DomekIOgrodek.pl
uprawa jeżyn

pixabay/pixel2013

Uprawa jeżyn – pielęgnacja i cięcie

20 Maja 2021

Autor tekstu:

Weronika Dadok

Udostępnij:

Jeżyny (inaczej ostrężyny) to coraz częściej uprawiane krzewy owocowe, ze względu na niezbyt dużą trudność w uprawie. Owoce o lekko kwaskowatym smaku zawierają wiele cennych składników wzmacniających organizm, posiadają cenne właściwości lecznicze. Najczęściej wybierane odmiany to jeżyny bez kolcowe, które posiadają gładkie pędy. Dzięki temu można je łatwo zbierać. Dowiedz się więcej na temat tej rośliny i jak właściwie uprawiać jeżyny.



Uprawa jeżyn – odmiany


Rośliny te stają się coraz bardziej popularne, także ze względu na coraz większy wybór odmian, w zależności od naszych oczekiwań. Dostępnych jest wiele gatunków jeżyn, np.:
„Brzezina” - o dużych owocach, odmiana najczęściej owocująca,
„Gaj” - o silnym wzroście, bez kolcowa, o dużych smacznych owocach,
„Gracja” – bez kolcowa, owocująca na dwuletnich pędach,
„Polar” – o silnym wzroście, bez odrostów, bez kolcowa,
„Orkan” - owocuje w sierpniu, bez kolcowa, o lekko kwaśnych owocach,
„Chester” – ma duże, słodkie owoce, doskonałe na przetwory, mrozoodporna,
„Arapaho” – owocuje wcześnie, o bardzo smacznych słodkich i łagodnych owocach, odporna na mróz,
„Navaho” – odporna na choroby, o niezbyt dużych, ale soczystych i słodkich owocach.



Uprawa jeżyn – sadzenie


Jeżyny lubią miejsca nasłonecznione, ewentualnie lekko zacienione, osłonięte od wiatru. Bardzo dobrze rosną na glebach żyznych, nie tolerują gleb piaszczystych. Najbardziej odpowiednie jest podłoże wilgotne, próchnicze, o lekko kwaśnym odczynie. Przed rozpoczęciem sadzenia należy wykopać szerokie dołki, na głębokość około 35-40 cm, najlepiej z warstwą naturalnego obornika lub kompostu. Należy pamiętać o zapewnieniu odstępu od około 1,5 do 3 metrów między sadzonkami. Rośliny umieszcza się w przygotowanych dołkach, głębiej niż rosły, obsypując żyzną ziemią i obficie podlewając. Gleba musi być przepuszczalna. Nie możemy zapomnieć o podporach, gdyż jeżyny dorastają do około 2,5 metra wysokości i charakteryzują się silnym rozrostem pędów. Pędy powinny być przywiązane w taki sposób, aby wszystkie miały dostęp do światła. Rośliny mogą być sadzone wiosną i jesienią, należy jednak pamiętać, że posadzone jesienią muszą być zabezpieczone przed mrozem.



Uprawa jeżyn - podlewanie, nawożenie i opryski


Młode sadzonki oraz rośliny w okresie suszy wymagają regularnego podlewania, można również ściółkować jeżyny korą, dla zachowania wilgotności. Przesuszenie powoduje gorsze plony i wpływa na smak owoców. Aby krzewy obficie owocowały, należy je nawozić. Bezpośrednio po zasadzeniu nie jest to konieczne, natomiast później rośliny wymagają nawożenia nawozami mineralnymi z azotem i potasem. Zagrożeniem dla krzewów jeżyny mogą być różne choroby, głównie grzybowe, powodujące, m.in.: zamieranie pędów, plamistość liści czy pleśń. Stosujemy wówczas środki przeciw tym chorobom, a chore części roślin wycinamy i palimy. Jeżynom mogą również zagrażać szkodniki, jak np. przędziorek czy mszyce. Stosujemy wtedy środki przeciw szkodnikom, dostępne w sklepach ogrodniczych.



Uprawa jeżyn – cięcie


Uprawiając jeżyny należy również pamiętać o ich prawidłowym cięciu. Na pędach dwuletnich, około 2,5 metrowych, latem przycinamy wierzchołki, aby wytworzyły się pędy boczne. Wiosną następnego roku należy przyciąć pęd główny do około 1,5 metra. Boczne pędy przycinamy do około 40 cm nad ziemią. Jest to cięcie przed owocowaniem. Po zakończeniu owocowania należy usunąć nadmiar pędów (zbyt duża ich ilość osłabia jakość plonów), niepotrzebne łodygi, słabe, uszkodzone i chore pędy, pozostawiając tylko najmocniejsze. Wszystkie te zabiegi powodują lepsze i obfitsze zbiory. Po zakończeniu cięcia również należy pamiętać o przywiązaniu pędów do podpór. Przed zimą krzewy jeżyn muszą być kopczykowane, stanowi to zabezpieczenie przed mrozem. Pędy mogą też być przykryte słoma lub gałęziami.



Uprawa jeżyn – zastosowanie


Jeżyny i ich właściwości były wykorzystywane już w ludowej medycynie, ponieważ mają bardzo szerokie zastosowanie. W kuchni są głównie doskonałymi dodatkami do ciast, deserów, posiadają niepowtarzalne walory smakowe. Owoce jeżyn zawierają przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki. Wspierają układ krążenia ze względu na dużą zawartość witamy C i błonnika, spowalniają procesy starzenia. Jeżyny posiadają niski indeks glikemiczny, są więc bardzo ważnym składnikiem diety dla cukrzyków. Suszone liście jeżyn mogą być dodatkiem do kąpieli, gdyż koją podrażnioną skórę. Owoce jeżyn są również stosowane do wyrobu win i przetworów, oraz jako lekarstwo w przeziębieniu i dolegliwościach żołądkowych.

Weronika DadokAutor

Wydawca

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl

Podobne artykuły

Ogród

Macierzanki – ozdobne krzewinki w ogrodzie

Czytaj więcej >

Ogród

Kret w ogrodzie. Szkodnik czy potrzebny sąsiad?

Czytaj więcej >

Ogród

Monstera – popularna ozdoba mieszkania

Czytaj więcej >

Ogród

Owoce pigwy – jak wyhodować?

Czytaj więcej >

Ogród

Smagliczki. Uprawa, pielęgnacja i odmiany

Czytaj więcej >

Ogród

Mszyce na kwiatach balkonowych. Zapobieganie i zwalczanie

Czytaj więcej >