DomekIOgrodek.pl
papryka chilli uprawa w domu

Pixabay/TheDigitalArtist

Uprawa papryki chili w domowych warunkach

9 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Weronika Dadok

Udostępnij:

Papryka chili jest bardzo popularną rośliną stosowaną w kuchni, którą możemy też z
powodzeniem uprawiać w naszym domu czy na balkonie. Dowiedz się więcej o tej roślinie
oraz jak wygląda uprawa papryki chili w domowych warunkach
.



Uprawa papryki chili – charakterystyka i właściwości


Papryka chili pochodzi z Ameryki Południowej, a jako przyprawa była używana już setki lat
temu. Szczególną popularnością cieszy się w Meksyku i jest częstym składnikiem typowych
potraw kuchni meksykańskiej. Charakteryzuje się ostrym smakiem, a jej owoce mają
zazwyczaj podłużny kształt oraz intensywnie czerwony kolor. Ich ostrość zleży od zawartości
kapsaicyny. Dzięki tej substancji papryka chili ma wiele pożytecznych właściwości. Pobudza
przemianę materii i wspomaga trawienie, zapobiega przeziębieniom, rozszerza naczynia
krwionośne oraz wspomaga ukrwienie tkanek, co pomaga w zwalczaniu bólu i leczeniu
reumatyzmu. Łagodzi bóle nerwowe, udrożnia drogi oddechowe i zatoki, oraz przeciwdziała
powstawaniu skrzepów. Owoce zawierają również witaminę C, potas, wapń, żelazo, sód,
beta-karoten oraz flawonoidy. Podobno mają również działanie kojące i uspokajające.



Uprawa papryki chili – wymagania


Uprawę papryki chili należy zacząć od wyboru odpowiedniego miejsca. Musi być ciepłe i
mocno nasłonecznione, ponieważ wtedy papryka najlepiej się rozwija i prawidłowo rośnie.
Minimalna temperatura powinna wynosić około 20 stopni C. Poniżej 15 stopni roślina
zaczyna zrzucać liście, a jeżeli temperatura wynosi 0 stopni to całkowicie zamiera. Gleba
powinna być żyzna i próchnicza, może być kompostowa. Ponadto dobrze spulchniona i stale
lekko wilgotna, gdyż system korzeniowy rośliny dość szybko ulega przesuszeniu. Jeszcze
przed posadzeniem należy dobrze odżywić glebę odpowiednim nawozem. Najlepiej
zastosować kompost lub nawóz wieloskładnikowy. Roślina osiąga raczej małe rozmiary i nie
wymaga przycinania.



Uprawa papryki chili – wysiew nasion


Nasiona do uprawy papryki możemy pozyskać z dojrzałych już owoców lub zakupić w
sklepie. Zaczynamy od ich namoczenia w wodzie przez całą dobę. Jeżeli jednak nie mamy na
to czasu, nie jest to zabieg obowiązkowy. Sianie najlepiej zacząć wczesną wiosną, około
połowy marca. Następnie przygotowujemy odpowiedni pojemnik lub głęboką tackę i
wypełniamy odpowiednim podłożem. Używamy przepuszczalnej ziemi uniwersalnej lub
specjalnej ziemi do siania. W tak przygotowanym naczyniu umieszczamy nasionka, w
odległości około 1 cm od siebie. Pamiętajmy, że nasion powinno być więcej, niż
potencjalnych sadzonek, które chcemy wyhodować. Następnie cały pojemnik przykrywamy
szczelnie folią i robimy małe dziurki, dzięki czemu nasiona będą miały dostęp świeżego
powietrza. Naczynie przenosimy do ciepłego i jasnego pomieszczenia o temperaturze
powyżej 20 stopni C, a najlepiej aby wynosiła ona około 24-28 stopni C. Warto też zwrócić
uwagę na temperaturę podłoża, które można dodatkowo ocieplić. Rośliny zazwyczaj
zaczynają kiełkować po około 2 tygodniach. Kiedy na naszych sadzonkach pojawią się
pierwsze liście, należy przesadzić je do mniejszych doniczek. Zabieg ten wykonujemy bardzo
uważnie i delikatnie, ponieważ młode egzemplarze łatwo jest uszkodzić. Po wykształceniu się
większej ilości liści, około 8-10, można przesadzić papryczki w docelowe miejsce. Jeżeli
chcemy je hodować na zewnątrz, to do gruntu przenosimy dopiero na przełomie maja i
czerwca, ze względu na panujące u nas temperatury. Tak samo robimy w przypadku
przeniesienia doniczki na balkon czy taras. W celu zapewnienia roślinie odpowiednich
warunków uprawy, warto ją trzymać w domu. Nie będzie wtedy narażona na zbyt intensywne
nasłonecznienie (co może spowodować uszkodzenia liści i owoców) oraz na zbyt niskie
temperatury (które niekorzystnie wpływają na rozwój i osłabiają wzrost).



Uprawa papryki chili – pielęgnacja i zbiór owoców


Roślina wymaga przede wszystkim regularnego podlewania. Poza tym raz na jakiś czas
można ją odżywić specjalnym preparatem (może to być nawóz uniwersalny lub przeznaczony
do uprawy papryki). Dawki powinny być małe, ale podawane regularnie, co jakiś czas. Jeżeli
papryka nie będzie odpowiednio odżywiona, to co prawda zacznie owocować, ale owoce nie
urosną i nie uzyskają odpowiedniego koloru. Jeżeli roślina owocuje właściwie, to zbierać
możemy już zielone papryczki, które są łagodniejsze w smaku. Gdy zależy nam na większej
ostrości, czekamy aż owoce uzyskają intensywnie czerwony kolor. Najlepiej zrywać je
regularnie, dzięki czemu pobudzimy roślinę do bardziej intensywnego owocowania.

Podobne artykuły

Ogród

Rośliny do oczka wodnego – jakie gatunki wybrać?

Czytaj więcej >

Ogród

Kokoryczka – uprawa, pielęgnacja i właściwości

Czytaj więcej >

Ogród

Truskawki pnące – uprawa, sadzenie i pielęgnacja

Czytaj więcej >

Ogród

Szarłaty – charakterystyka rośliny, uprawa i pielęgnacja

Czytaj więcej >

Ogród

Szybko rosnące drzewa iglaste

Czytaj więcej >

Ogród

Uprawa kawy w domu

Czytaj więcej >