Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Ogród i taras > Stokrotki – popularne odmiany, uprawa i pielęgnacja
Weronika Dadok
Weronika Dadok 21.03.2022 22:21

Stokrotki – popularne odmiany, uprawa i pielęgnacja

stokrotki
Pixabay/Johnnys_pic

Stokrotki to rośliny wieloletnie, należące do rodziny astrowatych. W zależności od odmiany osiągają wysokość od 10 do 30 cm. Okres kwitnienia zaczyna się wiosną, około kwietnia, i może potrwać aż do późnej jesieni (w zależności od temperatury). Roślina ma drobne kwiaty, o wielkości około 1-5 cm. Mogą być pojedyncze lub pełne, białe, różowe, czerwone lub wielokolorowe. Do najpopularniejszych odmian tej rośliny należy, m.in.:

„Alba Plena” – ma pełne i białe kwiaty, „Alice” – kwiaty są półpełne i mają blado różowy kolor, „Ave” – kwiaty są pełne i białe, „Dresden China” – kwiaty tej odmiany są różowe, „Goliath” – kwiaty są w kolorze różowym, białym i czerwonym, „Gracja” – kwiaty również są pełne i mają czerwony kolor, „Maria” – kwiaty pełne i różowe, „Old Strain” – kwiaty są pojedyncze i mają blado różowy kolor, „Pomponette” – kwiaty są pełne i niewielkie, mają biały, różowy lub czerwony kolor, „Rob Roy” – kwiaty mają karmazynową barwę, „Rominette Rosa” – ta odmiana ma również pełne kwiaty, o różowej barwie, „Romineette Rot” – kwiaty są pełne i czerwone, „Rominette Weiss” – ma pełne i białe kwiaty, „Speedstar Red” – ma półpełne kwiaty, ze środkami w żółtym kolorze, „Super Enorma” – kwiaty są pełne i duże, „The Pearl” – ta odmiana ma kwiaty w perłowym kolorze, „White Carpet” – kwiaty mają biały kolor.

Jak uprawiać stokrotki?

Stokrotka jest rośliną dość prostą w uprawie. Najlepiej posadzić ją w nasłonecznionym lub półcienistym miejscu. Pod wpływem promieni słońca jej kwitnienie będzie bardziej obfite. Gleba powinna być żyzna, próchnicza i przepuszczalna, o obojętnym odczynie. Roślina lubi wilgotne podłoże, gdy ma zbyt sucho może trochę podsychać. Jest dość odporna na wiatr czy deszcz. Jeżeli chcemy uprawiać kwiaty w ogrodzie, to najlepiej posadzić sadzonki około kwietnia, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia przymrozków. Jeżeli sadzimy sadzonki w donicach, to możemy wykonać to już w marcu. W przypadku wysiewania nasion, zaczynamy w cieplejszym okresie, około czerwca, dlatego, że temperatura powinna wynosić około 20 stopni C. Nasionka wkładamy bezpośrednio do gleby, ale musimy uzbroić się w cierpliwość. Pierwsze kwiaty pojawią się dopiero wiosną, następnego roku. W ten sposób możemy rozmnażać roślinę i dosadzać nowe egzemplarze każdego roku. Niezależnie od tego gdzie zasadzimy nasze stokrotki, w ogrodzie czy na balkonie, są one dość wrażliwe na niskie temperatury. Dlatego na okres zimowy należy odpowiednio zabezpieczyć sadzonki, używając do tego gałązek świerkowych. Jeżeli nasze sadzonki znajdują się w doniczkach, najlepiej przenieść je na całą zimę do jasnego i chłodnego pomieszczenia.

Stokrotki – jak pielęgnować?

Stokrotki nie lubią wysokich temperatur i suchych okresów, i właśnie wtedy należy pamiętać o ich podlewaniu. Regularnie sprawdzamy, czy ziemia jest już sucha, i nawadniamy roślinę. Egzemplarze uprawiane w doniczkach powinno podlewać się częściej. Najlepiej stale utrzymywać lekko wilgotne podłoże. Możemy też dodatkowo wzmocnić roślinę poprzez stosowanie odpowiednich nawozów, najlepiej wieloskładnikowych i przeznaczonych do roślin kwitnących. Egzemplarze uprawiane w ogrodzie można też wzmacniać kompostem. Nie nawozimy jednak zbyt często, najlepiej 3-4 razy w ciągu całego sezonu.

Stokrotki – zastosowanie

Niektóre odmiany tej rośliny, takie jak stokrotka pospolita, mają też liczne właściwości lecznicze, oraz są często wykorzystywane w zielarstwie. Napar ze stokrotki może być stosowany przy dolegliwościach trawiennych i zaparciach. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz przeciwdziała powstawaniu obrzęków. Ponadto może być stosowany do przemywania skóry, gdyż ma właściwości łagodzące oraz wspomaga gojenie się ran. Dzięki swoim właściwościom, roślina jest też częstym składnikiem różnych kosmetyków.

Tagi: