DomekIOgrodek.pl
Krokusy – uprawa i pielęgnacja

pixabay.com/Couleur (CC0 Domena publiczna)

Krokusy – uprawa i pielęgnacja

13 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Marta Idzikowska

Udostępnij:

Krokusy to bardzo popularne kwiaty wiosenne, najpiękniej wyglądają, gdy kwitną w kępkach. Ich uprawa nie sprawia wielu trudności, a efekty kwitnienia sprawiają, że miejsca, w których kwitną, wyglądają przepięknie.

Krokusy – uprawa, pielęgnacja oraz wymagania

Krokusy to niewielkie rośliny sadzone z cebul. Lubią miejsca słoneczne, bądź delikatnie zacienione. Nie tolerują zbytnio podłoża piaszczystego, wolą glebę próchniczą, przepuszczalną, odpowiednio wilgotną. Cebule krokusów sadzimy jesienią, żeby zakwitły wiosną. W zależności od odmiany kwitną w lutym, marcu bądź w kwietniu. Występują również gatunki jesienne, które należy posadzić w sierpniu, zakwitną po 6 tygodniach.

Cebulki sadzimy w otworach na głębokości około 10 cm, odległość między cebulkami powinna wynosić około 8 cm. Mogą być sadzone po kilka cebul razem. Przed sadzeniem należy pamiętać, żeby cebulki kwiatów zabezpieczyć preparatem zapobiegającym pojawieniu się grzybów, ponieważ krokusy są przez nie atakowane. Rośliny mogą też być zagrożone przez inne choroby, powodujące pojawianie się plam lub słabe kwitnienie. Wtedy należy szybko reagować i pozbyć się chorych bulw z uprawy. Krokusy nie lubią obecności chwastów, potrzebują też regularnego podlewania.

Wygląd kwiatów jest przepiękny, mają kształt kielicha, wydzielają delikatny słodki zapach, a w środku po rozkwitnięciu widoczne są żółte pręciki. Krokusy kwitną przez około 3 tygodnie, później pozostają tylko liście, które powinny naturalnie uschnąć. Dlatego nie powinny być sadzone w trawnikach, a jeżeli już w nich rosną, należy wstrzymać się z koszeniem. Rośliny mogą rosnąć w tym samym miejscu najdłużej przez 4 lata, po tym okresie należy je przesadzić.

Lubią też rosnąć w grupach, wtedy mogą się rozmnażać, a ich kępy stają się coraz większe. Wtedy należy je przesadzić, część z nich można posadzić na tym samym miejscu, a część przenieść na inne, ewentualnie do doniczek, w których też pięknie się prezentują. Krokusy są dość odporne na mróz.

Krokusy – nawożenie

Nawożenie krokusów powinno się zacząć przed ich posadzeniem w jesieni, mogą to być nawozy fosforowe lub potasowe. Natomiast na wiosnę możemy je zasilić mieszankami azotowymi zarówno po tym, jak wyrosną, jak i przed rozpoczęciem kwitnienia. W roli dodatkowego zasilacza dobrze sprawdza się także kompost.

Krokusy – rodzaje

Krokusy zakwitają wieloma kolorami – na fioletowo, żółto, biało, liliowo, niebiesko, mogą być także dwukolorowe, w zależności od odmiany. Przykładowe z nich to:

„Ruby Giant” – bardzo popularna odmiana o pięknych, dużych, purpurowych lub fioletowych kwiatach, kwitnie w marcu,

„Firefly” – odmiana niezwykle dekoracyjna o małych, jasnofioletowych kwiatach, kwitnie w marcu i kwietniu,

„Romance” –  posiada złoto-żółte kwiaty w kształcie kielicha, kwitnie w marcu,

„Blue Pearl” – odmiana o dużych, biało-fioletowo-niebieskich kwiatach, łatwa w uprawie, kwitnie w marcu,

„Cream Beauty” – odmiana o dużych, kremowo-cytrynowych kwiatach, kwitnie w marcu i kwietniu,

„Tricolor” – dosyć wcześnie kwitnąca odmiana o kwiatach żółto-biało-fioletowych, kwitnie w marcu i kwietniu,

„Pickwick” – jedna ze starszych odmian, o kwiatach biało-fioletowych, kwitnie w marcu i kwietniu,

„Speciosus” – bardzo dekoracyjna odmiana, krokus jesienny o kwiatach liliowych, kwitnie we wrześniu i październiku,

„Zonatus” – odmiana jesienna o dużych, liliowo-różowych kwiatach, kwitnie w październiku i listopadzie.

„Advance” – jedna z najpiękniejszych odmian, o pomarańczowo-fioletowych kwiatach, kwitnie w lutym i marcu.

Krokusy – zastosowanie

Krokusy pięknie zdobią ogrody, trawniki oraz skalniaki, mogą być również sadzone w pojemnikach, w każdym miejscu wspaniale się prezentują. Kwiaty wykorzystywane są również przy produkcji lekarstw, barwników i perfum.

Krokusy – szafran

Krokusy uprawne dostarczają cennej przyprawy – szafranu. Ze względu na dużą ilość kwiatów potrzebnych do zebrania przyprawy (około 150 tysięcy na 1 kilogram) osiąga on bardzo wysokie ceny. Stosowany jest do potraw, znany jest z wyjątkowego, silnego aromatu. Posiada również m.in.: właściwości antyrakowe, wzmacnia serce, jest antyoksydantem oraz zwalcza wolne rodniki.

Artykuły polecane przez redakcję Domek i Ogródek:

  • Wielu z nas popełnia błąd podczas cięcia malin. Skutki mogą być opłakane

  • Pod ich posadzką zalęgły się szczury. Widok jest straszny

  • Genialny trik na mycie paneli bez smug

Podobne artykuły

Ogród

Monstera – popularna ozdoba mieszkania

Czytaj więcej >

Ogród

Owoce pigwy – jak wyhodować?

Czytaj więcej >

Ogród

Smagliczki. Uprawa, pielęgnacja i odmiany

Czytaj więcej >

Ogród

Mszyce na kwiatach balkonowych. Zapobieganie i zwalczanie

Czytaj więcej >

Ogród

Frizea – ananasowata roślina doniczkowa

Czytaj więcej >

Ogród

Krzewy na skarpy. Jakie sprawdzą się najlepiej?

Czytaj więcej >