Tulipany w doniczkach – zasady uprawy, pielęgnacja oraz najczęściej spotykane odmiany
Tulipany to piękne rośliny, które ze względu na swój atrakcyjny wygląd wyróżniają się na tle innych kwiatów. Jeśli nie dysponujemy dużym ogrodem, możemy zdecydować się na ich uprawę w donicy. Dowiedz się jak należy uprawiać oraz pielęgnować tulipany w doniczkach.
Tulipany w doniczkach – charakterystyka
Tulipany to rośliny cebulowe pochodzące z rodziny liliowatych. Ich naturalne środowisko to tereny północnej Afryki, Azji oraz Europy Południowej. Istnieje wiele odmian tulipanów, które różnią się od siebie barwą, wysokością oraz kształtem kwiatów. Rośliny są często uprawiane zarówno w naszych ogrodach, jak i doniczkach ze względu na swoje walory dekoracyjne.
Tulipany w doniczkach – termin oraz pędzenie
Uprawa tulipanów w doniczkach umożliwia nam szybsze wyhodowanie roślin w porównaniu do tych posadzonych w ogrodzie. Jest to możliwe, jeżeli zdecydujemy się na zabieg pędzenia cebuli tulipanów. Do pędzenia potrzebujemy zdrowych, nieuszkodzonych oraz dużych cebul o wysokości około 30 cm. Cebule sadzimy w okresie jesiennym, najlepiej w październiku. Do posadzenia wybieramy dość dużą doniczkę z lekko kwaśną oraz przepuszczalną glebą kwiatową z zawartością piasku. Na spodzie pojemnika należy utworzyć odpowiedni odpływ oraz warstwę drenażu. Cebulki umieszczamy dość gęsto w odległościach około 3-5 cm od siebie. Rośliny wsadzamy tak, aby wierzchołek znajdował się tuż nad ziemią. Po wsadzeniu cebul należy je podlać, aby przyspieszyć proces ukorzenienia. W okresie późnej jesieni pojemnik z tulipanami możemy ulokować na zewnątrz bądź w chłodnym pomieszczeniu o temperaturze około 0-5 stopni C. Należy pamiętać, aby zabezpieczyć roślinę przed oddziaływaniem niskich temperatur. W tym celu możemy użyć np. włókniny. Po upłynięciu około 3-4 tygodni przenosimy pojemnik do cieplejszego oraz zacienionego miejsca o temperaturze wynoszącej około 10 stopni C. Po okresie około jednego tygodnia umieszczamy roślinę w mieszkaniu. Tulipany preferują przewiewne oraz jasne miejsce, które powinno być oddalone od kominka oraz pieca. Zapewnienie słonecznego, ale dość chłodnego miejsca przyczynia się do wydłużenia okresu kwitnienia naszych roślin. Jeśli umieścimy tulipany na tarasie bądź balkonie należy pamiętać o ich prawidłowym zabezpieczeniu przed oddziaływaniem wiatru oraz występującymi opadami deszczu.
Tulipany w doniczkach – zabiegi pielęgnacyjne
Aby uzyskać zdrowe i ładne tulipany w doniczkach, należy odpowiednio je pielęgnować. Przede wszystkim ważne jest ich regularne nawadniane. Tulipany podlewamy w sposób umiarkowany tak, aby nie doprowadzić do ich przelania i pozostawienia nadmiaru wody na podstawce donicy. Nadmierna ilość wody może powodować powstawanie chorób grzybowych, gnicie roślin, a nawet ich całkowite obumarcie. W bliskiej odległości zaleca się ustawienie nawilżacza powietrza, ponieważ wilgotne powietrze wpływa na prawidłowy rozwój oraz atrakcyjny wygląd naszych kwiatów. W przypadku przekwitnięcia kwiatostanów usuwamy niepotrzebne elementy rośliny. Po całkowitym przekwitnięciu oraz zaschnięciu liści usuwamy cebulki tulipanów z doniczki. Należy je dokładnie oczyścić, następnie umieścić w przewiewnym, suchym oraz chłodnym pomieszczeniu. Cebule, z których uzyskaliśmy tulipany nie powinny być użyte do ponownego pędzenia. Można je natomiast posadzić w ogrodzie.
Tulipany w doniczkach – najczęściej uprawiane odmiany
Rośliny, które chcemy posadzić w doniczkach nie powinny być zbyt wysokie. Najczęściej możemy spotkać tulipany botaniczne, które osiągają około 15-30 cm wysokości. Wśród odmian polecanych do uprawy doniczkowej zalicza się m.in.: tulipany Greiga – dorastają do około 25 cm wysokości, wyróżniają się pastelową barwą kwiatów, tulipany Tarda – są dość niską odmianą, osiągają około 15 cm wysokości, posiadają kwiaty o żółtym zabarwieniu, tulipany stepowe Kaufmana – dorastają do około 20 cm wysokości, występują w wielu kolorach, tulipany turkiestańskie – cechują się dużymi kwiatami o białym zabarwieniu, ich cechę charakterystyczną stanowią czerwone pasy umiejscowione na zewnętrznej stronie kielicha.