Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Ogród i taras > Ligustr – popularny żywopłot. Jak go wyhodować?
Weronika Dadok
Weronika Dadok 10.05.2021 02:00

Ligustr – popularny żywopłot. Jak go wyhodować?

Lingustr
pixabay.com/(CC0 Domena publiczna)/kaboompics

Ligustr pospolity to gatunek z rodziny oliwkowatych. Jego zaokrąglone, drobne liście przypominają nieco te z drzew oliwkowych. Rośnie zdziczały w różnych częściach świata. Uprawiany jest szczególnie w Europie, w zachodniej Azji i niektórych częściach północno-zachodniej Afryki. W naszym kraju także występuje w stanie dzikim, lecz częściej jest uprawiany w ogrodach i miejscach użyteczności publicznej. To doskonała roślina do żywopłotów formowanych. Dobrze znosi cięcie i nie wymaga specjalistycznej pielęgnacji. Ma małe wymagania glebowe i nie przeszkadza jej zanieczyszczenie powietrza. Dlatego nadaje się i jest chętnie wykorzystywana w parkach, czy na skwerach miejskich, a nawet jako pas zieleni przy drogach.

Czym charakteryzuje się ligustr?

Ligustr pospolity rośnie do 2-3 metrów wysokości. Ma wiotkie gałęzie i nieregularny pokrój. Dlatego dobrze jest je sadzić grupami, gdzie krzewy związują się ze sobą i tworzą bardziej sztywną konstrukcję. Liście są skórzaste i błyszczące, mają jajowaty kształt i ciemnozielony kolor. Nie są całkowicie zimozielone, lecz podczas łagodnej zimy liście na samej górze nie opadają i pozostają zielone. Krzew wypuszcza kwiaty. Kwitnie od czerwca, zazwyczaj do końca lipca. Tworzy drobne, białe kwiatki tworzące kwiatostan podobny nieco do bzu. Są też delikatnie pachnące. Po przekwitnięciu pojawiają się owoce (tzw. jagody) – czarne, błyszczące kulki. Są trujące dla ludzi, a dla ptaków są przysmakiem.

Ligustr w ogrodzie – jakie ma wymagania?

Krzew jest mało wymagający. Doskonale rośnie i rozwija się zarówno w pełnym słońcu, jak i w półcieniu. W cieniu również sobie poradzi, jednak takie stanowisko nie jest zalecane ze względu na to, że gorzej się zagęszcza i kwitnie. Najlepsza dla ligustru jest gleba zasadowa, choć radzi sobie dobrze w różnych warunkach. Nie jest konieczna żyzna, czy bogata w składniki gleba. Preferuje jednak podłoże przepuszczalne i lekko wilgotne. Jego uprawa nie przysparza kłopotów.

Ligustr – zakładamy żywopłot

Sadzonki ligustru uprawianego w pojemnikach możemy kupić w sklepach ogrodniczych i szkółkach. Można także wykorzystać sadzonki z gołym korzeniem. W tym przypadku jednak trzeba zabezpieczyć korzenie, np. owijając je wilgotnym materiałem. Nie mogą przeschnąć i im krócej będą czekać na posadzenie, tym lepiej. Natomiast sadzonki w pojemnikach możemy trzymać nieco dłużej, pamiętając o podlewaniu. Jeśli nie jesteśmy w stanie od razu posadzić ligustrów z odsłoniętym korzeniem, można je wsadzić właśnie do pojemników z ziemią, gdzie przetrzymają nieco dłużej.Miejsce, w którym chcemy założyć żywopłot powinno być wcześniej przygotowane. Przekopujemy, odchwaszczamy i wyznaczamy rzędy, w których będą rosły rośliny. Pomiędzy rzędami trzeba zachować około 20 centymetrów przerwy, a odległość pomiędzy sadzonkami nie powinna przekraczać 30 centymetrów. Natomiast rodzaj sadzenia jest nieco inny ze względu na to, jakie mamy sadzonki.

Ligustr jako żywopłot – krok po kroku

Sadzenie ligustru wygląda nieco inaczej w przypadku różnych sadzonek. Te z gołym korzeniem wymagają najpierw przycięcia korzeni. Następnie trzeba umieścić rośliny w niewielkich dołkach, które wykopujemy naprzemiennie, zachowując wcześniej wspomniane odległości. Rozkładamy korzenie na małym wzgórku, który usypujemy na dnie. Zasypujemy korzenie ziemią i ugniatamy ją. Kolejnym krokiem jest podlanie roślin.Sadzonki z pojemników:Wykopujemy dołki wielkości całej bryły korzeniowej. Przed wyjęciem z pojemników podlewamy rośliny. Po wyjęciu należy sprawdzić, czy korzenie nie są ze sobą mocno zbite. Jeśli tak, musimy rozluźnić bryłę i ponacinać. Wkładamy rośliny do dołków, po czym wolne miejsca wypełniamy ziemią i także ugniatamy. Po posadzeniu podlewamy sadzonki.

Tagi:
Powiązane
Prodiż
O tych kuchennych sprzętach krążą legendy. Jeśli jesteś smakoszem, zdobędziesz 10/10