Niesamowite, jak ważne znaczenie ma każda ze stron folii aluminiowej. Większość ludzi źle ich używa
Folia aluminiowa to jeden z najpopularniejszych przyrządów w kuchni, który od lat dostępny jest w niemal każdym sklepie spożywczym. Okazuje się, że choć z pozoru zastosowanie folii jest banalne, wiele osób może nie zdawać sobie sprawy z tego, że używa jej w niewłaściwy sposób.
Jak pewnie zauważyliście, folia aluminiowa ma stronę błyszczącą i matową. Nie, nie jest to przypadek. Każda ze stron ma swoją funkcję.
Jak poprawnie używać folii aluminiowej?
Folia aluminiowa służy nam na co dzień do pieczenia, przechowywania produktów spożywczych w lodówce, czy do pakowania kanapek do pracy, szkoły. Do każdej z tych czynności powinniśmy używać jej nieco inaczej.
Błyszcząca strona
Błyszcząca strona folii dobrze utrzymuje ciepło, dlatego powinna być skierowana do wewnątrz, gdy chcemy, by przygotowany przez nas posiłek był dłużej ciepły albo gdy chcemy upiec potrawę w folii.
Jak to dokładnie działa? Matowa strona sprawia, że ciepło dostaje się do potrawy, ale przenikając przez folię - nie ma już ujścia, bo zablokuje je strona błyszcząca.
Matowa strona
Jeśli zależy nam na tym, by nasze produkty spożywcze jak najdłużej zachowały świeżość - szczególnie te przechowywane w lodówce, wtedy powinniśmy owinąć je w folię, ale matową stroną do wewnątrz.
Produkt będzie mógł wtedy „oddychać”, nie będzie się nagrzewał, a ciepło będzie się odbijało od błyszczącej strony, powstrzymując psucie. Dzięki temu żywność dłużej zachowa świeżość.
Podsumowując, jeśli chcemy, by owinięte folią danie trzymało ciepło, powinniśmy zawinąć je błyszczącą stroną do wewnątrz. Strona błyszcząca zatrzymuje ciepło, a matowa je przepuszcza. Dlatego jeśli mamy zamiar przechowywać produkt w lodówce, użyjmy folii odwrotnie, czyli owińmy produkt stroną matową do wewnątrz.