Skorupki jajek jako nawóz dla roślin. Jak stosować?
Wszyscy fani ogrodnictwa muszą zaznajomić się z tą wiedzą. Okazuje się, że skorupki jajek potrafią być nadzwyczaj skutecznym sposobem na poprawienie jakości naszych roślin. Ich sekret tkwi w zawartości wapnia i wartościowych składników odżywczych. Musicie poznać poniższe triki!
Jeśli pasjonujecie się ogrodnictwem, to pod żadnym pozorem nie wyrzucajcie do kosza zużytych skorupek po jajkach. Lepiej je dokładnie umyć i wysuszyć, a później wykorzystać przy pielęgnacji roślin. Nie zawiedziecie się!
Skorupki jajek jako nawóz dla roślin
Pierwszą rzeczą, na którą skorupki jajek będą miały zbawczy wpływ, jest jakość gleby. Wiele roślin uwielbia wapń, a jego obecność sprawia, że rosną silne i zdrowe. Dotyczy to m.in. fasoli, kapusty, marchwi, a nawet róży. Skorupki zatem można wykorzystać jako nawóz. Wystarczy pokruszyć je i wsypać do gleby, a szybko zauważy się różnice!
Na niedobory wapnia często cierpią też pomidory, papryki czy bakłażany. W ich przypadku skorupki również spełnią rolę nawozu. Wystarczy obsypać nimi nasadzenie, a efekty naszego ogrodnictwa okażą się lepsze niż kiedykolwiek.
Nietypowe zastosowanie skorupek
Istnieją również nietypowe zastosowania skorupek po jajkach. Mało kto by pomyślał, że można je wykorzystać jako małe doniczki do kiełkowania sadzonek. Wystarczy umieścić je z sadzonkami w nasłonecznionym miejscu i czekać, aż przyjdzie czas na wsadzenie ich do ogrodu. Robiąc to, nie pozbywamy się skorupki. W ziemi pozostałość po jajku szybko zgnije, a rośliny będą mogły korzystać z cennych składników odżywczych.
Co ciekawe, ślimaki nienawidzą skorupek jaj. Jeśli zatem chcemy, aby trzymały się one z dala od naszych roślin, to możemy rozsypać skorupki bezpośrednio na ziemi lub w doniczkach. Jest to bezpieczny i ekologiczny sposób na poradzenie sobie ze szkodnikami. Pamiętajmy jednak, aby wcześniej dokładnie ugnieść skorupki na małe kawałki. W ten sposób ślimakom nie uda się ich wyminąć.