Tymianek – cenny nabytek w ogródku. Jak go uprawiać?
Tymianek nazywany jest także macierzanką. To gatunek niewielkiej krzewinki, pochodzącej z krajów położonych nad Morzem Śródziemnym. Jako roślina uprawowa jest jednak rozpowszechniony w wielu miejscach na całym świecie. Dorasta do 20-30 centymetrów wysokości, a jego łodygi są wzniesione i łukowate, a u podstawy lekko zdrewniałe. Tymianek, oprócz jadalnych, drobnych liści, wytwarza także kwiaty. Zazwyczaj są w odcieniach lekkiego liliowego lub różu. Zakwitają od maja do września. Korzenie rośliny są słabo rozgałęzione i zdrewniałe.
Wymagania tymianku
Roślina, ze względu na swoje pochodzenie, lubi ciepło i słońce. W takich też miejscach należy ją uprawiać. Preferowane są gleby bogate w wapń, o odczynie 5,5 do 6,5 pH, przepuszczalne, o lekkiej wilgotności. Przed zasianiem tymianku, warto przygotować wcześniej podłoże, mieszając ziemię z nawozem organicznym, co stworzy sprzyjające warunki do wzrostu. Tymianek nie lubi terenów podmokłych, kwaśnych, a także zbyt suchych. Jeśli spełnimy te warunki, bez problemu będzie rósł w naszym ogrodzie.
Uprawa tymianku
Optymalną porą do siania tymianku jest kwiecień-maj. Nasiona wysiewamy wprost do gruntu, w dostępach od pół do jednego centymetra. Między rzędami powinno być natomiast 40 centymetrów przerwy. Po wykiełkowaniu powinno pilnować się przede wszystkim podłoża wokół młodych roślinek. Ważne jest regularne odchwaszczanie. Jeśli wcześniej nie dodaliśmy nawozu do ziemi, warto go zastosować, jednak przez okres wiosenny, maksymalnie do końca lata. Rośliny należy podlewać, zwłaszcza podczas upalnych dni bez deszczu. Nie należy nadmiernie przesuszać podłoża. Przed zimą krzewinki można okryć włókniną. Nie wszyscy to robią, jednak warto to zrobić dla pewności, że rośliny nie przemarzną przy zbyt surowych temperaturach. Jeśli natomiast uprawiamy tymianek w pojemnikach, na zimę możemy zabrać je do pomieszczenia.
Tymianek – zbiór i cięcie
Pierwszego roku rośliny możemy ściąć tylko raz. Robimy to z początkiem kwitnienia. Ścinamy łodygi z liśćmi i rozwijającymi się kwiatami na wysokość około 10-15 centymetrów od ziemi. Następnego roku i w kolejnych latach uprawy można ścinać tymianek dwa razy w ciągu sezonu. Jednak drugie cięcie powinno być przeprowadzone przed końcem lata, ponieważ wykonane zbyt późno (jesienią) obniża odporność roślin na zimno. Łodygi z zielem suszy się w przewiewnym i suchym miejscu. Należy unikać bezpośredniego słońca, lepiej suszyć w miejscu zacienionym.
Jakie właściwości ma tymianek?
Przede wszystkim wysoka zawartość olejku eterycznego sprawia, że tymianek wyróżnia się zdrowotnymi właściwościami. Ma w sobie flawonoidy, garbniki, sole mineralne i witaminy. Wykazuje działanie antybakteryjne. Badania naukowe z Zakładu Farmakologii i Toksykologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi wskazują, że tymianek zwalcza wiele bakterii, również tych odpornych na antybiotyki. Macierzanka ma też działanie przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Ziele cenione jest przy wszelkich infekcjach gardła i górnych dróg oddechowych, dlatego, że działa także wykrztuśnie. Można go używać także przy infekcjach, czy mikrouszkodzeniach w jamie ustnej. Co więcej, płukanki z tymianku hamują przetłuszczanie się włosów i łupież, kojąc skórę głowy. Napar z tymianku pomaga także na problemy skórne. Jego wszechstronne działanie sprawia, że może pomóc przy różnych dolegliwościach. Do tego nasiona są tanie i powszechnie dostępne. Warto samodzielnie hodować ten naturalny antybiotyk.