Suszone śliwki domowym sposobem
Śliwki stanowią wyśmienity dodatek do wielu dań oraz deserów. Ponadto suszone śliwki domowym sposobem możemy wykorzystać w wielu sytuacjach. Dowiedz się co należy zrobić, aby uzyskać te przepyszne suszone owoce w domowych warunkach.
Suszone śliwki domowym sposobem – jakie posiadają wartości?
Suszone śliwki odznaczają się posiadaniem większej ilości składników odżywczych niż świeże owoce. Mają pięciokrotnie razy większą zawartość witaminy A oraz siedmiokrotnie większą zawartość błonnika. Co więcej, są źródłem fosforu oraz żelaza. Dzięki ich regularnemu spożyciu w małych ilościach wspomagamy pracę naszego przewodu pokarmowego. Przyczyniają się także do utrzymania stabilnego poziomu cukru we krwi. Stanowią częsty dodatek w postaci suplementu przy leczeniu nowotworów oraz chorób przewlekłych.
Suszone śliwki domowym sposobem – jak przygotować owoce?
Do suszenia powinno się wybierać owoce zdrowe oraz dojrzałe, a także takie, które nie posiadają uszkodzeń oraz nie są zaatakowane przez różne choroby. Dojrzałość owocu możemy rozpoznać dzięki marszczącej się skórce przy ogonku. Do wykonania tej czynności zaleca się użycie śliwek węgierek. Po wykonaniu selekcji wadliwych owoców należy usunąć ich ogonki. Kolejny krok stanowi ich mycie oraz blanszowanie, czyli krótkotrwałe zanurzenie we wrzącej wodzie w temperaturze około 80 stopni C. Tak wykonana czynność wpłynie na zmiękczenie skórki naszych owoców. Następnie odkładamy je do wyschnięcia, po czym kroimy na połowę oraz wyciągamy pestki. Po wykonaniu powyższych czynności owoce są gotowe do dalszej pracy.
Suszone śliwki domowym sposobem – wybrane metody
Wyróżnia się trzy sposoby suszenia tych owoców: Suszenie owoców w piekarniku Owoce należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wkładamy blachę do rozgrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika powinna wynosić około 60 stopni C. Możemy dodatkowo włączyć funkcję termo obiegu bądź uchylić lekko drzwiczki piekarnika, dzięki czemu przyspieszymy proces suszenia oraz zapewnimy naszym owocom korzystniejszy przepływ ciepłego powietrza. Owoce trzymamy w piekarniku około 24 godzin, po czym przestawiamy je w suche miejsce i odkładamy na kolejne 24 godziny. W przypadku obawy przed nadmiernym popękaniem możemy suszyć je w dwóch partiach. W pierwszej kolejności blachę wkładamy do rozgrzanego do około 50 stopni C piekarnika oraz zostawiamy na około 4 godziny. Następnie wyciągamy owoce i odkładamy do wystygnięcia. Zaleca się delikatne ich przemieszanie. Po przestudzeniu wkładamy blachę ponownie do rozgrzanego piekarnika. Temperatura urządzenia powinna wynosić około 65 stopni C. Owoce zostawiamy w piekarniku na kilka godzin. Pod koniec suszenia możemy zwiększyć temperaturę do około 90 stopni C.
Suszenie w suszarce do owoców
Kolejnym sposobem jest użycie suszarki do owoców oraz warzyw. Przygotowane owoce układamy na tacce suszarki elektrycznej. Czynność wykonujemy w dwóch transzach po 8 godzin. Odstęp czasowy pomiędzy transzami powinien wynosić jeden dzień. Wybór suszarki elektrycznej jest bezpiecznym rozwiązaniem, ponieważ jej użycie likwiduje ryzyko przesuszenia oraz przypalenia owoców.