Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Ogród i taras > Rokitnik – pomarańczowe kulki mocy. Dzięki nim będziesz zdrowy cały rok
Weronika Dadok
Weronika Dadok 10.05.2021 02:00

Rokitnik – pomarańczowe kulki mocy. Dzięki nim będziesz zdrowy cały rok

Rokitnik
pixabay.com/(CC0 Domena publiczna)/gogoton

Rokitnik to jedna z najcenniejszych roślin, jaką można spotkać. Krzew ten dorasta nawet do 5 metrów wysokości. Jego cechą charakterystyczną są małe, pomarańczowe, okrągłe owoce. Łodygi są nimi wręcz oblepione. Gęsto porastają każdy pęd. Na gałązkach rosną także ostre kolce i liście – wąskie, podłużne i srebrnozielone. Co ciekawe, owoce na krzewie utrzymują się przez całą zimę. Są bardzo kwaśne, jednak po nadejściu przymrozków zyskują na słodyczy. Warto je więc zbierać zimową porą.

Rokitnik w Polsce

Krzew możemy spotkać m.in. nad morzem i w Pieninach. Tam porastają dziko i są pod ochroną. Zrywanie owoców na wydmach może być więc karalne. Aby wykorzystać rokitnik, trzeba go pozyskać z uprawy. Najlepiej zasadzić go we własnym ogrodzie. Krzew bez problemu radzi sobie w polskim klimacie. W naturalnych warunkach rośnie wszak na mroźnych terenach Azji, doskonale znosząc zimne temperatury. Jest jedną z nielicznych roślin, które owocują zimą. Pełnią tym samym funkcję dekoracyjną. Rokitnik sprawdza się jako roślina ozdobna i jest także wykorzystywany na żywopłot.

Co znajdziemy w rokitniku?

Mając świadomość, jakie bogactwo kryje się w pomarańczowych owocach, żal byłoby nie skorzystać z ich dobrodziejstw. Warto zbierać owoce i wykorzystywać je w kuchni. Dlaczego? Te niezwykłe kuleczki mają w sobie 190 (!) substancji bioaktywnych. Wśród nich znajdziemy 14 cennych witamin (m.in. A, C, E, K, F, P, B12), 18 aminokwasów (ważnych przy budowie białek), 11 mikroelementów (m.in. potas, żelazo, wapń, krzem), 22 kwasy tłuszczowe, czy aż 42 lipidy oraz mnóstwo antyoksydantów.Warto podkreślić bogactwo witaminy C, której w rokitniku jest trzy razy więcej niż w czarnej porzeczce. Dlatego jest nieoceniony we wspieraniu odporności. Mnogość substancji wspiera ogólne zdrowie organizmu. Antyoksydanty działają przeciwstarzeniowo, a z pomocą aminokwasów i lipidów regenerują i pomagają w utrzymaniu pięknej skóry, włosów i paznokci.

Jak jeść rokitnik?

Ponieważ owoce rokitnika na surowo nie smakują najlepiej, warto je włączyć do diety w postaci przetworów. Ważną i cenną informacją jest fakt, że zawarta w nich witamina C nie ulega rozkładowi w wysokiej temperaturze. Można więc gotować i prażyć owoce bez straty, a także wykorzystywać je do wyciskania zdrowego soku.Krzew wspomaga także leczenie różnych schorzeń. Można stosować napar z kory i liści, olej z rokitnika, a także wspomniany sok i owoce. Wywar pomaga na reumatyzm, owoce wspierają układ pokarmowy i odpornościowy, sok i olej leczy kaszel, regeneruje różne rany na skórze. Olej z rokitnika jest także skuteczny przy miejscowym stosowaniu na hemoroidy. Wobec swojego wszechstronnego działania warto sięgać po produkty z rokitnikiem, a najlepiej przyrządzać je naturalnie, we własnym domu.

Uprawa rokitnika

Krzew rośnie bardzo powoli, dlatego lepiej kupić większy krzew. Nie jest wymagający w uprawie. Może mieć stanowisko słoneczne, jak i częściowo zacienione. Rośnie na większości gleb, jest bardzo odporny. Aby cieszyć się owocami, należy posadzić dwa egzemplarze – męski i żeński, ponieważ roślina jest dwupienna. Przy kupnie sadzonek warto o tym pamiętać.W czasie suszy, w pierwszym roku należy podlewać krzew. Nie wymaga nawożenia i przetrwa niemal każde warunki. Nie wymaga cięcia, lecz bardzo dobrze je toleruje. Można więc skracać nadmiernie wybujałe pędy według uznania.

Tagi: