Uprawa arbuzów we własnym ogrodzie – jak zacząć?
Uprawa arbuzów – charakterystyka warzywa
Już w XVIII wieku uprawiano w Polsce arbuzy, które wtedy nazywano melonami.Arbuz to roślina jednoroczna z rodziny dyniowatych. Jego „krewni” to m.in. dynia, ogórek, kabaczek i melon. Liście rośliny są sercowate, zazwyczaj zielone, ale zdarzają się odmiany o liściach pokrytych srebrzystymi smugami i plamami – nie jest to oznaka choroby.Kwiaty arbuza, zarówno męskie, jak i żeńskie, są niepozorne, a płożące pędy osiągają długość 3 m.W przeciwieństwie do kwiatów, owoce arbuza są niezwykle dorodne, a ich słodki miąższ ma barwę zależną od odmiany: różową, pomarańczową, żółtą, a nawet białą.
Wśród popularnych odmian arbuza znajdziemy m.in.:
Rosario F1 o ciemnej skórce i dużych owocach, osiągających około 4 kg wagi. Ich miąższ jest bardzo słodki, ma różowo-czerwoną barwę.Janosik o eliptycznych, dużych owocach (do 5,5 kg), żółtym miąższu i cienkiej skórce pokrytej smugami. Odmiana ceniona ze względu na odporność na choroby i... małą ilość pestek.Złoto Wolicy o czerwonym miąższu i skórce zmieniającej się z zielonej w żółtą w miarę dojrzewania.
Uprawa arbuzów jest możliwa w naszym klimacie, ale wymagają one minimum dwóch miesięcy wysokich temperatur, aby prawidłowo owocować. Minimalna temperatura do uprawy arbuzów to około 18°C, a optymalna około 28°C.W tym celu stosuje się różne metody, by zapewnić arbuzowi właściwe warunki do wzrostu.
Uprawa arbuzów – wymagania
Najważniejszym warunkiem do spełnienia, by arbuz mógł rosnąć, jest ciepła gleba o temperaturze około 21˚C oraz o odpowiednim pH (5-6,8).Glebę odpowiednio przygotuj, użyźniając ją np. kompostem lub obornikiem. Usuń również wszystkie chwasty, ponieważ płożące łodygi arbuza utrudnią w przyszłości odchwaszczanie.Dobra kondycja łodyg jest kluczowa w powstawaniu smacznych owoców – liście na łodygach są odpowiedzialne za produkcję osładzających owoce cukrów, więc wszystko, co pogarsza kondycję łodyg, zmniejsza słodycz przyszłych owoców.
Uprawa arbuzów obejmuje dwa sposoby siania:Od końca lutego do końca kwietnia – wysiewa się arbuzy do gruntu w szklarni, pod foliowym tunelem, umieszczając jedno nasiono na jeden dołek.W ostatnim tygodniu lutego – wysiewa się namoczone wcześniej nasiona w małych doniczkach, a wysadza je do gruntu na przełomie maja i czerwca.
Arbuzy z rozsady najlepiej sadzić od strony południowej, gdzie będą miały słoneczne stanowisko.Cień i półcień sprawią, że owoce słabo się zawiążą lub nie dojrzeją.
Arbuzy to rośliny, które ze względu na płożącą łodygę potrzebują sporej ilości miejsca – rozmieść sadzonki w odległości około 2 m od siebie. Jeżeli Twoja uprawa arbuzów obejmuje odmianę Sugar Baby o małych owocach, wystarczy im mniejsza odległość od siebie, około 120 cm.Podlewając arbuzy pamiętaj, by woda była dostarczana wyłącznie do gleby, bez zalewania samych roślin. W innym wypadku Twoja uprawa arbuzów spełznie na niczym w wyniku rozprzestrzenienia się chorób grzybowych.Arbuzy nie tolerują ziemi zbyt nasiąkniętej wodą, ale musi być ona stale wilgotna.Kiedy owoce dojrzewają, zapobiegaj ich bezpośredniemu kontaktowi z ziemią, ponieważ mogłyby zgnić lub zostać zaatakowane przez szkodniki.Momentem, kiedy należy owoce odseparować, jest osiągnięcie przez nie rozmiaru piłki tenisowej – umieść je wtedy na tekturach lub słomie.Z łatwością rozpoznasz, kiedy arbuzy są już gotowe do zbioru – przy obracaniu będą się odrywać od łodyg, a od spodu pojawią się białe lub żółte zmiany na skórze.
W trakcie sezonu wegetacyjnego możesz zmieniać sposób nawożenia arbuza:Po wysadzeniu sadzonek do kwitnienia stosuj nawóz z przewagą azotu.W trakcie kwitnienia stosuj nawóz z przewagą fosforu i potasu.
Uprawa arbuzów jest możliwa nie tylko w ogrodzie lub szklarni. Jeżeli mieszkasz w domu lub mieszkaniu z balkonem, możesz zasadzić arbuza w donicy (o pojemności min. 10 l).
Źródła:https://www.sadowniczy.pl/Uprawa-Arbuza-cinfo-pol-221.htmlhttps://niepodlewam.pl/arbuz-uprawa-i-wymagania/https://poradnikogrodniczy.pl/arbuz-kawon-uprawa-w-polsce-i-odmiany.php