DomekIOgrodek.pl
uprawa kawy w domu

Pixabay/Alexas_Fotos

Uprawa kawy w domu

9 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Weronika Dadok

Udostępnij:

Nie każdy miłośnik kawy wie, że tę wyjątkową roślinę można uprawiać również w
domowych warunkach. Kawa, a właściwie drzewko kawowca, staje się coraz bardziej
popularną rośliną uprawianą w naszych domach. Dowiedz się więcej o tej egzotycznej
roślinie i przeczyta,j jak wygląda uprawa kawy w domu
.


Uprawa kawy w domu, cechy charakterystyczne kawowca


Kawa jest uprawiana w wielu regionach świata (w Azji, czy w Ameryce Południowej), ale to
Afryka jest prawdziwą ojczyzną tej rośliny. Najlepszym klimatem dla uprawy drzewek
kawowca są subtropikalne obszary. W naturalnych warunkach roślina osiąga ok. 5-7 metrów
wysokości, choć na plantacjach jest ona systematycznie przycinana. Po około 3-4 latach
drzewka zaczynają kwitnąć i owocować. Kwiaty kawowca są białe, natomiast jego owoce
wyglądem przypominają owoce wiśni. Liście są ciemnozielone, podłużne i błyszczące.
Można wyróżnić kilkadziesiąt odmian tej rośliny, ale najbardziej popularne w uprawie
przemysłowej są dwie odmiany, kawa arabska (coffea arabica) i kawa kongijska (coffea
canephora).


Jak uprawiać kawę w domu? Od czego zacząć?


Drzewko kawowca możemy kupić w formie sadzonki, lub zasadzić z nasion. W przypadku
sadzonki, najlepiej wybrać tą o błyszczących, zdrowych liściach. Jeśli zaś chcemy zasadzić
drzewko z nasion, to przed włożeniem ich do żyznej gleby, należy je moczyć w letniej wodzie
przez ok. 24 godziny. Po namoczeniu ściągamy z nich cienką skorupkę i wsadzamy do ziemi.
Kawę można posadzić w doniczce o każdej porze roku, ale najlepiej zrobić to wiosną.
Najlepsze do uprawy kawy w domu będzie jasne, ciepłe pomieszczenie, ale miejsce powinno
być osłonięte przed ostrymi promieniami słońca. W domowych warunkach roślina dorasta
maksymalnie do 2 metrów wysokości, chociaż zazwyczaj jest to ok. 1 metr. Wraz ze
wzrostem rośliny, należy ją przesadzać do większej donicy, najlepiej do ziemi o wysokiej
zawartości próchnicy i lekko kwaśnym odczynie pH. Warto pamiętać, że wybór gleby jest
kluczowy przy uprawie kawy i ma znaczący wpływ na jej wzrost.


Uprawa kawy w domu latem i zimą


Uprawa kawy w domu różni się w zależności od pory roku. Optymalna temperatura do
uprawy latem, to ok. 22-25 stopni C. Natomiast zimą powinna być ona niższa, ok. 16 stopni
C. Latem drzewko kawowca należy systematycznie podlewać i nawozić. Roślina lubi
zraszanie (czyli polewanie z góry). Latem można wykonywać tą czynność nawet 2 razy
dziennie. Trzeba jednak pamiętać, że nie możemy rośliny ani przesuszyć, ani przelać.
Przesuszona dość szybko uschnie, a przelana zacznie gnić. Zimą intensywność podlewania
należy zmniejszyć i powinno się całkowicie zrezygnować z nawożenia. Musimy jednak
pamiętać o tym, by zapewnić roślinie odpowiednią wilgotność powietrza.


Uprawa kawy w domu – kiedy zacznie kwitnąć?


Jeżeli warunki uprawy są odpowiednie, to po jakimś czasie doczekamy się kwiatów, a nawet
owoców. Zazwyczaj drzewko zaczyna kwitnąć i owocować po ok. 3-4 latach od posadzenia,
w okresie letnim. Zdarza się też, że kwiaty pojawiają się wcześniej. Są one białe i lekko
pachnące. Początkowo jest ich niewiele, ale z roku na rok roślina wydaje coraz więcej
kwiatów. Później, na ich miejscu pojawiają się owoce. Początkowo mają barwę zieloną,
później przechodzą w żółtą i w końcu w intensywnie czerwoną. Owoce dojrzewają ok. 9
miesięcy od momentu, w którym zaczęły kwitnąć. Niestety w domowych warunkach trudno

będzie nam wyhodować zdrowe ziarna kawy, więc roślina będzie pełnić funkcję głównie
dekoracyjną. Jeżeli jednak uprawiamy kawę w domu po to, żeby doczekać się własnych
ziaren i skosztować kawy „domowej roboty”, to musimy roślinę własnoręcznie zapylić.
Najlepiej zapylić białe kwiaty małym pędzelkiem. Po pojawieniu się dojrzałych owoców
należy zdjąć z nich czerwony miąższ, wysuszyć ziarenka, a następnie uprażyć na patelni. Po
uprażeniu ziarenek należy je zmielić, a następnie zaparzyć.


Uprawa kawy w domu - na co uważać?


Uprawa kawy w domu nie jest trudna, jednak trzeba uważać na kilka czynników i
obserwować roślinę. Jeżeli liście zaczynają żółknieć, może to oznaczać, że doniczka w której
rośnie drzewko jest zbyt mała. Natomiast jeżeli kolor liści jest brązowawy, to może oznaczać
zbyt intensywne nasłonecznienie naszej rośliny. Powinniśmy uważać również na temperaturę
w jakiej rośnie kawowiec. Jeżeli jest ona zbyt niska (poniżej 12 stopni C), to roślina może
zwiędnąć i stracić wszystkie liście. Tak samo może zareagować na brak światła lub zbyt
suchą glebę. Dlatego warto zadbać o odpowiednie warunki uprawy, aby nasze drzewko rosło
jak najdłużej.

Podobne artykuły

Ogród

Rośliny do oczka wodnego – jakie gatunki wybrać?

Czytaj więcej >

Ogród

Kokoryczka – uprawa, pielęgnacja i właściwości

Czytaj więcej >

Ogród

Truskawki pnące – uprawa, sadzenie i pielęgnacja

Czytaj więcej >

Ogród

Szarłaty – charakterystyka rośliny, uprawa i pielęgnacja

Czytaj więcej >

Ogród

Szybko rosnące drzewa iglaste

Czytaj więcej >

Ogród

Uprawa papryki chili w domowych warunkach

Czytaj więcej >