DomekIOgrodek.pl
Łoboda ogrodowa

pixabay/Stanly8853

Łoboda ogrodowa – zasady uprawy oraz zastosowanie warzywa

20 Maja 2021

Autor tekstu:

Weronika Dadok

Udostępnij:

Łoboda ogrodowa to warzywo, które posiada wiele cennych witamin. Jego historia sięga czasów starożytnych. Posiada wiele zalet, dlatego często decydujemy się na jej posadzenie. Poznaj tajniki uprawy tego wspaniałego warzywa.



Łoboda ogrodowa – pochodzenie oraz charakterystyka warzywa


Naturalne środowisko łobody ogrodowej to tereny Azji oraz Europy Południowej. W Polsce ze względu na swoje właściwości jest często uprawiana w naszych ogrodach. Roślina posiada proste łodygi, które porastają jajowate bądź trójkątne liście o zielonym lub purpurowym zabarwieniu. Posiada również delikatne, pojedyncze kwiaty, które zbierają się w dość długie kłosy. Okres kwitnienia rozpoczyna się w lipcu i trwa do września. Roślina osiąga około 1,5 metra wysokości. Posiada kilka odmian, które odznaczają się oryginalnymi kolorami.



Łoboda ogrodowa – jak uprawiać roślinę?


Roślina nadaje się do uprawy w naszym ogrodzie. Preferuje ciepłe, słoneczne oraz wilgotne stanowiska. Ponadto jest zwolennikiem próchniczego, żyznego oraz przepuszczalnego podłoża. Roślina jest dość odporna na niskie temperatury. Sadzenie jej nasion zaleca się w okresie późnej wiosny bądź na początku lata. Nasiona rośliny sadzimy w rzędach. Między rzędami powinno być około 60 cm odległości. Powinny być posadzone dość gęsto, ale także dość płytko, na głębokości około 10 mm. Warzywo charakteryzuje się szybkim tempem kiełkowania.



Łoboda ogrodowa – zabiegi pielęgnacyjne


Łoboda ogrodowa potrzebuje regularnego podlewania. Prawidłowe nawadnianie stanowi obowiązkową czynność pielęgnacyjną, aby nie doszło do obumarcia rośliny. Ponadto w początkowym okresie wzrostu, od momentu posadzenia rośliny, należy cyklicznie usuwać pojawiające się chwasty. Raczej nie potrzebuje nadmiernego nawożenia. W przypadku wystąpienia chorób powinniśmy zastosować odpowiedni preparat, który możemy zakupić w każdym sklepie ogrodniczym.



Łoboda ogrodowa – termin zbiorów


Jadalną cześć rośliny stanowią liście. Gdy osiągną około 3 cm wysokości, możemy przystąpić do ich zbierania. Zaleca się zbieranie liści w cyklicznych odstępach. Szczególnie młode okazy odznaczają się zawartością wielu wartościowych składników. Młode liście możemy również spożywać na surowo. Należy pamiętać, aby nie spożywać starszych nasion oraz łodyg, ponieważ znajdują się w nich trujące substancje.



Łoboda ogrodowa – zastosowanie warzywa


Łoboda ogrodowa posiada szereg zastosowań. Przede wszystkim stanowi cenny składnik wykorzystywany w gastronomii. Czasami wykorzystuje się ją jako zamiennik sałaty bądź szpinaku. Warzywo w postaci młodych liści idealnie komponuje się jako dodatek do wielu potraw, m.in.: sałatek, makaronów, zup, ryb, sosów czy surówek. Ponadto bardzo dobrze się odnajduje w towarzystwie różnorakich ziół takich jak: bazylia, zioła prowansalskie czy tymianek. Dzięki swojej atrakcyjnej barwie warzywo często jest używane do tworzenia dekoracji dań. Dekoracja potrawy wygląda nie tylko bardzo atrakcyjnie, ale także nadaje się do spożycia. Liście łobody odznaczają się soczystością, ponadto w smaku delikatnie przypominają buraka. Są również dość kruche. Młode, surowe liście możemy wykorzystać jako dodatek do sałatek czy kanapek. Starsze pędy oraz liście możemy przygotować za pomocą duszenia, w podobny sposób jak szpinak. Dużą popularnością cieszy się także zupa z łobody, ponieważ wyróżnia się niesamowitym smakiem, a także kolorem. Warzywo w połączeniu z innymi składnikami tworzy oryginalne oraz smaczne danie. Roślina posiada również liczne właściwości lecznicze. Już w starożytności była wykorzystywana jako lekarstwo na wiele chorób. Często stosowano ją przy leczeniu zatrucia pokarmowego, ponieważ ułatwia wywoływanie wymiotów. Posiada również właściwości umiarkowanie przeczyszczające. Ponadto warzywo pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego układu pokarmowego. Zaleca się także jej stosowanie przy problemach związanych z grzybicą. Pomaga również w leczeniu różnorakich problemów skórnych. Roślina posiada też wiele wartościowych składników, takich jak: żelazo, magnez oraz sporą zawartość witaminy C.

Podobne artykuły

"Zgłoś remont"

Ogród

"Zgłoś remont". Uczestniczka przeraziła Krzysztofa Mirucia

Czytaj więcej >
Rośliny doniczkowe

Ogród

Pielęgnacja roślin doniczkowych - najczęstsze błędy

Czytaj więcej >
Cięcie winorośli – kiedy i jak przycinać?

Ogród

Cięcie winorośli – kiedy i jak przycinać?

Czytaj więcej >
Fikus

Ogród

Figowiec w domu – jak uprawiać go w doniczce?

Czytaj więcej >

Ogród

Pomarańcze w doniczkach – charakterystyka, uprawa i pielęgnacja

Czytaj więcej >

Ogród

Palma kokosowa – uprawa i pielęgnacja niezwykłego drzewka

Czytaj więcej >