DomekIOgrodek.pl
koniczyna czerwona

pixabay/erwin66as

Koniczyna czerwona – charakterystyka, właściwości i zastosowanie

2 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Weronika Dadok

Udostępnij:

Koniczyna czerwona występuje naturalnie na terenie całego naszego kraju, Możemy ją
spotkać w lasach, na łąkach czy pastwiskach. Roślina ta ma liczne właściwości lecznicze,
które bardzo dobrze wpływają na nasz organizm. Dowiedz się więcej na temat tej rośliny, jej zalet i tego, jak ją stosować
.



Koniczyna czerwona - charakterystyka


Koniczyna czerwona jest rośliną z rodziny bobowatych i występuje w wielu regionach świata,
w Europie, Azji, Australii, Ameryce oraz Afryce. W Polsce najczęściej można ją spotkać na
łąkach. Osiąga wysokość około 50 cm, a okres jej kwitnienia trwa od maja do września.
Właściwie prawie wszystkie części rośliny są jadalne (także na surowo), poza korzeniami.
Często jest wykorzystywana w produkcji paszy dla zwierząt, ale także w kuchni, kosmetyce
czy w leczeniu różnych dolegliwości.



Koniczyna czerwona – właściwości rośliny


Roślina zawiera wiele pożytecznych składników, m.in.: witaminę C, witaminę E, witaminy A
i B, wapń, potas, mangan, cynk, żelazo, miedź, kobalt, krzem, siarkę, karoten, kwas
salicylowy, kwasy fenolowe, olejki eteryczne, flawonoidy, garbniki, barwniki antocyjanowe
oraz fitoestrogeny. Ponadto zawiera związki klowamidowe, które są pochodnymi kwasu
kawowego. Mają one właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne czy antyagregacyjne.



Koniczyna czerwona – zastosowanie


Koniczyna czerwona jest stosowana przy leczeniu wielu dolegliwości. Wyciąg z rośliny
stosuje się przy leczeniu niestrawności, ponadto reguluje apetyt oraz pomaga przy
problemach z wypróżnianiem i poprawia trawienie. Ma też wpływ na prawidłowe
funkcjonowanie wątroby czy pęcherzyka żółciowego. Koniczyna jest bardzo często
stosowana przy leczeniu objawów menopauzy, ponieważ znajdujące się w niej izoflawony
mają podobne działanie jak hormony płciowe, ale nie są tak inwazyjne jak, np. estrogen.
Łagodzi takie objawy, jak bóle głowy i stawów, bezsenność, uderzenia gorąca, niepokój,
problemy z koncentracją czy spadek libido. Łagodzi również napięcia przedmiesiączkowe.
Wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego i obniża ciśnienie krwi. Ma też działanie
przeciwzapalne i antyoksydacyjne, dzięki czemu wspomaga leczenie chorób związanych z
układem krwionośnym, wzmacnia naczynia krwionośne oraz obniża ciśnienie i cholesterol,
chroniąc przed miażdżycą. Roślina ma też zastosowanie w kosmetyce, poprzez swoje
właściwość kojące i regenerujące, które bardzo dobrze wpływają na kondycję naszej skóry.
Zawarte w koniczynie izoflawony mają pozytywny wpływ na włókna kolagenowe,
zmniejszają ilość wolnych rodników, poprawiają syntezę kolagenu, chronią przed
szkodliwym działaniem promieni słonecznych oraz zapewniają skórze właściwą elastyczność
i zmniejszają oznaki starzenia się skóry. Dzięki tym wszystkim niezwykle pożytecznym
właściwościom, koniczyna jest często stosowana w kosmetyce, zielarstwie czy produkcji
preparatów leczniczych.



Koniczyna czerwona – stosowanie i przeciwwskazania


Koniczynę możemy spotkać w formie tabletek, kapsułek, soków oraz suszonych kwiatów, z
których możemy wykonać napar czy herbatę. 1 łyżkę kwiatów zalewamy jedną szklanką
wody, odstawiamy na około 30 minut, a następnie przecedzamy. Tak przygotowaną miksturę
możemy pić dwa razy dziennie, najlepiej po 1 szklance. Z koniczyny możemy też robić
nalewkę, około 50 g wysuszonych kwiatów zalewamy mniej więcej 250 ml alkoholu.
Odstawiamy na 2 tygodnie w zamkniętym naczyniu, a następnie przefiltrowujemy. Tak
przygotowaną nalewkę możemy spożywać 2 razy dziennie, po jednej łyżce. Suszone kwiaty
można też zmielić na proszek i spożywać w takiej postaci. Możemy też wykorzystać ekstrakt
z koniczyny do użytku zewnętrznego. Ma on działanie odkażające, dlatego stosuje się go przy
leczeniu stanów zapalnych skóry, oparzeń czy przemywania ran. Możemy zakupić gotowe
preparaty w większości aptek, sklepów zielarskich czy sklepów ze zdrową żywnością.
Pamiętajmy jednak, że spożywanie koniczyny może też mieć skutki uboczne. Roślina może
powodować zmniejszenie krzepliwości krwi, a także nie należy stosować jej u dzieci. Nie jest
też zalecana w okresie ciąży i karmienia piersią, oraz dla osób mających problemy z
gospodarką hormonalną. W takich przypadkach należy skonsultować jej spożywanie z
lekarzem.

Weronika DadokAutor

Wydawca

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl

Podobne artykuły

Ogród

Macierzanki – ozdobne krzewinki w ogrodzie

Czytaj więcej >

Ogród

Kret w ogrodzie. Szkodnik czy potrzebny sąsiad?

Czytaj więcej >

Ogród

Monstera – popularna ozdoba mieszkania

Czytaj więcej >

Ogród

Owoce pigwy – jak wyhodować?

Czytaj więcej >

Ogród

Smagliczki. Uprawa, pielęgnacja i odmiany

Czytaj więcej >

Ogród

Mszyce na kwiatach balkonowych. Zapobieganie i zwalczanie

Czytaj więcej >