DomekIOgrodek.pl
Grzybobranie

pixabay/adege

Jak prawidłowo zbierać grzyby – podstawowe zasady grzybobrania

30 Maja 2021

Autor tekstu:

Weronika Dadok

Udostępnij:

Zanim przystąpimy do grzybobrania należy się dowiedzieć jak prawidłowo zbierać grzyby. Ważne jest, aby rozróżniać grzyby jadalne od tych, które są trujące. Poznaj podstawowe zasady grzybobrania, aby cieszyć się zdrowymi oraz smacznymi warzywami.



Jak prawidłowo zbierać grzyby – rozróżnienie grzybów jadalnych od trujących


Przed przystąpieniem do grzybobrania należy zapoznać się z wyglądem oraz cechami charakterystycznymi poszczególnych grzybów w celu ich prawidłowego rozróżnienia. W księgarniach znajdziemy mnóstwo książek oraz atlasów, które szczegółowo opisują różne gatunki grzybów, dzięki czemu nie będziemy mieć problemu z ich rozróżnieniem. Jeśli nie jesteśmy pewni czy zebrany grzyb jest jadalny, należy zasięgnąć opinii specjalisty w zakresie grzybobrania.



Jak prawidłowo zbierać grzyby – najbardziej popularne gatunki grzybów


Do najbardziej popularnych gatunków grzybów należą m.in.:
- kurki (spotykane w lasach w okresie od czerwca do listopada),
- opieńki (spotykane w lasach w okresie od września do listopada),
- podgrzybki (spotykane w lasach w okresie od czerwca do listopada),
- borowiki (spotykane w lasach w okresie od lipca do października),
- koźlarze (spotykane w lasach w okresie od lipca do października),
- gąski (spotykane w lasach w okresie od lipca do listopada),
- maślaki (spotykane w lasach w okresie od czerwca do października).



Jak prawidłowo zbierać grzyby – zasady grzybobrania


Zanim udamy się do lasu na grzybobranie powinniśmy poznać kilka zasad jak prawidłowo zbierać grzyby. Pierwszy krok stanowi przygotowanie odpowiedniego pojemnika, do którego będziemy odkładać nasze warzywa. Do zbiorów zaleca się użycie wiklinowego koszyczka. Nie należy natomiast stosować foliowych torebek oraz reklamówek, ponieważ użycie tego typu pojemników prowadzi do zaparzania grzybów, a także do rozwoju różnorakich bakterii, z których powstają niebezpieczne substancje chemiczne.

Grzyby należy zbierać ostrożnie, aby w żaden sposób nie uszkodzić grzybni. Najlepsze rozwiązanie stanowi wycinanie ich przy użyciu ostrego narzędzia, np. noża. Warzywa wycinamy bezpośrednio przy ziemi. W przypadku potrzeby sprawdzenia trzonu grzyba możemy łagodnie wykręcić warzywo z ziemi. Przy zbieraniu należy wziąć pod uwagę wygląd – nie zbieramy grzybów, które są nierozwinięte oraz zbyt młode. Unikamy także grzybów, które posiadają jakiekolwiek uszkodzenia i zaczerwienienia. Zbyt stare egzemplarze również nie nadają się do zbiorów.



Jak prawidłowo zbierać grzyby – miejsce grzybobrania


Grzybobranie odbywa się w lasach liściastych, sosnowych, a także mieszanych. Grzybów nie wolno zbierać w miejscach chronionych, czyli w parkach narodowych oraz rezerwatach przyrody. Warzywa porastają praktycznie cały las, jednak niektóre rodzaje grzybów posiadają indywidualne preferencje glebowe. Borowiki najczęściej rosną pod świerkami oraz sosnami, a w lasach liściastych można je spotkać pod bukami oraz dębami. Ponadto preferują piaszczyste podłoże. Podgrzybki natomiast najlepiej się odnajdują w trawiastej glebie z umiarkowanie wilgotnym poszyciem. Koźlarze najczęściej występują w lasach mieszanych oraz liściastych. Rosną głównie pod brzozami, topolami, grabami oraz osikami. Maślaki są zwolennikami lasów iglastych oraz terenów trawiastych. Spotykane często pod modrzewiami.



Jak prawidłowo zbierać grzyby – zastosowanie grzybów


Gdy nauczymy się jak prawidłowo zbierać grzyby możemy je wykorzystać na wiele sposobów. Przede wszystkich warzywa znajdują swoje zastosowanie w gastronomii. Stanowią główny składnik wielu dań w polskiej kuchni. Ponadto cechują się sporą zawartością białka. Posiadają także witaminy, m.in.: witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C oraz witaminę D. Są także źródłem wielu minerałów, m.in.: potasu, żelaza, cynku, wapnia, fosforu, jodu, miedzi, manganu oraz fluoru. Grzyby należą do warzyw niskokalorycznych. Nie należy ich podawać natomiast dzieciom, osobom, które muszą przestrzegać lekkostrawnej diety, a także osobom w starszym wieku, ponieważ są trudne do strawienia.

Weronika Dadok

Wydawca

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl

Podobne artykuły

Inspiracje

Parownica do ubrań: cena, zalety i wady

Czytaj więcej >

Inspiracje

Najlepsze kwiaty doniczkowe do łazienki

Czytaj więcej >

Inspiracje

Martyna Wojciechowska pokazała zdjęcie z salonu. Jeden mebel zachwycił fanów, wiemy gdzie go kupiła

Czytaj więcej >
Europalety do budowy mebli – charakterystyka i rodzaje

Inspiracje

Europalety do budowy mebli – charakterystyka i rodzaje

Czytaj więcej >
Śmierdząca lodówka

Inspiracje

Brzydki zapach z lodówki- jak się go pozbyć?

Czytaj więcej >
Salon

Inspiracje

Feng Shui - zastosuj te zasady w mieszkaniu

Czytaj więcej >